Verden

– Håper han kan overraske

Med sitt såkalte «historiske» besøk i Midtøsten har president Donald Trumps farligste side plutselig blitt hans kanskje eneste fordel.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen) Aldri tidligere har en ny amerikansk president fløyet til Midtøsten som første offisielle reisemål. Turene til Saudi-Arabia, Israel og Palestina skal trolig si noe om hans ambisjoner.

Slik Trump ser det, er regionens historiske problemer overkommelige.

– Jeg vil ha fred mellom Israel og palestinerne. Det er ingen grunn til at det ikke skal være fred, absolutt ingen, sa den amerikanske presidenten da han annonserte besøket.

Les også: Trump-besøk: Palestinere varsler store protester

Har overrasket

Få i Midtøsten er overbevist.

– Det er bare en eneste grunn til å være optimistisk. Og det er at Trump er uforutsigbar. Han er ikke forpliktet til noe, og derfor kan han overraske, sier professor Menachem Klein, Midtøsten-ekspert ved Bar Ilan-universitetet utenfor Tel Aviv.

Trump har allerede overrasket. I de første ukene etter valgseieren var den israelske høyresiden i ekstase – Trump hadde omfavnet både statsminister Benjamin Netanyahu og hans meninger.

Så fikk Trump besøk fra Saudi-Arabia, Jordan og Egypt, og kort tid senere begynte presset på Israel.

– For eksempel har USA begrenset byggingen ved bosetningene. Netanyahu har fått klar beskjed. Han er redd for presidentens ustabile lynne. Jeg er sikker på at Netanyahu allerede drømmer om at Trump vil bli felt i USA, slike at visepresident Mike Pence overtar, sier Klein, som selv har tatt del i fredsforhandlingene med palestinerne.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Er beroliget

Trumps besøk ble innledet i Saudi-Arabia i går, der han etter planen skulle møte ledere fra Egypt, Tyrkia, Jordan, Irak, Pakistan og alle de seks Gulf-statene.

I motsetning til israelerne, som først var entusiastiske, men nå er bekymret for Trumps intensjoner, var de fleste arabiske lederne først redde på grunn av presidentens antimuslimske uttalelser, men er nå beroliget.

– Årsaken er enkel, sier Sari Hanafani, en syrisk-palestinsk professor i sosiologi ved Det amerikanske universitetet i Beirut i Libanon.

– Trump er en autoritær leder, akkurat som de arabiske lederne. Så de vet at han ikke vil forsøke å undergrave deres grep om makten, i motsetning til forgjenger Barack Obama, sier professor Hanafani i et intervju med Dagsavisen.

Forholdet mellom USA og de arabiske statene er igjen i en stabil fase.

Krysser fiendelinjene

Professor Hanafani er født i Syrias hovedstad Damaskus, men hans slekt er fra Haifa i det som i dag er Israel. Syria og Israel er bitre fiender, som siden 1948 har utkjempet fire kriger. Hanafani er en av ytterst få som har våget og greid å krysse fiendelinjene for å se livet på den andre siden.

– Trump støtter Israels kolonialisme, og ser på seg selv som en kristen leder. Det er derfor han innleder sin første reise ved å besøke de hellige stedene til muslimene, kristne og jødene, forteller professor Hanafani, og sikter til presidentens planlagte besøk i Saudi-Arabia, Betlehem og Jerusalem.

Fra Midtøsten reiser Trump så direkte til nettopp Vatikanstaten.

– Dette er reisemål som sier noe i seg selv, forteller Hanafani.

– De sier noe om hans oppdelte verdenssyn, som ikke vil kunne bringe fred. For han er en splittende skikkelse. Når Trump snakker om å bekjempe Den islamske staten (IS), ser han på dette som en kamp mellom islam og kristendommen. Da blir det feil, sier han.

Les også: Trump tildelt Saudi-Arabias høyeste utmerkelse

Nye fredssamtaler

Ifølge professor Klein vil Trump annonsere at israelerne og palestinerne er blitt enige om å gjenoppta fredsforhandlingene i Washington.

– Spørsmålet vil være om han så bygger videre på det Clinton og Obama gjorde før ham, eller om han går rett til kjernespørsmålene som de palestinske flyktningene og Jerusalem, sier Klein.

Den israelske historikeren har ingen tro på at samtalene vil føre til noe. En av grunnene er hans egen statsminister.

– I det øyeblikket forhandlingene begynner, vil du se at Netanyahu forsøker å kjøpe seg tid. Plutselig vil nye problemer i prosessen dukke opp. Og sakte, men sikkert vil luften gå ut av denne runden også, konkluderer Klein.

Kommentar: Trumps tur (Lars West Johnsen)

Mer fra Dagsavisen