Verden

Historisk fredsavtale undertegnet

FILIPPINENE: Den største muslimske opprørsgruppen på Filippinene har undertegnet en fredsavtale.

Dermed kan det bli slutt på en konflikt som gjennom flere tiår har påført millioner av mennesker et liv i fattigdom.

Fredsavtalen innebærer at det skal opprettes en ny, selvstyrt region i de sørlige delene av landet. Opprørerne i Morofronten for islamsk frigjøring (MILF) og president Benigno Aquinos regjering undertegnet avtalen torsdag.

Opprørerne har siden 1970-tallet kjempet for full selvstendighet eller i det minste indre selvstyre i den sørfilippinske regionen Mindanao. Titusener av mennesker er drept i konflikten i det som er en av Filippinenes fattigste og mest korrupsjonsherjede områder.

Lidelser

– I mange år har vi ledet Bangsamoro-folkets kamp, og vårt folk har vært gjennom store lidelser, sier MILFs nestleder Ghazali Jaafar. Bangsamoro er det lokale navnet på det muslimske mindretallet på Filippinene, der flertallet av befolkningen er katolske kristne.

– Denne avtalen er svært viktig for oss fordi den gjør slutt på krigen i Mindanao, sier Jaafar til nyhetsbyrået AFP.

Krigen har gitt grobunn for islamistisk ekstremisme, der grupper som al-Qaida-tilknyttede Abu Sayyaf har skapt seg baser i avsidesliggende områder.

Konflikten i Mindanao er en av flere som har herjet Filippinene. Norge har holdt seg utenfor striden mellom MILF og regjeringen, men har forsøkt å legge til rette for forhandlinger mellom Manila-regjeringen og den kommunistiske fronten NDF.

«Historisk»

MILF har ifølge filippinske militære ledere rundt 10.000 væpnede medlemmer og er dermed den langt største muslimske opprørsgruppen i Mindanao.

– Dette er viktig, det er historisk, sier president Aquinos rådgiver Teresita Deles om fredsavtalen.

Den nye, selvstyrte Bangsamororegionen vil dekke om lag en tidel av Filippinenes samlede landområde. Den skal få en folkevalgt regionforsamling, en egen politistyrke og regionale finansmyndigheter med rett til å kreve inn skatter.

Meningen er at Bangsamoro skal ha et sekulært – ikke-religiøst – styre, snarere enn å bli en islamsk statsdannelse. Inntektene fra regionens rike naturressurser skal deles mellom de regionale myndighetene og sentralregjeringen i Manila.

Mer fra Dagsavisen