Verden

Islamistangrep på fabrikk i Frankrike

Et hode spiddet på en port og dekket med arabisk skrift. Eksplosjoner på en gassfabrikk. Terroren rammer nok en gang Frankrike.

Av Laila Nguyen og Anne Marte Vestbakke

En mann med et islamistflagg kjørte fredag formiddag en bil inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon. Han kjørte på gassbeholdere i et forsøk på å sprenge bygningen, melder franske medier. Det klarte han ikke, men det oppsto minst en eksplosjon.

Ved inngangen til fabrikkområdet ble det funnet et hode som var blitt spiddet på porten til fabrikken, sier en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP.

Hodet var dekket av arabisk skrift. Kroppen skal ha blitt funnet flere meter unna.

Offeret var leder for et transportfirma og skal ha skal ha vært på stedet i forbindelse med en leveranse til fabrikken, ifølge avisen Le Dauphiné.

I tillegg til den drepte er det to sårede personer.

– Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sier Frankrikes president François Hollande.

Pågrepet var kjent av politiet

Politiet pågrep kort tid senere en mann i 30-årene. Han heter Yassim Salhi og er født i mars 1980, opplyste innenriksminister Bernard Cazeneuve til pressen fredag ettermiddag utenfor fabrikken. Han opplyste også at Salhi var tilknyttet en salafistbevegelse.

Salhi, hadde ikke noe kriminelt rulleblad, var mellom 2006 og 2008 på myndighetenes liste over personer som kan ha blitt radikalisert, ifølge innenriksministeren. Han skal ha vært kjent for den franske etterretningstjenesten DGSI.

Fabrikken som ble rammet av angrepet ligger i Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. Den er en del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Flere innbrakt

Flere personer ble fredag innbrakt av politiet, mistenkt for medvirkning til angrepet.

Fredag morgen skal det ha blitt lett etter en mann i et kjøretøy som gjentatte ganger kom og forsvant igjen fra området foran fabrikken, ifølge Le Dauphiné.

En kilde i rettsvesenet sier til nyhetsbyrået AFP at politiet etterforsker om den døde som ble funnet etter angrepet, ble drept ved fabrikken eller fraktet til stedet. Politiet arbeider med å identifisere offeret.

Hollande reiser hjem

Frankrikes president François Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel på grunn av angrepet i Saint-Quentin-Fallavier. Hollande holdt en pressekonferanse før han dro, hvor han fastslo at det dreide seg om terrorangrep.

– Så vidt vi vet er én drept og to såret. Gjerningsmannen er pågrepet og identifisert, sa han.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor i alt 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

– Vi husker alle hva som har skjedd i landet vårt tidligere, og i andre land også, det er derfor mange følelser involvert, sa Hollande.

Forhøyet sikkerhet

Statsminister Manuel Valls har beordret forhøyet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes etter angrepet. Det franske forsvarsrådet har innkalt til møte i Elysee-palasset klokken 15, ifølge Le Dauphiné. Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve reiste umiddelbart til stedet, melder franske medier. Fabrikken som ble rammet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over, også i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke si om terrorangrepet får konsekvenser i Norge.

– Foreløpig vet vi ikke nok om det som har skjedd der til å kunne si om dette eventuelt påvirker noe i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken. (NTB)

– Angrepet følger terror-trend

Sikkerhetstjenesten i Europa har blitt mye flinkere til å avverge terrorisme, men småangrep er nesten umulig beskytte seg fullstendig mot, ifølge forsker Anne Stenersen.

Angrepet i Frankrike følger terror-trenden forskerne har sett gjennom en årrekke. Enkle, målrettede angrep med kniv eller skytevåpen.

– Det er mer IS-inspirerte angrep, i motsetning til de tidligere angrepene som var formet av al-Qaida, sier Stenersen, som er forsker og ekspert på radikal islamisme ved Forsvarets forskningsinstitutt til NTB.

– Mindre effekt

Al-Qaida var kjent for sine mer spektakulære terrorhandlinger, gjerne ved bruk av store bomber. Men sikkerhetstjenestene i Europa er blitt mye flinkere og mer årvåkne etter terrorbombingene i London og Madrid for ti år siden, påpeker Stenersen.

– Det at de bruker så enkel midler, gjør at omfanget også blir mindre og dermed blir effekten også mindre, sier hun.

Halshoggingen av et offer, den arabiske påskriften på hodet og IS-flagget som ble funnet gjør det nærliggende å tro at gjerningsmennene var inspirert av ekstremistiske IS. Men det behøver ikke bety at det står noen sterk organisasjon bak, bemerker forskeren.

– Det varierer mye hva slags personer som gjennomfører slike angrep, hvilken bakgrunn de har og hva motivet er, sier hun.

Noen er inspirert gjennom propaganda på internett, andre har selv vært i Irak og deltatt i kamper. Atter andre har ikke klart å reise til Syria, så de gjennomfører angrep i hjemlandet i stedet.

Kan skremme bort noen

Selv om det er umulig å gardere seg hundre prosent mot slike angrep, har det likevel betydning at myndighetene høyner sikkerhetsnivået, mener hun.

– De som er motivert for å utføre denne typen handlinger, er sikkerhetsbevisste. De vil nok tilpasse seg det eksisterende nivået i landet. Men ved å heve sikkerhetsnivået kan man bidra til å skremme bort og demotivere en del, sier hun. (NTB)

Norske Air Products-ansatte i sjokk

Administrerende direktør Tom Cantero i Air Products Norge sier angrepet på selskapets fabrikkanlegg utenfor Lyon kommer som et sjokk.

– Vi vet ikke noe mer enn resten av verden. Dette er bare veldig trist for dem som er rammet. Vi følger nå våre interne rutiner for håndteringer når selskapet er rammet, sier administrerende direktør Tom Cantero i Air Products Norge til Nettavisen.

Air Products Norge har hovedkvarter i Kristiansand og virksomhet flere steder i landet, blant annet i Sandnes. Selskapet vil ikke si om sikkerhetsnivået er hevet som følge av angrepet på fabrikken i Frankrike. (NTB)

Mer fra Dagsavisen