Verden

Gutter og menn tar på skjørt for å trosse shortsforbud

Skolegutter i England og franske bussjåfører holder ikke ut hetebølgen i bukse: de tar på skjørt for å trosse shortsforbudet.

Bilde 1 av 2

Store deler av Europa er i disse dager rammet av en voldsom hetebølge, med temperaturer opp mot 35-38 grader, blant annet i Storbritannia, Italia, Østerrike, Nederland, Frankrike og Sveits.

I Frankrike og Storbritannia har en gruppe gutter og menn gått til uvanlige skritt for å holde ut heten: De ikler seg skjørt.

I Nantes i Frankrike ble bussjåfører provosert da de spurte om å få kle seg mer uformelt med shorts i varmen, og fikk nei. Ved å ta på seg skjørt blir det litt svalere, uten at de trosser forbudet mot shorts.

– Fordi skjørt er lov, tar vi på det, sier Didier Sauvetre til lokalavisen Press Ocean, som siteres av The Guardian.

I Exeter i Storbritannia har en gruppe skolegutter gjort det samme. Da rekor ved Isca-akademiet nektet guttene å ha på shorts som en del av uniformen, troppet en gjeng med gutter opp med rutete skoleskjørt. Torsdag brukte 30 gutter skjørt, skriver The Guardian.

Det er ikke umulig at shorts etterhvert blir en del av uniformen, sier rektor ved skolen, som sier hun skjønner at elevene synes det er varmt. Hun vil ikke gjøre endringer uten å ha konsultert elever og foreldrene deres.

– Men nå når varmere vær blir mer normalt, vil jeg gjerne vurdere en forandring i fremtiden, sier rektor Aimee Mitchell.

Bekymrede meteorologer

Varmen i Europa kommer uvanlig tidlig, og  Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har uttrykt bekymring for det.

– Deler av Europa, Midtøsten, Nord-Afrika og USA har opplevd ekstremt høye mai- og juni-temperaturer, og flere rekorder er slått, opplyste WMO til nyhetsbyrået Reuters onsdag.

I Surrey i Storbritannia har varmen ført til at asfalten smelter, melder lokale medier, ifølge NTB. Varmen har også bidratt til skogbranner i Russland, Kroatia og ikke minst i Portugal, der 64 personer døde i helgen.

De globale gjennomsnittstemperaturene de to siste månedene er blant de høyeste som er målt siden man begynte med slike målinger på 1880-tallet, ifølge WMO.

Mer fra Dagsavisen