Verden

Her reddes 220 flyktninger

Hjelpeorganisasjonene fortviler. – Vi klarer ikke å håndtere dette alene, sier Redd Barna.

Bilde 1 av 2

Av Bjørgulv K. Bjåen

Vi står i havna i Catania. Klokken åtte i går morges la en båt fra det italienske finanspolitiet til kai. Om bord var 220 flyktninger som ble plukket opp utenfor kysten av Libya i natt. Flyktningene kommer i all hovedsak fra Vest-Afrika, det vil si land som Gambia og Senegal.

Etter ankomst blir flyktningene registrert og får en helsesjekk, før de blir sendt videre til mottak.

Store tragedier for båtflyktninger de siste ukene har befestet Middelhavets ry som Europas nye kirkegård. Fra 1993 og fram til og med 2014 har 30.000 mennesker omkommet langs rutene inn i Europa, viser ny fransk statistikk.

Les også: Krever mer av Norge

Les også: Dette må til for å takle krisen

Ny redningsaksjon

– Nok en båt legger til kai, dette er et problem vi ikke kan håndtere alene. Nå går vi inn i sommersesongen med stille hav, noe som betyr en sterk økning i tallet båtreisende. De mange, store ulykkene skremmer ingen, sier Giovanna Di Benedetto, talskvinne for Redd Barna på Sicilia.

De fleste som omkommer dør av drukning, sult eller de fryser i hjel underveis.

– Nå må resten av Europa være sitt ansvar bevisst. Vi må få en redningsoperasjon som vi fikk med Mare Nostrum. De byrdene Italia bærer er for store å bære alene, sier Di Benedetto.

Les også: Ett år med varsler, ingenting gjort

Les også: Fant døden til havs

Varslet katastrofe

Førstestyrmann Christian Remøy er enig. I fjor høst reddet det norske skipet Bourbon Orca over 1.900 båtflyktninger i Middelhavet. Remøy er provosert over at så mange nå drukner.

– Dette er en varslet katastrofe og en tikkende bombe som mange har advart om. Det er veldig provoserende at det likevel får skje. Det var helt åpenbart at dødstallene ville gå kraftig opp når den italienske redningsoperasjonen Mare Nostrum ble avsluttet 1. november, og erstattet av EU-operasjonen Triton med bare en tredjedel av ressursene, sa Remøy til Vårt Land tidligere denne uka.

Mandag opplyste Frontex-sjef Fabrice Leggeri at mellom 500.000 og en million migranter er i Libya, og villige til å risikere livet for å ta seg over Middelhavet til Europa.

Les også: Norge sender skip til Middelhavet

Les kommentar på Nyemeninger.no: «La dem drukne»

Les også: Overfylt båt og kapteinsfeil årsaken til båttragedien

Les også: «Skal vi late som om mennesker ikke dør eller skal vi gjøre noe?»

Les også: Reise til nattens ende

Mer fra Dagsavisen