Verden

Karibiske øystater slikker sårene etter Irmas herjing

Mens medienes søkelys nå er på Florida, forsøker innbyggerne i karibiske øystater å få oversikt over de enorme ødeleggelsene i orkanen Irmas kjølvann.

I en region som i stor grad lever av turisme, vil det trolig ta år før situasjonen vender tilbake til det normale etter Irma, som var en av de sterkeste orkanene noensinne registrert i Atlanterhavet.

Minst 28 mennesker mistet livet før orkanen fortsatte sin ville ferd mot fastlandet i Florida, tusenvis av hus ble omgjort til pinneved og veier og elektrisitetsnett ble rasert.

Hele samfunn er nå avskåret fra omverdenen, og milliardregningen er på ingen måte gjort opp.

Flere europeiske land har sendt militære styrker til flere av de små karibiske øystatene for å opprettholde ro og orden etter meldinger om plyndring.

Under vann

I Cubas hovedstad Havanna slo opptil 11 meter høye bølger inn over forretningsstrøket i helga, og store deler av det kjente turistparadiset Varadero nord på øya ble ødelagt.

– Det er en fullstendig katastrofe og det vil kreve mye arbeid å få Varadero klart igjen, sier 53 år gamle Osmel de Armas, som til vanlig livnærer seg som fotograf på den berømte stranda.

Mange av hotellene i Havanna ble evakuert før orkanen nådde Cuba, men redningsmannskaper hadde det travelt med å evakuere strandede innbyggere fra sentrumsgatene da vannet begynte å stige søndag.

Uten tak over hodet

President Donald Trump har erklærte katastrofe på Puerto Rico der Irma tok minst tre menneskeliv og forårsaket store materielle ødeleggelser.

Lenger øst i Karibia ble øyene St. Martin og Antigua og Barbuda også hardt rammet, men innbyggerne har tilbrakt flere døgn i tilfluktsrom og ikke fått full oversikt over ødeleggelsene ennå.

Fire mennesker omkom på St. Martin og Nederlands statsminister Mark Rutte anslår at 70 prosent av alle hus på øya St. Martin enten ble helt eller delvis ødelagt av Irma. (NTB)

Mer fra Dagsavisen