Verden

Kan drøye brexit

Brexit-prosessen kan bli forsinket etter at en domstol har sagt at parlamentet må godkjenne at artikkel 50 utløses. Nå går saken til Høyesterett.

Veien fram til utmelding av EU er med ett blitt mer kronglete for statsminister Theresa May og hennes regjering, etter avgjørelsen av en domstol i London i går.

Retten har avgjort at parlamentet må få stemme over hvorvidt Storbritannia skal utløse artikkel 50 i Lisboa-traktaten eller ikke. Det er denne artikkelen som formelt setter i gang utmeldingen av EU. Nå går saken til Høyesterett i desember.

– Dette er en av de viktigste konstitusjonelle rettslige sakene på mange generasjoner. Og resultatet er et mareritt for regjeringen, sier kommentator Eleanor Garnier i BBC.

Les også: – Debatten om alternative avtaler med EU er nå lagt død

Slag mot May

Kjennelsen blir ansett som et betydelig slag mot statsminister May, som har en plan om å utløse artikkel 50 innen mars. May mener regjeringen har rett til å starte prosessen uten behandling i parlamentet. Theresa Mays kontor bekrefter at kjennelsen fra High Court i London blir anket. Statsministerens kontor påpeker at parlamentet hadde godkjent folkeavstemningen på forhånd.

– Landet stemte for å forlate EU i en folkeavstemning godkjent av parlamentet, heter det i uttalelsen fra Downing Street.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Handler om prosess

Det var en gruppe privatpersoner som hadde gått rettens vei for å få medhold i at parlamentet må få stemme over artikkel 50. Fra EU-motstandere er dette blitt oppfattet som et forsøk på å stanse folkets vilje, men saksøkerne understreker at det er prosessen, ikke avgjørelsen, de ønsker å endre.

– Denne saken handlet om prosess, ikke politikk, sa saksøker Gina Miller i går, etter at hennes side hadde fått rettens medhold.

– Resultatet i dag handler om oss alle. Det handler ikke om meg og mitt team, men om hele Storbritannia og alles fremtid. Det handler ikke om hvordan vi stemte, sa Miller.

Les også: Brexit kan lede Skottland til uavhengighet

Svik?

UKIP-leder Nigel Farage er en av dem som er sint.

– Jeg frykter at et svik er nært forestående. Jeg frykter at det vil bli gjort alle slags forsøk på å blokkere eller forsinke iverksettelsen av artikkel 50. Hvis dette skjer, aner de ikke hvor mye sinne dette vil framprovosere, sa Farage i går.

Saken er spesielt interessant fordi et flertall av parlamentsmedlemmene var for å bli i EU – mens 51,9 prosent av velgere altså stemte for å forlate EU. De fleste analytikere tror likevel remain-tilhengerne i parlamentet også vil godkjenne artikkel 50, fordi det vil skape sterke reaksjoner om man ikke lytter til folket. Det er likevel et spørsmål om parlamentarikerne vil ønske å vente med å stemme for artikkel 50 før de er fornøyd med utmeldingsbetingelsene – noe som eventuelt kan forsinke prosessen.

Mer fra Dagsavisen