Verden

Hva kommer etter Mosul?

Kampen om storbyen Mosul er bare i innledningsfasen, men allerede er det klart at livet i Irak ikke blir det samme etterpå.

JAFFA (Dagsavisen): Slaget om Mosul er allerede en milepæl i Iraks konfliktfylte historie. Spørsmålet er om veiskillet blir positivt eller negativt.

Forsker Luay Jawad al-Khatteeb, som kommer fra en mektig stamme i Basra-området, er blant de optimistiske.

– Å tvinge Daesh ut av Mosul blir en dramatisk seier i krigen mot terror, sier han til Dagsavisen, og sikter til IS, Den islamske staten, som styrer byen.

Slik al-Khatteeb ser det, er det nettopp grupper som IS og al-Qaida som har brakt Irak på randen av ødeleggelse, og ikke den interne splittelsen mellom landets mange forskjellige religiøse og etniske grupper.

– Nå når irakiske styrker – ikke sjiamuslimske eller sunnimuslimske – men irakiske styrker vil frigjøre Mosul, vil det vise oss selv og omverdenen at Irak kan fungere, sier al-Khatteeb, som er involvert i Iraks oljeindustri i Bagdad, og samtidig forsker ved Columbia universitetet i New York.

Les også: Flykter fra en krig til en annen

Frykter kaos

Men i Mosul er mange bekymret. Ikke kun fordi IS truer å skyte enhver som prøver å flykte eller fordi de irakiske og amerikanske bombeangrepene kan bli farlige. Men vel så mye frykter de hva som kan skje etter en frigjøring. Alle husker nemlig Falluja.

Da Falluja, byen som ligger 70 kilometer vest for Bagdad, ble frigjort for fire måneder siden, sto sjiamuslimske styrker for det som ble beskrevet som krigsforbrytelser og overgrep mot den lokale sunnibefolkningen. Folk skal ha blitt levende begravd. Brutaliteten skal ha vært hevn for tidligere sunni-ledede angrep mot sjiamuslimer.

Også interne hevnaksjoner kan ventes i Mosul. Nofal Hamdani Sultan, guvernøren for Nineveh-provinsen, som Mosul er del av, frykter at folk vil hevne seg på dem som har vært villige til å samarbeide med IS. Han råder alle disse og familiene deres å flykte ut av Irak. Hamdani tror dette alene kan dreie seg om titusener av mennesker, ifølge den amerikanske radiostasjonen NPR.

Midtøsten gir utallige eksempler på hvordan det kan ende i Mosul: Det kan bli kaos som i Libya, borgerkrigslignende tilstander som i Jemen, eller en regional konflikt, der nabolandene og stormaktene holder krigen i gang, som i Syria.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blandet angrepsstyrke

Men forsker al-Khatteeb ved Columbia-universitetet, tror Irak har lært siden Falluja.

– Nesten halvparten av dem som deltar i frigjøringen er selv sunnimuslimer. Rundt 30.000 er mobilisert, og i regjeringsstyrkene alene er 9.000 av dem sunnimuslimer. I tillegg deltar 4.000 kurdere, de er også sunnimuslimer. Dette vil utgjøre en forskjell, sier han.

– Irak vil alltid være et splittet land. Spørsmålet er hva vi gjør med det. Vi må gjøre vårt mangfold til en berikelse. Det var i Mosul at noen av de første kristne kirkene ble bygget for 1700 år siden. Men det var jo ikke mangfoldet som ødela oss, det var ekstremistene som gjorde det, sier al-Khatteeb.

Den bibelske profeten Jonah, han som skulle ha blitt svelget av en hval i havet utenfor Jaffa, skal ligge begravet i Mosul. For to år siden sprengte IS graven i luften.

Likevel er spørsmålet om irakere har nok til felles til å holde landet samlet. Det moderne Irak ble dannet av Frankrike og Storbritannia etter Første verdenskrig, og besto av tre regioner uten mye felles: Sjiamuslimske arabere i sør, sunnimuslimske arabere i Bagdad-regionen og ikke-arabiske kurdere i nord. Frankrike krevde først Mosul under sin kontroll, men interne manøvreringer mellom London og Paris førte til at området ble del av Irak. Tyrkerne, som også opererer i nordlige Irak, har tidligere gjort krav på storbyen.

Symbolverdien

Med en slik historie, blir det ikke lenger tilfeldig at det var i den store al-Nouri moskeen i Mosul at IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi i 2014 erklærte at han skulle «banke den siste spikeren i Sykes-Picot-avtalens kiste», avtalen mellom Frankrike og Storbritannia om blant annet Iraks grenser. Dermed er kampen om Mosul også mer symbolsk, sier irakeren al-Khatteeb.

– Mosul er kalifatets hovedsete i Irak. Men vi må huske at kampen mot IS bare kan lykkes hvis vi ser en lignende kampanje også på den syriske siden. Og det ser vi, sier han optimistisk.

Mer fra Dagsavisen