Verden

Går rivalene sammen igjen?

Angela Merkels parti leder soleklart, men likevel er det helt åpent hva slags regjering tyskerne får etter valget. En ny storkoalisjon utelukkes ikke.

Bilde 1 av 2

Spekulasjonene om at Tyskland kan ende opp med en ny storkoalisjon har fått mer vind i seilene etter valgduellen mellom kansler Angela Merkel og hennes sosialdemokratiske utfordrer Martin Schulz søndag.

– Angela Merkel og Martin Schulz viste knapt noen forskjeller i det eneste direkte møtet mellom dem. Hvorfor lager vi ikke bare en ny storkoalisjon nå, spurte magasinet Der Spiegel etter debatten.

«Vi risikerer en ny storkoalisjon», skrev avisen Bild etter debatten, som de fleste analytikere mener Merkel vant.

Merkel igjen

To og en halv uke før valget synes én ting klart: Angela Merkels konservative allianse CDU/CSU blir klart størst. Ledelsen foran det sosialdemokratiske partiet, SPD, er klar: Merkels allianse har rundt 40 prosent oppslutning, mens SPD ligger på rundt 25 prosent. Etter 12 år som kansler går Merkel sannsynligvis mot enda en periode.

Men hva slags regjering tyskerne sitter med etter valget på ny nasjonalforsamling søndag 24. september er langt mer usikkert: Selv dersom Det kristeligdemokratiske CDU/CSU gjør det sterkt, trenger det en eller flere koalisjonspartnere for å sikre en flertallsregjering.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Småpartier viktige

Tyskland har allerede i fire år hatt en storkoalisjon mellom de to største politiske kreftene, CDU/CSU og Det sosialdemokratiske partiet (SPD), der sistnevnte er juniorpartner. Det kan ikke utelukkes at det ender opp med det igjen, selv om en rekke andre kombinasjoner er mulige.

Mye av spenningen er nå knyttet til hvilket parti som blir det tredje største. Styrken på småpartiene vil kunne ha mye å si for hva som bli tungen på vektskålen etter valget. Kampen om tredjeplassen står mellom Fridemokratene (FDP), De Grønne, Die Linke og Alternative für Deutschland (AfD). De tre første partiene kan alle bli deltakere i koalisjon, mens AfD på ytre høyre fløy er utelukket som regjeringspartner, da ingen av de andre partiene vil samarbeide med det. På en måling publisert i går var AfD det tredje største.

Her er noen av regjeringsmulighetene etter valget:

CDU/Fridemokratene

For Merkels partiallianse CDU/CSU vil en såkalt svart-gul koalisjon med Fridemokratene (FDP) være ideelt. FDP har lang erfaring som juniorpartner i Helmut Kohls regjeringstid, og det var en slik koalisjon Angela Merkel regjerte med i sin andre periode, fra 2009 til 2013. Men FDP måtte betale prisen for å ha vært juniorpartner i regjeringen, og kom ikke inn i nasjonalforsamlingen ved valget i 2013. Nå ligger FDP derimot godt an, med rundt 8–9 prosent på målingene. Det er likevel ikke sikkert en slik kombinasjon blir sterk nok.

CDU/Fridemokratene/De Grønne

Om ikke forrige koalisjon blir mulig, kan en Merkel-styrt koalisjon med deltakelse av De Grønne være en mulighet. En løsning kan da være en koalisjon der CDU/CSU styrer med både Fridemokratene og De Grønne. Det blir kalt en «Jamaica»-koalisjon, blant annet fordi de politiske fargene svart, gul og grønn, som disse partiene representerer, er de samme som i Jamaicas flagg.

Sentrum-venstre

Venstresidens håp om en sentrum-venstre-koalisjon virker stadig fjernere, og betinger at Merkels parti gjør det betydelig dårligere enn målingene viser, og at SPD gjør det tilsvarende bedre. Både De Grønne og venstrepartiet Die Linke, eventuelt også Fridemokratene, har vært med i spekulasjonene rundt en slik løsning. Men sannsynligheten er ikke veldig stor, gitt målingene og også politiske forskjeller mellom partiene.

En storkoalisjon

En storkoalisjon kan være siste utvei hvis ingen annen er mulig. Tyskland fikk en slik storkoalisjon mellom CDU/CSU og Sosialdemokratene (SDP) etter forrige valg. Inneværende periode er Merkels tredje, og det er andre gang hun styrer med en storkoalisjon, siden hennes første periode også besto av en storkoalisjon.

Ingen av koalisjonspartnerne går til valg på en repetisjon av dette, og særlig SPD har en drøm om å kunne styre uten å være junior under Merkel.

At de desidert største partiene regjerer sammen, gjør opposisjonen svak. På den annen side har storkoalisjonen fått gjennomført mye. Velgerne er dessuten ikke utpreget negative til en ny storkoalisjon, viser undersøkelser.

– Storkoalisjonen er ikke upopulær blant velgerne generelt. Tyskerne tilstreber harmoni, sier politisk analytiker Hugo Müller-Vogg til Deutsche Welle.

Mer fra Dagsavisen