Verden

– Ingen grunn til å frykte IS

Nordmenn og amerikanere har ingen grunn til å være redd for IS, sier professor John Mueller.

INTERVJUET

Hvem: John Mueller, professor i statsvitenskap ved Ohio State University, ekspert på sikkerhetsstudier, forfatter

Hva: IS herjer i Irak og Syria, og skaper frykt i Vesten. Men IS er ingen trussel mot verdensfreden, sier Mueller

– Det er jo helt idiotisk å gå rundt å være redd for ekstreme islamister i IS. De er brutale og grusomme, men de er ikke farlige for nordmenn eller amerikanere.

Professor John Mueller trekker på smilebåndet, mens han gjentar det han ofte har sagt de siste 15 årene: Vår frykt for terrorisme er fullstendig overdrevet.

Denne gangen er det redselen for den ekstreme islamistiske gruppa som kaller seg Den islamske staten (IS) som får gjennomgå. Gruppa kontrollerer områder i Irak og Syria, og har skapt store overskrifter, blant annet etter brutale halshogginger av vestlige gisler og drap på minoritetsgrupper i området.

Frykten i Vesten overrasker og irriterer 78-åringen, som er professor ved Ohio State University og tilknyttet den libertarianske tenketanken the Cato Institute i USA.

– Det er en irrasjonell frykt, sier Mueller.

Han er en ledende kritiker av USAs respons på terrorangrepene 11. september 2001, og mener landets anti-terrorpolitikk har fungert mot sin hensikt.

Mueller mener politikere og byråkrater som advarer mot terrorisme er uansvarlige og på grensen til korrupte. De gjør i alle fall ikke jobben sin, sier Mueller.

LES OGSÅ: – Trusselbildet er grenseløst

Mange redde

– Staten er først og fremst til for å gjøre innbyggerne trygge. Da må de kunne si høyt det alle tall viser, nemlig at det ikke er noen grunn til å være redd for terrorisme, sier 78-åringen.

– Mange nordmenn er redde for IS, og bekymret over de brutale metodene de bruker. Bør ikke politikerne respondere på det?

– Har noen fortalt dem hvor dumt det er å være redd for IS? Gruppa er ille og gjør mye skade der de er, men IS har gjort svært lite skade i Vesten. Det gjelder også disse fremmedkrigerne alle er så redde for.

Mueller understreker at det er all grunn til bekymring over brutaliteten og IS’ ideologi, men at det handler om humanitære spørsmål, ikke at de utgjør en trussel mot Vesten.

LES OGSÅ: – PST skaper muslimfrykt

Farligere å bade

John Mueller vakte oppsikt i USA da han bare fire år etter terrorangrepene 9. september 2001 skrev boken «Overblown», om amerikanernes overdrevne frykt for terror.

Nå kommer han med ny bok om samme tema: «Chasing Ghosts», om USAs mislykkede jakt på terrorister. Frykten for terrorisme er en ubegrunnet frykt, sier Mueller, og fortsetter:

– Og den koster samfunnet dyrt, i form av overvåkingskameraer, etterretning og feil bruk av ressurser. Litt folkeopplysning om farene ved å bade, ville reddet langt flere liv enn sikkerhetsrutinene på USAs flyplasser, sier Mueller.

– Det er langt større sjanse for å drukne i badekaret enn det er å bli drept av en terrorist. Selv om vi tar med terrorangrepene 11. september i beregningen. Men det får politikere seg ikke til å si høyt. Det er uredelig, sier Mueller.

LES OGSÅ: - Bevæpning kan være terror-svar

Vil aldri forsvinne

John Mueller har fortalt om irrasjonell frykt i en årrekke. Det ser ikke ut til å hjelpe nevneverdig. 14 år etter terrorangrepene høsten 2001 er andelen amerikanere som er redde for at de selv eller familien skal bli drept i et terrorangrep like høyt som i månedene etter angrepene.

Mueller medgir at han er overrasket over frykten terrorgruppa IS har klart å spre i hjemlandet USA. Men også i Europa og Australia snakker etterretningssjefer og politikere om at IS utgjør en eksistensiell trussel mot Vesten. Det henger ikke på greip, fnyser Mueller.

– En av grunnene til at vi bør slutte å bekymre oss over terrorister som IS, er at denne type folk dessverre alltid vil finnes.

Under den kalde krigen var amerikanere redd for kommunismen, selv om det ikke var noen særlig grunn til å frykte kommunistpartiet i USA, sier Mueller. Nå finnes det ikke lenger noen kommunistisk stormakt å være redd for.

Men religiøs ekstremisme vil alltid eksistere.

– Noen vil alltid hate Vesten. Det betyr ikke at vi skal går rundt å være redde for dem, sier Mueller.

LES OGSÅ: Stanser ikke terror

Menneskelig frykt

Det store spørsmålet er hvorfor vi er så redde, til tross for at Mueller og andre gjentatte ganger har vist hvor liten sjanse det er for faktisk å rammes av terrorisme.

John Mueller vet rett og slett ikke. Han skylder ikke på mediene, som han mener i det store og hele responderer på det folk bryr seg om, men mener politikere bør tørre å si høyt og klart at det ikke er noen grunn til å gå rundt å være redd for terror.

Den amerikanske valgkampen har så vidt begynt, og det finnes knapt en kandidat som ikke advarer mot trusselen fra IS. Spesielt på republikansk side er trusselbildet dystert. I dag er det flertall blant republikanske velgere for å sende amerikanske soldater til Midtøsten for å slåss mot IS.

Det er enda en grunn til at frykt kan være farlig, sier Mueller.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Mer fra Dagsavisen