Verden

Kappes om å bygge Syria

Krigen i Syria er ikke over, men kappløpet om de lukrative gjenoppbyggingskontraktene har begynt. Krigsaktørene Russland og Iran har allerede sikret seg en bit av kaka.

JERUSALEM (Dagsavisen): Selvmordsaksjonene og krigføringen er på ingen måte over i Syria.

Men selv om krigen fortsetter, og selv om spesielt Den islamske staten (IS) blir presset fra skanse til skanse, strømmer diplomater og sjefer for store konsern til Damaskus for å vinne gunst.

Kontraktene er nemlig fete. Det dreier seg om milliarder på milliarder av dollar.

Ruiner

Ifølge Verdensbanken har den seks år lange borgerkrigen foreløpig kostet himmelske 226 milliarder dollar. Halvparten av landets 19 millioner innbyggere har flyktet fra sine hjem. Verdensbanken anslår også at nær 50 prosent av landets skoler og sykehus er i ruiner.

Men ikke alle land skal nå få delta i gjenoppbyggingen. Ingen vestlige land som støttet opposisjonen får være med.

De godkjente statene er Russland, Iran, Kina og India. Og de har allerede sikret seg gigantkontrakter:

* Russland har foreløpig underskrevet kontrakter for minst 950 millioner dollar, melder Syrias statsminister Wael al-Halqi til nyhetsbyrået RIA Novosti. Blant annet skal Russland gjenoppbygge energisektoren.

* Iran har fått oppdrag verd «flere hundre millioner dollar» for å fikse strømnettet, ifølge kringkastingsselskapet al-Jazeera. Iran ønsker også å få reparere vanndistribueringen og kloakken i Syria.

* Indiske konsern har nylig forhandlet om å gå inn i stålindustrien i Syria.

* Kina lovte i juli å investere to milliarder dollar for å bygge opp industriparker rundt omkring i Syria.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ny fase

Formelt er det Bashar al-Assad som bestemmer hvilke land som skal delta i gjenoppbyggingen. Men Russland og Iran er så sterke i Syria etter å ha bidratt sterkt militært på Assads side, at disse vil få det siste ordet.

Selv om store deler av Syria er ødelagt, har hovedstaden Damaskus vært mer beskyttet, og her forsøker mange å gå tilbake til normalen. I al-Midan-nabolaget, der selvmordsaktivister nylig slo til, spilte musikeren Nizar Omran søndag trumpet på Dar al-Assad-kultursenteret. Mandag leste forfatterne Maryam Zamel og Rima Aklak fra sine verker under en litteraturaften i et annet kultursenter.

– Ingenting er stabilt ennå. Bombene eksploderer fortsatt, forteller Nader, en innbygger fra Damaskus, til Dagsavisen.

Men det er også klart at krigen er inne i en ny epoke, sier han.

– Alle vil ha sin del av gjenoppbyggingskaka, du hører om det hele tiden. Så slik sett kan du si at Assad allerede har vunnet, sier han.

Enkelte ting har faktisk også blitt bedre. I Damaskus har storparten av befolkningen nå strøm 24 timer i døgnet, for første gang på fem år. Prisene på mat har begynt å falle. Og i det som er nok et gjennombrudd, holdt De arabiske apotekeres union i forrige uke sin årlige sammenkomst i Damaskus, med deltakere fra Libya, Libanon, Egypt, Tunisia, Jordan, Palestina og Jemen, ifølge det statlige syriske SANA-nyhetsbyrået.

Fredssamtaler

Samtidig blir det i disse dager i i Kasakhstan holdt en ny runde fredssamtaler. Samtalene ledes av Russland, Tyrkia og Iran, de dominerende maktene i Syria. Både regjeringsrepresentanter og opposisjonen deltar.

Målet er å utvide områdene der en våpenhvile opprettholdes. USA, som i forrige uke sa at president Assad ikke vil kunne fortsette å styre i landet, har kun observatørstatus.

Parallelt med samtalene i Astana pågår også en fredsprosess i regi av FN og utsendingen Staffan de Mistura, men dette har så langt ikke ført fram.

Staffan de Mistura har oppfordret partene til å ta steget fra demilitariserte soner til «en mer stabil politisk løsning».

Neste forhandlingsrunde i FN-regi åpner i Genève 28. november.

Vinden har snudd

Men Assad ser liten grunn til å inngå politiske kompromisser nå når han vinner.

Hvordan vinden har snudd, kunne en se i Damaskus sentrum forleden kveld, da folk, mest menn, kjørte rundt i bilene, tutet, og festet med sine syriske flagg hengende ut av vinduene.

Det var ikke politikk eller krig det dreide seg om, men fotball. For etter at landslaget hadde slått Qatar og spilt uavgjort med Iran, fikk Syria for første gang noensinne en sjanse til å kvalifisere seg til fotball-VM.

Den kvelden intervjuet syrisk fjernsyn stjernespilleren Firas al-Khatib.

I foregående sesonger var fotballspilleren bannlyst fra landslaget fordi han hadde våget å kritisere regimet. Denne gangen visste han hva han skulle si.

– Jeg vil takke president Basar al-Assad for alt han har gjort for sporten og utøverne, sa al-Khatib bestemt.

Mer fra Dagsavisen