Verden

– Jeg klarer ikke å brødfø familien

Koleraen er overalt, sier småbarnsfar Ali Muhammad. Dette er en av verdens verste humanitære kriser, sier Leger uten grenser.

JAFFA (Dagsavisen):

– Kolera er overalt, vannet er forurenset. Så jeg drikker det ikke. Vi har en vanntank, men har ikke jevnlig tilgang til rent vann. Dette kan ikke bli verre, forteller Ali Muhammad, far til seks barn, fra hovedstaden Sanaa, til hjelpeorganisasjonen Leger uten grenser.

– 600.000 kan smittes

Mer enn 390.000 er rammet av kolera i Jemen, melder det britiske Røde Kors. Verdens verste kolerautbrudd pågår nå i det krigsrammede landet. Antallet kommer til å passere 600.000 i år, meldte den Internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) i forrige uke.

– Jeg greier ikke engang å brødfø min egen familie. Jeg har ikke penger til å betale for noen ting. Våre klær, bare noen filler, alt er det samme hele tida, sier Muhammad.

Epidemier

Men to år med krig – og uten noe fungerende helsevesen – begynner nå å skape nye farer, farer som kan få regionale konsekvenser. Epidemiske sykdommer som kolera har fått fotfeste, og mulighetene til å begrense spredning er små. Over 390.000 mennesker er allerede registrert som syke med kolera. I tillegg kommer alle dem som ikke er registrert.

– Dette er jo en av verdens verste humanitære kriser, det er det ingen tvil om, sier Trygve Thorson fra Leger Uten Grenser, som selv har arbeidet i Sanaa, til Dagsavisen.

– Etter to år med krig og luftangrep er situasjonen veldig kritisk, advarer Thorson.

Krisen vekker liten oppmerksomhet i Vesten. Knapt en flyktning fra den blodige krigen i Jemen når fram til Europa. Folk er rett og slett for fattige.

Krigen har ødelagt infrastrukturen i det allerede lutfattige landet. En av grunnene til at verden ikke merker seg krisen, kan være at jemenittene ikke engang har økonomiske ressurser til å flykte til Europa – i motsetning til flyktninger fra Syria og Irak.

Mistet pasienter

Leger uten grenser advarer mot at krisen bare vil vokse hvis ikke verdenssamfunnet forsøker å gripe inn.

– Hvis ikke innsatsen økes nå, kan vi stå overfor en enda større humanitær krise de neste ukene og månedene, sier jordmor Sonja Kalsvik, som akkurat er kommet tilbake fra Jemen.

Hun så med egne øyne de tragiske scenene tilknyttet spredningen av nettopp kolera.

– Vi opplevde at kolerapasienter mistet livet på veien til sykehuset vårt, eller kort tid etter ankomst, fordi de kom for sent, sier Kalsvik.

Nylig ble Dagsavisen kontaktet av Abdulwhed Alsumae, en jemenitt som ønsket å redde sin familie ut av krigshelvetet.

– Min datter er blitt traumatisert etter alle bombeangrepene. Kan du snakke med noen av hjelpeorganisasjonene. Vi trygler om hjelp, fortalte han.

I de siste dagene har det vært umulig å få kontakt med Alsumae.

Mer fra Dagsavisen