Verden

Irak og Syria øker angrepene mot IS

Regjeringsstyrker både i Syria og Irak trapper opp angrepene mot ekstremistgruppa IS.

Angrepene mot den islamistiske gruppa IS (Den islamske stat) har økt de siste dagene. Ifølge irakisk TV, som først annonserte starten på Iraks militæroffensiv, vil sikkerhetsstyrkene få hjelp fra paramilitære sunni- og sjiagrupper.

Målet er å drive IS ut av Iraks vestlige Anbar-provins, for deretter å ta tilbake kontrollen over den regionale hovedstaden, Ramadi.

Ekstremistene i IS tok over byen i forrige uke, og IS inntok nylig også den historiske byen Palmyra i Syria.

LES OGSÅ: Syria går til luftangrep mot IS i Palmyra

Konflikt

USAs forsvarsminister, Ashton Carter, gikk i helgen hardt ut mot de irakiske sikkerhetsstyrkene. Til TV-kanalen CNN sa han søndag at styrkene mangler vilje og innsats i kampen mot IS.

– Det synes for meg at vi har et problem med irakernes vilje til

å kjempe mot ISIL og til å forsvare seg selv.

De harde ordene falt ikke i god jord i Irak, og USAs utenriksminister, Joe Biden, har forsøkt å dempe konflikten ved å forsikre Iraks myndigheter om at USA støtter deres kamp. USA har gjennomført mange hundre luftangrep mot IS, uten at det har hindret ekstremistgruppa fra å ta kontroll over nye områder.

USA invaderte Irak i 2003 og kastet det sittende regimet. Den nye regjeringen i Bagdad er blitt kritisert for ikke å inkludere landets sunnimuslimer, noe som har gjort at mange i stedet sympatiserer med sunnimuslimske opprørsgrupper, deriblant IS.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Syriske angrep

Også i borgerkrigsrammede Syria har president Bashir al-Assads regime økt innsatsen for å stanse IS. Ifølge det statlige syriske nyhetsbyrået SANA ble 140 IS-medlemmer drept i et flyangrep utført av syriske styrker i går. Også Iran slåss mot IS og anklager USA for ikke å være villige til å gjøre en innsats. Qassem Soleimani, leder av Quds-styrken i Irans Revolusjonsgarde, sier til avisen Javan at USA ikke eier vilje til å slåss mot IS.

Konflikten i den svært løse koalisjonen mot IS har gjort at Frankrike tar til orde for et tettere samarbeid.

LES OGSÅ: Unike kulturminner truet

– Mer samarbeid

Hvis koalisjonen mot IS ikke styrkes, vil både Syria og Irak kunne bli enda mer oppsplittet, frykter Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius.

– I Irak, som i Syria, må den internasjonale mobiliseringen styrkes svært raskt. Hvis ikke, går vi mot en oppdeling i det ene eller det andre landet, hvis ikke i begge, med nye massakre og katastrofale konsekvenser, sa Fabius til den franske nasjonalforsamlingen i går, ifølge NTB.

Det er ikke klart hva slags forsterkninger Fabius har i tankene, men neste uke samles 20 utenriksministre fra koalisjonen mot IS i Paris for å drøfte strategien videre. Blant dem er USAs utenriksminister, John Kerry.

Fabius mener også at president Bashar al-Assad har mistet kontrollen over Syria og at det nå trengs en politisk avtale mellom regimet i Damaskus og det som er igjen av den moderate opposisjonen.

LES OGSÅ: Gåten Assad i Damaskus

Mer fra Dagsavisen