Verden

Holder alle muligheter åpne

USAs president Donald Trump sier han «holder alle muligheter åpne» etter den siste oppskytningen fra Nord-Korea over Japan.

Bilde 1 av 4

Testen fra Nord-Korea i går var en ny milepæl for det nordkoreanske regimet: det er første gang landet har skutt opp en mellomdistanserakett som kan utstyres med atomstridshode, ifølge Sør-Korea. Dessuten ble den sendt over Japan. Missilet fløy over regionen Hokkaido nord i Japan, og falt i sjøen bare 120 mil øst for området.

– Den alvorligste rakettoppskytning så langt. Ekstremt bekymringsfullt, kommenterte Christopher R. Hill, tidligere amerikansk ambassadør og tidligere amerikansk Nord-Korea-forhandler, på Twitter.

Andre uttrykker det samme:

– Det er ekstremt dristig, det er ekstremt provoserende og det er noe som er forbudt i henhold til internasjonal lov, sier doktor John Park fra Korea-arbeidsgruppen ved Harvard Kennedy School til BBC.

Truer Japan

Seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) sier det er nærheten til Japan som gjør at denne utskytningen skiller seg fra andre tester.

– Denne missiltesten er spesielt provoserende fordi den krysser over territoriet til Japan. Andre store missiltester fra Nord-Korea den senere tid har vært rettet nesten rett opp i lufta, så de har unngått luftrommet til Japan, sier Kippe til Dagsavisen.

Kippe har nylig påpekt at man må forstå de nordkoreanske kjernevåpentruslene «som et press- og avskrekkingsmiddel, ikke som en selvmordsvest».

– Det er alltid både politiske og tekniske grunner til at Nord-Korea utfører missiltester. Fra et våpenteknisk perspektiv vil Nord-Korea overbevise seg selv og sine motstandere om at disse missilene vil virke som de skal når de utnytter sitt fulle rekkeviddepotensial, sier Kippe.

Det er ønsket om dialog som er bakgrunnen for Nord-Koreas atferd, mener flere eksperter.

– Nord-Korea tror at ved å vise sine evner, vil veien til dialog åpnes. Men den logikken forstås ikke av resten av verden, så det er ikke lett, sier professor Masao Okongi ved Japans Keio-universitet til Reuters.

Australias utenriksminister Julie Bishop er blant dem som kaller oppskytingen forhandlingstaktikk.

– Dette mønsteret har vi sett fra det nordkoreanske regimet i flere tiår. De trapper opp sine provoserende handlinger inntil de når et punkt der de setter seg ned for å forhandle. Jeg velger å tro at det er slik også denne gang, sier Bishop.

Japans statsminister Shinzo Abe har reagert sterkt på utskytningen, og har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere ytterligere tiltak mot Nord-Korea.

– Deres fullstendig uakseptable handling ved å skyte opp en rakett over vårt land, er en svært alvorlig trussel og fullstendig ødeleggende for freden og sikkerheten i regionen, sa Abe.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Må dempes

Også Kina reagerte i går sterkt i en uttalelse.

– Situasjonen er på bristepunktet og nær ved å bli en full krise. Samtidig gir dette mulighet for å gjenåpne fredssamtaler. Vi håper alle parter nå vil vurdere hvordan spenningen kan dempes, sa talsmann Hua Chunying i det kinesiske utenriksdepartementet i går.

Han understreker at press og sanksjoner ikke er det fulle svaret mot Nord-Korea. Kina mener det kan være grunnlag for samtaler dersom Nord-Korea innstiller sine rakettoppskytninger samtidig som USA og Sør-Korea stanser sine felles militærøvelser. Kina mener også at den store militærøvelsen som nå pågår i området er med på å øve et stort press mot Nord-Korea. Øvelsen kommer samtidig med at det i flere uker har vært mer spent enn normalt rundt Nord-Korea. I juli gjennomførte Nord-Korea den andre prøveoppskytingen av en interkontinental rakett, som kan tenkes å nå mot USA.

Ikke Guam

Oppskytningen i går blir tolket som et signal om at Nord-Korea kan gjøre alvor av trusselen om å treffe det amerikanske territoriet Guam i Stillehavet. Men eksperter påpeker at raketten ble sendt i retning Japan, og ikke mot Guam.

– Dersom nordkoreanerne testet nær Guam ville det ha lagt mye press på president Trump om å svare tilbake. Det at den gikk mot Japan i stedet, gir Trump en utvei, sier Robert Kelly, professor i statsvitenskap ved Pusan-universitetet i Sør-Korea ifølge BBC.

Mer fra Dagsavisen