Verden

Kan bli vendepunkt i Syria-krigen

Assad-regimets frammarsj i Aleppo-provinsen kan endre krigen, mener eksperter. FN frykter at 300.000 sivile kan bli innestengt uten mat.

Bilde 1 av 2

Assad-regimets framrykning i den nordlige Aleppo-provinsen i Syria den siste uka er blant de mest drastiske hendelsene i løpet av hele krigen, og kan være starten på et vendepunkt i krigen til president Bashar al-Assads fordel, mener flere eksperter.

Samtidig øker frykten for hvordan de sivile vil rammes: 300.000 sivile kan bli avsondret fra mathjelp dersom regjeringsstyrker omringer opprørskontrollerte områder av byen Aleppo, advarer FN.

Endrer dynamikken

Med russisk luftstøtte har regjeringsstyrkene greid å ta kontroll over flere områder og byer som i over tre år har vært kontrollert av opprørsgrupper i Syria. Regjeringsstyrkene er dessuten nå nærmere den tyrkiske grensen enn de har vært de siste to år. Nå er spørsmålet hva som skjer med selve byen Aleppo, som var den største i Syria før krigen. Den østlige delen av byen har siden sommeren 2012 vært kontrollert av opprørsstyrker. Faller hele Aleppo i Assad-regimets hender, endres dynamikken helt i krigen, påpeker eksperter.

– Da opprørerne tok Aleppo var det alvorlig for regimet. Mange tenkte at regimet vaklet, fordi Aleppo er en så stor og viktig by. På samme måte vil det være en veldig viktig seier for regimet om det greier å kaste opprørere ut av Aleppo etter nesten fire år, sier seniorforsker Kjetil Selvik ved Christian Michelsens Institutt.

For opprørsgruppene i nord er det svært alvorlig at forsyningslinjene fra Tyrkia kan bli kuttet, påpeker han.

Det som skjer i Aleppo er viktig på flere plan.

– Siden dette området er tyngdepunktet for opprørsgruppene som ikke er IS, vil det sende et viktig symbolsk signal om at det nå går regimets vei. Det vil ha betydning for motivasjonen internt, og for omverdenen tilnærming til konflikten, sier Selvik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Styrker Assad

De politiske forhandlingene i Genève ble avbrutt da frammarsjen i provinsen Aleppo var et faktum.

– Skulle det største urbane sentrum i Syria (Aleppo by) igjen komme under regjeringskontroll ville det representere en betydelig seier som vil styrke Assads forhandlingsposisjon i pågående og framtidige politiske forhandlinger, skriver Washington Institute of the Study of War i Washington i en analyse.

– Full omringing av Aleppo by vil øke den humanitære katastrofen, smadre opposisjonens moral, fundamentalt utfordre Tyrkias strategiske ambisjoner og frata opposisjonen det mest verdifulle forhandlingskortet overfor det internasjonale samfunnet, skriver instituttet.

Forhandlingene skal etter planen tas opp igjen 25. februar.

– Forsøkene på forhandlinger vil komme opp igjen, men må tilpasses hvordan det ser ut på bakken. Det er minst sjanse for en politisk forhandlet løsning når det er stor bevegelse militært på bakken. Da tenker den som har vind i seilene at man kan oppnå mer på bakken, sier Selvik.

Russiske flyangrep er en svært viktig årsak til at regjeringsstyrkene har lykkes i det siste i Aleppo-provinsen. Russland har bistått Assad-regimet med bombing siden oktober i fjor.

Kommandørkaptein Per Christian Gundersen, som leder Forsvarets høgskoles mediegruppe, mener Russlands kampanje bidrar til å polarisere konflikten og at det kan radikalisere moderate opprørere.

– Opprørerne opplever at Assad har fått mye større støtte fra sine allierte enn det Vesten har gitt dem. De kan komme til å føle seg forrådt og søke mot mer radikale elementer som Nusrafronten, sier Gundersen til NTB.

Gundersen mener den russiskestøttede offensiven har gitt Assad svært gode kort på hånden til å diktere en fredsavtale.

– Opprørsledelsen ser at de er på defensiven og kanskje må ta til takke med en dårligere avtale, sier han.

LES OGSÅ: Er Libya IS' neste offer?

Sultes?

Om de opprørskontrollerte områdene i Aleppo omringes, kan hundretusener mangle mat, frykter FN. Syrere i andre byer har lidd en grusom skjebne ved å bli fullstendig utsultet fordi forsyninger inn i deres nabolag er blitt stanset. Om det skjer i Aleppo, vil det bli et enda større omfang: 300.000 kan miste mathjelp, advarer FN.

– Formålet med beleiring er å svekke opprørerne langsomt til de blir så svake og befolkningen blir så desperat at man kanskje kan forhandle en overgivelse. Målet i første rekke er å stanse forsyninger til opprørsgruppene, men regimet tenker nok at utmagring av sivilbefolkningen også bidrar til det; at hvis folk bare vil ha en slutt på krigen er de villig til å godta enhver løsning for å få tilbake en grad av normalitet, sier Selvik.

LES OGSÅ: Kritiserer analysen av IS

Tyrkia i skvis

Assad-styrkenes frammarsj i Aleppo i Syria setter strategisk press på Tyrkia. I tillegg øker flyktningstrømmen.

Tyrkias regjering frykter kampene i Aleppo-provinsen kan føre til at opptil 600.000 syrere flykter til den tyrkiske grensen. Tyrkia huser allerede 2.7 millioner syriske flyktninger.

Minst 50.000 mennesker står nå ved grensen til Tyrkia, ifølge tyrkiske myndigheter.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) oppfordrer Tyrkia til å holde grensen åpen, men sier det er mange som ikke slipper inn. Tyrkia sa tirsdag at landet nå har sluppet inn 10.000 nye flyktninger, men at de må slippes inn på kontrollert vis.

Samtidig utgjør Assads framgang i Aleppo et større problem for Tyrkia, som støtter flere av opprørsstyrkene med våpen og forsyninger.

– Tyrkia kan miste innflytelse inne i Syria dersom deres allierte blir avsondret, isolert og nedkjempet militært, sier forsker Kjetil Selvik.

Men framfor alt er Tyrkia bekymret for at de syriske kurderne skal styrke seg på bakken langs grensen til Tyrkia nord i Syria, påpeker Selvik. Om de syriske kurderne blir for sterke kan det styrke kurdernes stilling i Tyrkia, frykter tyrkiske myndigheter.

Den russiskstøttede syriske offensiven nord i Syria har dessuten utløst en rekke beskyldninger mellom Russland og Tyrkia, som har hatt et svært anspent forhold de siste månedene.

– Hvis Tyrkia intervenerer militært i Syria kan det bli veldig alvorlig, men det er grunn til å tenke at USA vil presse Tyrkia for ikke å gjøre det, sier Selvik.

Dystert foran dialogmøte

Med Russlands støtte til Assads offensiv er det pessimisme rundt forhandlingene. I dag møtes den internasjonale støttegruppen for Syria i München for å prøve å unngå kollaps av samtalene. Men håpet er lite om framgang.

– Det er klart for alle at Russland egentlig ikke vil ha en forhandlet løsning, men at Assad vinner, sier en diplomatkilde i FN til Reuters.

Men det er ikke umulig å tenke seg en forhandlet løsning, mener Kjetil Selvik.

– Russland har meldt at det har presentert USA med en konkret plan for ende krisen i Syria, og det vil helt sikkert være kontakt mellom Russland og USA framover, sier Selvik, som samtidig påpeker at Russland nå kan følge to mål samtidig.

– Russerne kan jobbe for å styrke Assad-regimets stilling militært samtidig som de jobber en internasjonalt forhandlet avtale om Syria som bringer Russland inn som nøkkel internasjonalt og får dem ut av isolasjonen. De kan gjøre begge deler: kjempe en militær kamp og holde døren åpen for en diplomatisk løsning, sier Selvik.

Mer fra Dagsavisen