Verden

Kan bli kastet i fengsel

Nye korrupsjonsavsløringer får israelsk presse til å konkludere med at Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ende bak murene.

TEL AVIV (Dagsavisen): Netanyahu har vært under etterforskning i over et år. Men for få dager siden kom det som karakteriseres som «det store vendepunktet».

Ari Harow, hans nærmeste rådgiver, underskrev torsdag i forrige uke en avtale med påtalemyndigheten om å «fortelle alt» i bytte mot en nedsatt straff for kriminelle handlinger han selv er mistenkt for å stå bak.

Tre saker

Netanyahu, som har styrt Israel i elleve år og dermed snart er den lengstsittende lederen noensinne i Israel.

Han er hovedmistenkt i tre atskilte saker.

* Den første går ut på at han og kona Sarah mottok gaver for flere millioner kroner fra rike utlendinger, inkludert Hollywood-produsenten Arnon Milchen.

* Den andre at han søkte å inngå en avtale med Arnon Mozes, eieren av en av landets største aviser, om positiv nyhetsdekning i bytte mot økonomiske fordeler.

* Den tredje, som involverer milliarder av euro, handler om en bestilling av ubåter fra det tyske verftet Thyssenkrupp. Her er hans personlige advokat mistenkt for å ha latt seg smøre for millioner av dollar. Spørsmålet i denne skandalen er om også Netanyahu mottok penger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«Jordskjelv»

– Dette er kun begynnelsen. Vi går mot et jordskjelv, skriver den velrenommerte kommentatoren Yossi Verter i avisen Haaretz.

Etter at rådgiveren Harow sa seg villig til å vitne, er hovedtemaet i alle israelske nyhetskanaler at deres statsminister kan ende opp i fengsel.

Netanyahu vil imidlertid ikke bli den første statslederen i Israel til å ende bak lås og slå. Hans forgjenger Ehud Olmert måtte trekke seg i 2009, og ble dømt til seks års fengsel for langt mildere korrupsjonsanklager enn de Netanyahus er mistenkt for.

Netanyahu nekter foreløpig å trekke seg, og det til tross for at han selv, i 2008, var blant dem som krevde at Olmert måtte gå.

– En statsminister som nærmest drukner i etterforskninger har ikke et moralsk mandat til å ta beslutninger om vår stats framtid, sa Netanyahu da.

Ifølge loven i Israel trenger ikke statsministeren å trekke seg før han eller hun eventuelt blir funnet skyldig. En høyesterettsdom på 90-tallet tvang imidlertid en statsråd til å gå av allerede før han ble funnet skyldig. Det ble argumentert med at en av landets toppledere ikke kan styre med slike korrupsjonsmistanker hengende over seg.

– Men dette kan ikke gjelde for statsministeren. For da vil retten i praksis ugyldiggjøre det demokratiske valget i Israel, sier justisminister Ayelet Shaked, som kommer fra bosetterpartiet Et jødisk hjem.

Les også: Netanyahu mistenkes for korrupsjon

– Råttent

Andre er bekymret.

– Det vi ser er at det politiske lederskapet er gjennområttent. Men det viser også at det juridiske systemet fungerer utmerket. Ikke engang en statsminister er over loven i Israel, sier Alon Pinkas, politisk kommentator, til Dagsavisen.

Selv om det ennå kan gå noen måneder før Netanyahu vil måtte gå, vil korrupsjonsetterforskningen få umiddelbare politiske konsekvenser.

Etter avtalen med rådgiveren Harow i forrige uke, er Netanyahu i dag fullstendig i sine koalisjonspartneres hender. Hvert av de mindre koalisjonspartiene kan framtvinge nyvalg, og er i en posisjon til å tvinge Netanyahu inn i et politisk hjørne.

Så i et forsøk på å vinne støtte fra sin høyreekstreme velgerbase, har Netanyahu allerede sagt at han er «for dødsstraff for terrorister». Statsministeren selv sier han blir utsatt for en heksejakt, og forsøker samtidig å undergrave landets demokratiske institusjoner, som rettsvesenet, i sine støttespilleres øyne.

Netanyahu kom imidlertid selv til makten første gang i 1996 etter at han hadde ledet en hetskampanje mot daværende statsminister Yitzhak Rabin som toppet seg med at en nasjonalist skjøt og drepte Rabin.

– Er for redd

Mange på den israelske venstresiden frykter at Netanyahu kan komme til å gjøre noe dramatisk, som for eksempel en krig i Gaza, for å fjerne oppmerksomheten fra hans personlige anliggende.

– Jeg tror ikke at det vil skje. Netanyahu er for redd, og han vil ikke våge det, sier kommentatoren Pinkas.

I alle sine år ved makten har Netanyahu søkt å hindre en tostatsløsning med palestinerne for heller å befeste sin posisjon på den nasjonalistiske høyresiden.

Midt opp i alle skandalene har Netanyahus sønn blandet seg inn på en måte som ikke hjelper faren. Forleden kveld gikk Yair tur med hunden, og da han ikke plukket opp bikkjas avføring, ble dette påpekt av en nabo, som tok et bilde av episoden og lastet det opp på nettet. Yair svarte først med å vise naboen fingeren, og deretter gikk han regelrett amok i en lang post på Facebook som var preget både av rasisme og homofobi.

Episoden hadde ikke trengt å berøre statsministeren om det ikke hadde vært for at flere kommentatorer sier at Yairs oppførsel reflekter den «syke atmosfæren» som hersker i statsministerens residens.

– Altfor mange har vært villige til å dysse ned virkeligheten hos Netanyahu. Snart vil sannheten komme ut, og mange vil bli sjokkert, skrev journalisten Ben Caspit i weekendavisen Maariv.

Mer fra Dagsavisen