Verden

– I Europa 2017 må vi kunne forvente at politisk uenighet løses fredelig

Flere stortingspolitikere reagerer på håndteringen av den omstridte katalanske folkeavstemningen.

Bilde 1 av 3

Politiet i Spania har aksjonert for å hindre at den omstridte folkavstemningen om katalansk uavhengighet ble gjennomført.

Allerede tidlig i ettermiddag kom det meldinger om at flere hundre personer, blant dem elleve politifolk, var skadd i sammenstøt i Barcelona, ifølge katalanske myndigheter.  Tallene er foreløpig usikre. Nødetatene opplyser at minst 91 personer er såret, skriver NTB.

Flere norske politikere reagerer nå på situasjonen.

 I Europa i 2017 må vi kunne forvente at politisk uenighet løses med fredelige midler innenfor rettsstatens rammer, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagsavisen.

Hun har ledet Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget den siste fireårsperioden.

 Verken politibrutalitet eller politisk voldsbruk hører hjemme i Europa i dag, legger hun til.

Les også:Spansk maktbruk mot katalansk folkeavstemning

– Opprørende

Også SV-leder Audun Lysbakken reagerer på maktbruken.

 Voldsbruken er opprørende. Spanias regjering har tapt når gummikuler og tåregass er svaret deres. Norge skal ikke ta stilling til spørsmålet om selvstendighet, men det undrer meg likevel at regjeringen ikke kan ta avstand fra voldsbruken, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Les også: UD fordømmer ikke spansk maktbruk

Christian Tybring-Gjedde som har sittet i samme komité mener også at politiet bør prøve å unngå voldsbruk.

 Et slikt prinsipp må selvfølgelig avveies opp mot de utfordringer man står overfor. Det som skjer i Spania må sees i et historisk perspektiv, og ikke minst må spanske myndigheter vurdere hvilke konsekvenser en folkeavstemning kan få. Jeg synes imidlertid at norske politikere bør slutte å belære andre demokratiske land om hvordan de skal opptre, sier han.

Utenriksdepartementet framholder at Norge er bekymret for voldsbruken man har sett, men at folkeavstemningen og uenigheten rundt den er et internt anliggende i Spania.

– Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende folkeavstemningen som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover. Fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterligere eskalering av situasjonen, uttaler statssekretær Marit Berger Røsland i en epost til NTB.

– Uansvarlig

Spania-kjenner Marcus Buck understreker at selve folkeavstemningen er ulovlig, ifølge spansk lov.

 Grunnloven tillater ikke en slik folkeavstemning. Men bakgrunnen for at den nå finner sted er at det konservative katalanske partiet Convergència i Unió sitter i koalisjon med et venstrerepublikansk som gikk til valg på å avholde en folkeavstemning om uavhengighet, sier Buck til Dagsavisen.

Han er instituttleder ved Instituttet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, og følger spansk politikk. Buck mener at både spanske og katalanske myndigheter bærer ansvar for den fastlåste situasjonen.

 Det er uansvarlig å stå ensidig på å gjennomføre en ulovlig folkeavstemning, samtidig som det er uansvarlig av regjeringen sentralt i Spania å ikke ville forhandle med Catalonia. Det er nok mange sentralt i Spania som hadde håpet at statsministeren i Catalonia ville bli kastet av sine egne. Mange konservative i Catalonia vil ikke ha en hard selvstendighetslinje fordi de ser at det kan være skadelig for næringslivet. Samtidig er det et bredt ønske om mer selvstendighet på linje med Baskerland, men det har ikke spanske myndigheter vært villig til å forhandle om, sier Buck.

Les også:– Vår framtid er uten Spania

Jagland lover gjennomgang

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland lover en grundig gjennomgang av politiets metoder i Catalonia. Han reagerer på at Utenriksdepartementet betegner politimetodene i Spania som et internt anliggende, skriver NTB.

– Europarådet har, særlig gjennom rettspraksisen i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, klare standarder. Disse bruker vi for eksempel i Tyrkia og Russland. Heller ikke der er det et indre anliggende hvordan politiet går fram, skriver generalsekretæren på Facebook.

Han påpeker at det skal være samme standarder for alle og at Europarådet går grundig gjennom politiets metoder i delstaten.

UDs pressetalsmann Frode Overland Andersen reagerer på Jaglands utspill.

– Vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD i formiddag før volden eskalerte: "Norge anser uenigheten mellom regjeringen i Madrid og regionale myndigheter vedrørende en folkeavstemning i Catalonia som et internt spansk anliggende, som bør løses innenfor rammen av landets lover". Det står ingenting i UDs uttalelse om at politimetodene er et indre anliggende slik Jagland hevder. Statssekretær Røsland her i ettermiddag uttalt at vi fra norsk side er vi bekymret for voldsbruken vi har sett i dag, og for en ytterlige eskalering av situasjonen, opplyser Andersen i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Belgias statsminister Charles Michel, den britiske Labour-lederen Jeremy Corbyn og Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon er blant dem som fordømmer voldsbruken, skriver NTB.

Mer fra Dagsavisen