Verden

Frykter regionale følger

Da det russiske passasjerflyet styrtet i Sinai-ørkenen i forrige helg, gikk enda mer enn livene til 224 mennesker tapt: Nå er det klart at følgene vil bli følt langt utenfor Egypts grenser.

JERUSALEM (Dagsavisen): Den heller dårlige sikkerheten ved Sharm el-Sheikh-flyplassen i Egypt er ikke ulik den ved flyplassene mange andre steder i Midtøsten: Lavtlønnede arbeidere har ansvaret for alt fra større sikkerhetsrutiner til innlastingen av koffertene på flyene.

– Flystyrten vil helt klart få konsekvenser, sier Carolina Lennon, en ekspert på internasjonal handel med base i Wien.

– Handel søker seg jo til stabilitet, og nå vil eksporten falle, investeringene falle i regionen, sier hun.

Flystyrten i Sinai-ørkenen kan bli dårlige nyheter for en rekke land i Midtøsten og Nord-Afrika.

LES OGSÅ: – Kanskje hevn for Syria-angrep

Fattigdom

I Egypt lever over 40 prosent av befolkningen på under to dollar dagen. At fattigdommen er en trussel mot regimet, har lenge vært kjent. Men etter flystyrten er trusselen blitt langt mer konkret. I helgen rapporterte BBC hvordan selv turister enkelt kunne betale noen dollar for unngå sikkerhetssjekkene på Sharm el-Sheikh flyplassen.

Mens både USA og Storbritannia mistenker at terrorister sto bak flystyrten – trolig ved hjelp av en bombe som ble brakt om bord på flyplassen – vil ikke egyptiske myndigheter si noe konkret. Eksperter skal nå gjennomgå den svarte boksen og forsøke å forstå en ukjent «lyd» som ble hørt rett før flyet forsvant fra radaren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Bare begynnelsen

Men ifølge Norman Bailey, en tidligere ekspert ved Det nasjonale Sikkerhetsrådet i Det hvite huset i Washington, er bildet langt mer farlig enn vi hittil har anerkjent.

– Nå er Amman truet, nå er Beirut i fare, og det er klart at dette angrepet mot luftfarten vil påvirke markedene og den internasjonale handelen, sier han til Dagsavisen.

Bailey tror dette kun er begynnelsen.

– Hvis Den islamske staten greide å gjennomføre et slikt angrep, er det ingen grunn til at de ikke vil greie andre ting også. Og hvis jeg skal vedde pengene mine på noe, så vil jeg tro at deres neste mål vil være Suez-kanalen. Og da vil vi se konsekvensene, alvorlige konsekvenser, også for Europa, sier han.

– Hvis et fraktskip blir angrepet, vil ringvirkningene bli følt helt inn i den europeiske økonomien. Egypt selv er selvfølgelig mest sårbart, for Suez-kanalen er en viktig inntektskilde. Men mesteparten av Europas import fra Asia går gjennom Suez-kanalen, og hvis vi ser et terrorangrep der, vil vi alle bli påvirket. Prisene på alle mulige dagligdagse varer vil gå opp, sier Bailey.

Anklager USA

Gouda Abdel-Khalek, en tidligere statsråd i Egypt og professor i økonomi, kunne ikke vært mer uenig. Ifølge Abdel-Khalek, er det USA som trekker i alle trådene, og målet skal være å tvinge Egypt på knærne, slik at Washingtons dominans i Midtøsten vil øke.

– Er det en ting en må forstå, så er det at USA er den største forbryteren i Midtøsten. Tror noen virkelig på at USA, den største militærmakten, ikke kunne ha knust IS hvis de virkelig ville. De later kun som at de gjør noe. Ikke glem at al-Qaida, IS sin forgjenger, ble opprettet av USA, sier Abdel-Khaled.

Eksstatsråden, som var minister i den første regjeringen etter revolusjonen i 2011, vil ikke engang utelukke at Washington selv kan ha stått bak flystyrten. Uttalelsen sier noe om gapet som eksisterer i virkelighetsopplevelsen mellom mange i Vesten og mange i selv den øverste egyptiske makteliten.

LES OGSÅ: Gjør Vesten en ny historisk tabbe?

Telefonsamtalene

Økonomiprofessor Abdel-Khalek har undervist ved amerikanske universiteter, blant annet i California, og hans levestandard er ikke på noen måte nær den til landets fattige, der analfabetismen også er utbredt.

I sin tidligere rolle som statsråd var hans ansvar for øvrig å bekjempe nettopp fattigdommen.

En av grunnen til at Abdel-Khalek retter pekefingeren mot USA er at amerikanske etterretningskilder er sitert på å ha sagt at de fanget opp telefonsamtaler der ekstreme islamister hadde diskutert et nærstående angrep.

– Hvis de visste om dette, hvorfor sa de ikke noe til Egypt, sier han til Dagsavisen.

Også han er imidlertid enig i at flystyrten er dårlige nyheter for hele regionen.

– Hvis de greide å gjøre dette i Egypt, er veien åpen i land som Jordan og Tunisia, sier han.

Telefonsamtalene de amerikanske etterretningskildene skal ha referert til er trolig knyttet til såkalt signal-etterretning. Hjemme i USA er omfattende bruk av signal-etterretning kontroversielt, men i dag er det klart at amerikansk etterretning, i likhet med andre, avlytter og lagrer tusenvis av telefonsamtaler i Midtøsten, for så å gå gjennom dem når spor eller beviser på noe skulle være nødvendig.

Mer fra Dagsavisen