Verden

– Ja, vi er litt optimister

Bilde 1 av 3

Av Tone Magni F. Vestheim

PARIS (Dagsvisen): Det ligger en spenning over franskmenns sommerferie i år: Hva venter dem til høsten med en ny president som har varslet omstridte reformer?

President Emmanuel Macron og statsminister Édouard Philippe bruker sommeren til å forberede det som blir Macrons viktigste test: hestekuren han vil sette på Frankrike på.

– Ser bare egen navle

I sommerstille gater i kommunistbastionen Gennevilliers triller Sofya (36) og Maimouna (42) barnevogn. Fra dem får vi klar beskjed: Til tross for at han er fersk i gamet, har Frankrikes nye president overbevist dem så langt. Nå håper de at Macron setter landet på en ny kurs. Franskmenn er for redde for endring, mener venninnene.

– Folk frykter forandring. De er for opptatt av sin egen navle, sier Sofya, som til daglig arbeider som kommunikasjonsrådgiver.

Men ikke alle er enige i det.

– Velviljen er over

Frankrike har overtatt tronen fra USAs som verdensledende på «soft power» og innflytelse, ifølge den årlige målingen Soft Power 30. Og Macron har lenge vært internasjonale mediers yndling. Det har også imponert franskmenn på hjemmebane. Men nå er tiden for velvilje over for Macron på hjemmebane, skriver Le nouvel observateur. Macron har falt med 10 prosent i oppslutning i juli, ifølge en måling fra IFOP. 54 prosent er fornøyde med innsatsen til Frankrikes leder.

Det er det største fallet på målinger for en president etter tre måneder ved makten, med unntak av konservative Jacques Chirac i 1995, skriver avisen.

– Omvendt Robin Hood

Ferske, franske presidenter bruker tradisjonelt sommeren til å forberede avgjørende reformer, som kan bli toneangivende for resten av presidentembetet dersom reformene faktisk gjennomføres.

Dette er reformforslagene som skaper strid i nasjonalforsamlingen denne uka:

Kutt i boligstøtten: Det rammer Frankrikes fattigste, mener opposisjonen. Vel 6 millioner franskmenn kan bli berørt. 800.000 av dem er studenter, frykter studentorganisasjoner. Men Philippe-regjeringen ønsker å unngå at studententprotester blir en del av demonstrasjonene som er ventet til høsten mot reform av arbeidsmiljøloven.

Kutt i formueskatten: Nær halvparten av Philippe-regjeringens skattekutt for bedrifter og enkeltpersoner vil gagne 10 prosent av Frankrikes rikeste, ifølge en studie fra Sciences Po.

Alexis Corbière fra ytre venstrefløy og partiet La France insoumise kaller Macron «en omvendt Robin Hood».

– Han tar fra de fattigste og gir til de rike, sier Corbière om kuttene.

Partiet mener Macron forbereder et «sosialt kupp» i løpet av sommerferien.

Men regjeringen har ikke noe valg, mener politikere i Macrons parti La République En marche. Kuttene er nødvendige dersom Frankrike endelig skal innfri kravet fra EU om å få budsjettunderskuddet under 3 prosent. I dag ligger underskuddet på rekordhøye 3,2 prosent.

Det er særlig blant eldre og ansatte i offentlig sektor at Macrons popularitet faller: han har henholdsvis 11 og 18 prosentpoeng nedgang blant disse gruppene, ifølge TV-kanalen BFMTV. Noe som trolig henger sammen med at Macron ønsker å fryse lønningene i offentlig sektor.

Frykter framtid uten jobb

Zineb (19) og Imane (19), som akkurat har avsluttet videregående skolegang, bruker ferien til besøk i Gennevilliers. De er redde for at det nå vil bli «et slit» å komme inn på arbeidsmarkedet. Samtidig frykter de at Macron er de rikes mann. Han vil forsvare bedrifter mer enn arbeidstakere, tror avgangselevene. Selv stemte de på Jean-Luc Mélenchon, som fikk hele 47 prosent av stemmene i Gennevilliers.

– Ikke født med sølvskje

Macron omtales som en fersk president med dårlig tid: «Macron er en mann som vil gå raskt fram, som vil bygge opp noe og vise at ting endres», sier Laurence Haïm, nylig avgått kampanjerådgiver i Macrons kampanjeteam.

Maimouna (42) og Sofya (36) har moro av at Maimouna er eldre enn presidenten. De lar seg ikke påvirke av kritikken som Macron får.

– Han har kommet så langt uten at noen har gitt ham sølvskje i munnen. Det krever at du er dynamisk for å bli president. Macron vil forandre mentaliteten i Frankrike. Han vil gi ny giv og få oss ut av krisen, sier venninnene.

De mener det er på tide for Frankrike å stramme beltet for å bli en mer innflytelsesrik stormakt, også økonomisk. Med Storbritannia har Frankrike sjansen til å gå forbi Storbritannia som verdens fjerde økonomi, håper enkelte franske økonomer.

Laetitia Moinard (37) har besøk av moren Cathrine (57) på sommerferie. For dem er Macrons reform av arbeidsmiljøloven og tiltak mot kriminalitet og terror det viktigste.

– Vi har hatt innbrudd tre ganger i løpet de siste to månedene. Politiet er maktesløse til å foreta seg noe, sier Laetitia, som stemte på Macron i andre runde av presidentvalget, mot Marine Le Pen.

– Kanskje kan det at Macron er så ung og karismatisk ta Frankrike ut av den stillstanden vi befinner oss i og gi oss mer vekt internasjonalt? spør Laetitia.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Macron har også blitt svekket i popularitet på grunn av konflikten med den nå avgåtte forsvarssjefen Pierre de Villiers. I protest mot budsjettkutt for militæret sa de Villiers at han ikke lot seg «kødde med» («je ne vais pas me faire baiser»). Macron har lovet at militærbudsjettet skal heves til 2 prosent innen 2025, og at det er den eneste budsjettposten de skal bruke mer penger på. Regjeringen må kutte 4 til 5 milliarder euro i løpet av 2017 for å kutte underskuddet kraftig, skal de overkomme Brussels krav i møte om å få det under 3 prosent i løpet av fem år, ifølge statsminister Philippe. Lykkes Philippe-regjeringen i det, vil det være første gang på 10 år at Frankrike oppfyller kravet fra Brussel.

Mer fra Dagsavisen