Verden

Gjør krav på Nordpolen

Bilde 1 av 8

Russland kaster seg på nytt inn i kampen om kontroll over Nordpolen. Norge, Danmark, Canada, Russland og USA kjemper om å legge de enorme områdene under seg.

Russerne leverte sitt krav for første gang i 2001, men fikk beskjed av FNs kontinentalsokkelkommisjon om at de trengte bedre vitenskapelige bevis. Etter mange år med undersøkelser har de nå levert en ny søknad, kunne avisen Barents Observer melde i går.

Nå er det opp til FN å avgjøre hvem som får kontroll over hvilke områder, ifølge NTB.

Norsk krav i 2009

Elana Wilson Rowe ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener Russlands krav er etter boka. Norge gjorde krav på store områder i Arktis i 2009, Danmark i 2014 og det forventes at Canada snart vil levere sitt områdekrav.

– Norge fikk sine nordområdekrav innvilget allerede i 2009. Russland har nå levert sine krav om områder i nord på nytt, med ytterligere vitenskapelig bevis, sier Wilson Rowe.

Havrettskommisjonen fra 1982 gir alle kyststater rett til en havsone på 200 nautiske mil utenfor egen kyst, så lenge de ikke overlapper med andre lands soner. Den er undertegnet av alle landene som grenser til Arktis, utenom USA. Kommisjonen åpner også for at land kan fremme krav om større områder, så lenge de kan fremlegge vitenskapelige bevis for at områdene er deres, ifølge NTB. Det er dette Russland nå har gjort.

Interessekonflikt

Om Russland har gjort krav på områder også andre land har gjort krav på, kan det oppstå konflikter.

– Alle de involverte landene er interessert i en fredelig utvikling i nordområdene. Russland er allerede delaktig i flere andre grensekonflikter i sør, blant annet på Krim. De vil nok ønske å framstå medgjørlig i disse forhandlingene, sier Wilson Rowe.

Samtidig sier hun det kan være lite populært internt i Russland, om landet får mindre områder enn det de oppfatter som vitenskapelig bevist at er deres.

– Russland er likevel ikke et fungerende demokrati, som gir dem litt større spillerom enn andre land til å ignorere befolkningens ønsker. Det blir spennende å følge utviklingen i eventuelle forhandlinger framover, sier hun.

Wilson Rowe tror ikke de russiske kravene handler utelukkende om å øke tilgangen til olje- og gassressurser.

– Russland har store, ubrukte olje- og gassressurser som ligger nærmere land og som er enklere å utvinne, enn de ressursene som eventuelt kan ligge i disse områdene, sier Wilson Rowe.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de mener Russland så langt har fulgt prosedyrene fra FN.

UD: – Viktig

– Russland har som ventet fremlagt revidert sokkelkrav i nord til FNs Kontinentalsokkelkommisjon, opplyser UD.

– Det er viktig at kyststatene i Polhavet følger havrettens regler og prosedyrer for å avgrense soklene sine, fortstetter departementet.

Mer fra Dagsavisen