Verden

Grusom hverdag for Syrias barn

Fem år gamle Omran Daqneesh sjokkerer hele verden. Men krigens grusomhet er hverdag for millioner av syriske barn.

Bilde 1 av 5

Over 100.000 barn er fanget i bomberegnet som faller over den østlige delen av Syrias største by Aleppo hver eneste dag.

I hele landet bor mer enn to millioner barn i områder som er vanskelig å nå, ifølge FNs barneorganisasjon UNICEF.

Totalt trenger seks millioner barn hjelp i krigsherjede Syria.

– Situasjonen er veldig vanskelig. Alle syriske barn har vært utsatt for traumatiske opplevelser. Mange har mistet foreldre eller søsken og mer enn halvparten av alle syriske barn er på flukt fra sitt hjem. Hvordan situasjonen er for dem som lever midt i det krigshelvetet som Aleppo er, er helt umulig å forestille seg, sier sjef for UNICEF Norge, Bernt Apeland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Barn blir drept

Kampene i Aleppo får nå ny oppmerksomhet etter at bildet av fem år gamle Omran Daqneesh går verden rundt. Han ble reddet ut av en bombet bygning onsdag kveld og bildet av den blodige gutten dekket av støv som sitter helt stille i ambulansen, har rørt hele verden.

Men hver eneste dag opplever barn i Syria det samme som Omran. For mange av dem går det ikke like bra som med ham.

Ifølge Redd Barnas samarbeidsorganisasjoner på bakken i Aleppo er flere titalls barn drept i opptrappingen i kampene de siste ukene. Tidligere denne uka ble et barn kledd i en ødelagt festdrakt hentet ut av et bombet hus og fraktet til sykehus. Der døde han av skadene. Over hele Syria blir barn bombet mens de er hjemme, på lekeplassen eller på skolen.

Fotograf Mustafa al-Sarout som filmet videoen der Omran blir reddet ut av bygningen sier til The Guardian at han er overrasket over at filmen har fått så mye oppmerksomhet. Det er ikke noe uvanlig med den, mener han.

– Dette er et daglig faktum av russiske og syriske regjeringsstyrkers luftangrep. De bomber sivile i Aleppo foran hele verden. Dette barnet er en representant for millioner av barn i Syria, sier han.

Les også: Refser Syria-avgjørelse

Går på skole

Kampene om kontrollen over Aleppo har rast i måneder. I juli beleiret syriske regimestyrker med hjelp av russiske bombefly, den østlige delen av byen som har vært under opprøreres kontroll i lang tid. Sist uke greide opprørerne å bryte beleiringen, men det skal fortsatt ikke være mulig å frakte inn store forsyninger på grunn av kampene.

Det viktigste for sivilbefolkningen i Aleppo nå er full oppheving av beleiringen og stans i bombeangrepene, sier Nora Ingdal i Redd Barna.

– Det som er så alvorlig er at sivilbefolkningen blir holdt som gissel. Foreldrene til barna som bor her kan ikke gjøre annet enn å vente på den neste bomben, sier hun.

Redd Barna jobber for å opprettholde en form for normalt liv for barna som lever i Aleppo.

– Å opprettholde skolegang i en krigssituasjon er noe av det viktigste vi kan gjøre for barnas mentale helse. Det gir forutsigbarhet og håp om at barna skal bli noe i framtida, sier Ingdal.

Skolene flytter ned i bomberommet, eller hjem til barna.

– Det er ikke avansert undervisning. Mye er psykososial støtte. Barna får et sted å snakke om det de har vært gjennom den dagen, sier Ingdal.

Våpenhvile

Bernt Apeland i UNICEF besøkte selv Aleppo før sommeren. Da var situasjonen roligere enn nå, men det var like fullt en krigssone. Samtidig lekte barn i gatene og gikk på skolen. Nå er disse områdene tømt for folk og frontlinjen går gjennom byen. UNICEF har et kontor som tross opptrappingen i kampene, fortsatt driver hjelpearbeid i Aleppo.

– Men kampene gjør at vi ikke får inn nye forsyninger. Det må skje noe, det må bli en våpenhvile, sier Apeland.

EU og FN har krevd en umiddelbar våpenhvile i Syria. Etter betydelig press varslet Russland torsdag at de kan gå med på FNs krav om en 48 timers våpenhvile, kanskje til og med ukentlig, fra neste uke.

Apeland har liten tro på at økt oppmerksomhet i Vesten og bildet av Omran Daqneesh, vil kunne føre til en løsning på krigen i Syria. Men bildet kan bidra til å styrke støtten i Vesten. I fjor gikk bildet av tre år gamle Alan Kurdi, død på en strand i Tyrkia, verden rundt. Mobiliseringen og pengegavene som fulgte gjorde at UNICEF kunne bygge vannbrønner blant annet i Aleppo, forteller Apeland. – Vannsituasjonen i Aleppo er prekær, men det finnes vannbrønner som fungerer, som vi bruker til å frakte vann til ofrene. De ble bygd med midler fra norsk næringsliv etter mobiliseringen i fjor. Det viser at det faktisk nytter å hjelpe, selv i de svarteste situasjoner.

Mer fra Dagsavisen