Verden

– Hvor er de unge kvinnene?

EUROPA: Et generasjonsskifte er på gang i et politikertrøtt Europa. Men kvinnene glimrer med sitt fravær.

Han er kanslerfavoritt og kandidat for det konservative østerrikske folkepartiet ÖVP: Sebastian Kurz (31) kan bli «millenniumsgenerasjonens første statsleder», men han er ikke alene. Det siste året har Europa fått en rekke nye statsledere under 40 år:

Leo Varadkar (38) ble Irlands yngste statsminister- og første åpent homofile statsleder i det katolske landet. Han har i tillegg indisk far og irsk mor.

Emmanuel Macron (39) ble Frankrikes yngste statsleder noensinne – yngre enn Napoléon.

– Lei traverne

– Disse lederne representerer et generasjonsskifte. I møte med økende politikertrøtthet kan de bære bud om noe nytt. Men man kan jo også spørre seg: hvorfor er det ingen kvinner på toppen? spør Elin Nesje Vestli, professor ved Høgskolen i Østfold og Østerrike-kjenner.

Canadas Justin Trudeau (45), Hellas’ Alexis Tsipras (42) og Italias' statsminister Matteo Renzi (42) er andre unge menn med mye makt. Men i Østerrike er det ingen kvinnelige unge favoritter som kan utfordre Kurz.

– Østerrike har et stykke å gå når det gjelder likestilling. I Tyskland er det flere yngre kvinnelige partiledere, og særlig fra det gamle DDR, selv om de ikke leder de største partiene, sier Vestli.

Kometkarriere

Kurz har gjort kometkarriere, og ble utenriksminister som 27-åring, før han ble partileder tidligere enn ventet. Mens ÖVP hadde synkende oppslutning og regjeringsslitasje med sosialdemokratene, fikk han frie tøyler til å fornye et parti med et traust image, sier Vestli.

– Partilogoen gikk fra svart til turkis, og han fikk utforme sitt eget team, der Kurz gikk utenom de fleste partitraverne, sier professoren.

Kurz har forsøkt å kombinere et tradisjonelt parti med en ny bevegelse, et slags hybrid-parti, sier en kommentator til Associated Press.

I motsetning til Tysklands Angela Merkel og partiet CDU, som mange sammenligner ÖVP med, har Kurz flyttet partiet til høyre, særlig i innvandringsspørsmål. Mens partiet lå rundt 22 prosent, har det nå steget med vel 10 prosentpoeng med den unge partilederen, og ligger nå på 33 prosent.

– Kurz framstår ung og dynamisk. Men det er knyttet spenning til hvor lenge det vil gå bra. Partiet har en tradisjon for harde interne konflikter, og noen vil nok etter hvert stille spørsmål om Kurz styrer for mye etter eget hode, sier Vestli.

tmfv@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen