Verden

Historisk million-mobilisering mot terror

3,3 millioner mintes de drepte med blyanter og karikaturer i Frankrike. Men i folkemassen i Paris er meningene delte om hvordan landet skal gå videre.

PARIS (Dagsavisen): Million-oppmøte gikk inn i hovedstadens historie i går ettermiddag - og over hele Frankrike deltok folk i massemarkeringer for å vise avsky mot terrorhandlingene, og for å markere samhold og frihet til minne om ofrene i angrepet mot magasinet Charlie Hebdo som rystet byen onsdag og i gisselaksjonene fredag.

Med blyanter i hendene som symbol, gikk så mange som 1,5 millioner mennesker i tog fra Place de la République i Paris i går, ifølge anslag fra François Lamy, medlem i den franske nasjonalforsamling og en av arrangørene av marsjen.

Ghislaine (34) er kommet inn fra en av de franske forstedene og Val-de-Marne, departement 94, som ligger like utenfor Paris. Hun arbeider også like ved Porte de Vincennes, der kosher-butikken ble angrepet fredag. Det er særlig i de franske forstedene like utenfor hovedstaden at radikalisering av unge er en stor risiko. Hun har tatt med seg barna Karim (15) og Hilan (6)

- Vi var sjokkerte da angrepene skjedde. Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta med meg barna på demonstrasjonen i dag. Men da jeg så at de politiske lederne skulle være til stede, bestemte jeg meg for å dra, sier hun til Dagsavisen.

Karim bærer en plakat med påskriften «Ikke i mitt navn».

- Det er viktig for oss å vise at islam ikke er det som gjerningsmennene representerer og vise at også vi er engasjerte, sier han til Dagsavisen.

- Jeg er bekymret for radikalisering i forstedene. Det er også for framtida til mine barn at vi gjør dette, sier Ghislaine.

 

Les også: - Bevæpning kan være terror-svar

Les også: Føler seg ikke lenger trygge

Les også: Ytret seg for friheten

 

Hele verden var med

Om lag 50 statsledere fra hele verden førte an i den store folkemengden, blant dem flere allierte i den vestlige koalisjonen i Syria, som Jordan. Frankrikes president François Hollande gikk arm i arm med Tysklands statsminister Angela Merkel og Malis president Ibrahim Boubacar Keita på hver sin side.

Folkemassene gikk til Place de la Nation, som ligger like ved Porte de Vincennes der Amedy Coulibaly holdt gisler fanget i en koscherbutikk fredag.

Ved Boulevard République står en vennegjeng med T-skjorter til støtte for Charlie Hebdo og ytringsfriheten. De er der også som muslimer.

- Vi har følt behovet for å stille opp, og ikke gjemme oss, sier Ouaiba Madi (44).

Noen av dem ble oppfordret av foreldrene i Algerie til å stille.

- Jeg tror nok noen av oss har vært redde for å stille, i frykt for terrorfaren. Som muslimer er vi lei av å bli representert av gale mennesker, sier Fatima Seghar (38).

 

Les også: Drept etter 53 timers mareritt

Les også: Gjemte seg i kjølerom med barnet sitt

 

- Lei politisk korrekte

Flere demonstranter bar også med seg tidligere karikaturer fra satiremagasinet Charlie Hebdo. Antoine Martin (27) og Grace Dupoint (25) er lei av det de kaller en politisk korrekthet i Frankrike. De mener mange franskmenn ikke har støttet Charlie Hebdo tilstrekkelig før angrepene skjedde. De var ikke redd for å støte andre demonstranter.

- Hjemme hos oss leste vi alltid Charlie Hebdo. Nå har vi fått nok av den politiske korrektheten der man ikke kan tulle med religioner, sier de til Dagsavisen, og viser fram plakater med en karikatur av profeten Muhammed - og en av Jesus.

Muriel Larrière (44) og Gerlinde Salanoubat (57) kikker opp på takene der bevæpnet politi vokter over demonstrantene. Til sammen 5.500 politifolk og soldater er ute i hovedstadens gater for å sørge for en trygg gjennomføring av markeringen - om lag 2.200 av dem i nærheten av selve paraden.

- I dag er det ikke tema, men spenningen vil vokse i samfunnet. Folk følger hverandre med blikket. Det er en viss mistenksomhet. Det er også en mangel på forståelse. Enkelte framstiller seg som offer og overgriper for det som har hendt, sier Muriel Larrière (44).

Nå vil Frankrike gå inn i en diskusjon over hva som har feilet, mener de.

- En del av utdanningen for unge gutter i vårt samfunn, har vært mislykket, mener Marcel Salanoubat (59).

Bruno Cadel (54) mener det ikke har vært et skikkelig politisk svar på det han kaller en «muslimsk fundamentalisme» i Frankrike. Politikerne tør ikke snakke om de reelle problemene som finnes, mener han. Han bærer en plakat til minne om den drepte tegneren Cabu i Charlie Hebdo.

- Dette er mennesker som rekrutteres i fengsel eller påvirkes av aggressive toner i moskeer. Det handler ikke om å begrense innvandring, men om å kjempe mot fundamentalismen, sier han.

 

Mer fra Dagsavisen