Verden

Fem mistenkte pågrepet etter Teheran-terroren

Politiet i Irans hovedstad opplyser at fem mistenkte personer er pågrepet etter terrorangrepene, som kostet 12 sivile livet. Revolusjonsgarden hevder Saudi-Arabia og USA var innblandet.

– Det iranske folk går videre. Disse kinaputtene som fant sted i dag vil ikke ha den minste effekt på vårt folks vilje, sa ayatolla Khamenei til studenter i Teheran onsdag kveld.

Da var det gått bare noen timer siden tolv personer ble drept og 43 såret i to selvmordsangrep mot henholdsvis nasjonalforsamlingen og ayatolla Khomeinis mausoleum. I tillegg er de fire angriperne drept.

Fem mistenkte personer er pågrepet og avhøres nå av iransk politi, sier general Hossein Sajedinia til nyhetsbyrået ISNA. Politisjefen gikk ikke i detalj, men forsikret om at Teheran er trygt, og at politi og sikkerhetsstyrker er utplassert.

Lover hevn

Den islamistiske ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for angrepet, men den iranske revolusjonsgarden rykket onsdag ut og anklaget også Saudi-Arabia og USA for å ha hatt en finger med i spillet.

– Revolusjonsgarden har alltid vist at den ikke vil la uskyldiges blod bli spilt uten hevn, heter det i en uttalelse.

– Denne terrorhandlingen som skjer en uke etter møtet mellom USAs president og lederen for en av de reaksjonære regjeringene i regionen (Saudi-Arabia), viser at de er involvert i denne barbariske handlingen, står det videre.

Fem mistenkte personer er pågrepet og avhøres nå av iransk politi, sier general Hossein Sajedinia til nyhetsbyrået ISNA. Politisjefen gikk ikke i detalj, men forsikret om at Teheran er trygt, og at politi og sikkerhetsstyrker er utplassert.

– Denne terrorhandlingen som skjer en uke etter møtet mellom USAs president og lederen for en av de reaksjonære regjeringene i regionen (Saudi-Arabia), viser at de er involvert i denne barbariske handlingen, står det videre.

Økt spenning

Iran og Saudi-Arabia står steilt mot hverandre i regionen, og spenningen mellom landene har de siste dagene økt ytterligere som følge av den diplomatiske krisen rundt Qatar.

Revolusjonsgarden ble opprettet etter den islamske revolusjonen i 1979 for å motvirke indre trusler som motrevolusjon og kupp. Den er direkte underlagt Irans øverste leder Ali Khamenei.

Garden har egen marineenhet, luftforsvar og bakkestyrker, etterretningstjeneste og spesialstyrker, og den kontrollerer også landets langtrekkende raketter. I all hovedsak er det også Revolusjonsgarden som står for Irans forbindelser med grupper utenfor landet, som Hizbollah og Hamas.

Det var fire angripere væpnet med AK-47-geværer som onsdag morgen stormet inn i Irans parlament. Omtrent samtidig sprengte en kvinnelig selvmordsbomber seg ved gravmonumentet til ayatolla Ruholla Khomeinis grav.

En av dem som angrep parlamentet, skal like etterpå ha sprengt seg i lufta i bygningens fjerde etasje, før det gikk av en ny selvmordsbombe ved Khomeini-mausoleet.

Først etter flere timer var angrepet mot nasjonalforsamlingen over. Da var alle de fire angriperne drept, ifølge lokale medier. Det totale dødstallet etter angrepet er dermed minst 16. I tillegg er 43 personer såret.

Uavklart

Situasjonen var lenge uavklart. Sikkerhetsstyrker samlet seg både i og utenfor nasjonalforsamlingen. Mens enkelte tidlig opplyste at angrepet var over, tydet andre meldinger på at det pågikk skuddvekslinger mellom politiet og angriperne.

Ingen er foreløpig pågrepet. Men den ytterliggående ekstremistgruppa IS gikk onsdag formiddag ut og hevdet at angrepene var deres verk.

Det fester imidlertid Iran-kjenneren Trita Parsi liten lit til. Overfor nyhetsbyrået TT framholder han at tidligere angrep i Iran har vært utført av folk med lokalkunnskap. Parsi mener mye tyder på at det er den militante opposisjonsgruppa Folkets mujahedin som står bak.

Religionshistoriker og Iran-ekspert Kari Vogt ved Universitetet i Oslo mener derimot at det godt kan tenkes at det er IS som står bak.

IS-problem

Hun viser til at infiltrasjon fra den ytterliggående islamistgruppa har vært et problem i Iran i lang tid, og at iranske myndigheter har bedt befolkningen være på vakt. Bakteppet er den gamle konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer.

– At IS fisker ytterligere i opprørt vann, er ikke urimelig å tenke seg, sier Vogt, som er religionshistoriker ved Universitetet i Oslo, til NTB.

Khomeini var grunnlegger av den islamske republikken og sto i spissen for revolusjonen som styrtet den amerikanskvennlige sjahen i 1979.

Sjiamuslimske Iran er involvert i krigen i Syria som støttespiller for regimet president Bashar al-Assads regime. Landet anses også som erkefienden til sunnimuslimske Saudi-Arabia og flere andre Golf-land. (NTB)

Mer fra Dagsavisen