Verden

Høyreekstreme i USA mobiliserer i ytringsfrihetens navn

Etter den voldelige demonstrasjonen i Charlottesville planlegger USAs nynazister og andre høyreekstreme nye demonstrasjoner, den første i Boston på lørdag.

Matthew Heimbach, som leder et antisemittisk og nasjonalistisk parti, sier at hans gruppe kommer til å være mer aktiv i høst. Han kaller sist helgs demonstrasjon i Charlottesville «en absolutt, strålende seier».

Allerede førstkommende lørdag skal høyreekstremisten Jason Kessler, som var medarrangør i Charlottesville, arrangere en ny demonstrasjon. «En demonstrasjon for ytringsfriheten» skal holdes i Boston i Massachusetts, ifølge Kessler.

I tillegg har Richard Spencer, som regnes som de høyreradikales sjefsideolog, søkt om tillatelse til å tale på et universitet i Florida i september.

– Synspunktene hans er ikke i tråd med våre verdier som institusjon, men vi må følge loven og ikke diskriminere basert på innhold og gi tilgang til det offentlige rom, sier rektor W. Kent Fuchs ved University of Florida.

To ledende høyreekstreme i Sverige har invitert Richard Spencer til Sverige i høst. De to, Daniel Friberg og Christoffer Dulny, var også til stede i Charlottesville.

– Banalt av Trump

En 32 år gammel kvinne ble drept og 19 såret da en mann med nazisympatier kjørte en bil inn i en gruppe motdemonstranter i Charlottesville. En rekke mennesker ble skadd i sammenstøt mellom høyreradikale og motdemonstranter.

Myndighetene har ikke kommet med anslag for hvor mange som deltok i den høyreradikale demonstrasjonen, men andre anslår at det var den største høyreekstreme samlingen i USA på mer enn et tiår. Trump fikk mye kritikk for å vente helt til mandag før han kom med en tydelig fordømmelse av høyreekstreme og rasister.

Men mange høyreradikale lot seg ikke merke av Trumps fordømmelse.

– Jeg tar ham ikke på alvor. Det låt så hult og banalt, sier Richard Spencer. Han avfeier Trumps fordømming som «kumbaya nonsens», ifølge avisen Huffington Post.

Da Trump igjen begynte å snakke om skyld på begge sider tirsdag, ble han takket av tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke, som for øvrig uttrykte støtte til Trump i valgkampen. «Takk, president Trump, for din ærlighet og ditt mot til å si sannheten om Charlottesville & fordømme venstre-terroristene i BLM/Antifa», skriver Duke på Twitter. Det siste punktet er en henvisning til Black Lives Matter-bevegelsen og antifascistiske aktivister.

– Trump-relatert rasisme

Til sammen anslås de høyreekstreme i USA å ha 20-30.000 aktive medlemmer og stilltiende støtte fra hundretusener andre.

– De rir på en bølge av Trump-relatert rasisme, sier Spencer Sunshine i tankesmia Political Research Associates til nyhetsbyrået AFP.

Tilveksten til høyreekstreme grupper i USA hevdes å få næring både fra sosiale medier og fra Steve Bannons posisjon som sjefstrateg i Det hvite hus. Før han begynte å jobbe for Trump, var Bannon redaktør for nettstedet Breitbart, som beskrives som en plattform for alt-right-bevegelsen.

Alt-right er et paraplybegrep for en rekke hvit-makt grupper som i ulik grad vektlegger antisemittisme, rasisme, islamhat og kvinnefiendtlighet. I tillegg finnes de eldre rasistiske gruppene, som Ku Klux Klan, og nynazist-militser som ser staten som sin fiende.

I tillegg til den planlagte høyreradikale demonstrasjonen i Boston er det søkt om å få holde demonstrasjoner i blant annet Virginia og Texas, men de kan bli avlyst etter volden i Charlottesville. (NTB)

Mer fra Dagsavisen