Verden

Frykter økt splittelse

En koalisjon av 34 muslimske land, ledet av Saudi-Arabia, skal bekjempe islamistisk terror. Men skepsisen er stor.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Helt siden al-Qaida angrep New York 11. september 2001 har Vesten oppfordret muslimske samfunn verden over til å ta et oppgjør med egen ekstremisme. Nå hevder en ny koalisjon av muslimske land at svaret endelig er kommet.

– Denne koalisjonen vil bekjempe den islamske verdenens problem med terrorisme, og vil være en partner i den verdensomspennende kampen mot styggedommen, sa Saudi-Arabias forsvarsminister, prins Mohammad bin Salman, da koalisjonen ble presentert natt til tirsdag.

Alliansen, som vil bli ledet fra Saudi-Arabia, inkluderer stater som Tyrkia, Pakistan, Libya og Egypt, men også Sudan, Bangladesh og Nigeria. Saudi-Arabias hovedrival Iran er ikke med.

Koalisjonen ble lansert samtidig som at USAs forsvarsminister Ashton Carter ankom Midtøsten i håp om nettopp å mobilisere mer støtte til kampen mot terrorgruppa Den islamske staten IS.

LES OGSÅ: Eksporterer ekstremisme

Mistro

Men skepsisen er stor. Akkurat i det prins Mohammad bin Salman presenterte planen i Riyadh, bombet krigsfly fra kongeriket sivile mål i nabolandet Jemen. Minst 19 mennesker ble drept. Ifølge innbyggerne i den jemenittiske landsbyen al-Hajawara, ble 12 sivile drept i hjemmene sine. Sju andre ble drept da saudiarabiske fly bombet det lokale markedet. Saudi-Arabia leder også en annen koalisjon, bestående av Gulf-stater, som har gjennomført luftangrep i Jemen siden mars.

Over halvparten av de minst 6000 drepte i Jemen-konflikten er sivile, ifølge FN. Saudi-Arabias mål er å bekjempe en lokal Houthi-milits som støttes av Riyadhs regionale rival, Iran. USA og EU har tidvis uttrykt forståelse for Saudi-Arabias krigføring i Jemen.

Menneskerettighetsorganisasjoner er imidlertid sterkt kritiske.

– Vi har gjentatte ganger dokumentert at Saudi-Arabia bryter folkeretten i Jemen. De bruker ulovlige bomber, og har gjentatte ganger angrepet sivile mål. Minst to sykehus er blitt bombet av Saudi-Arabia, sier Adam Coogle, ansvarlig for Saudi-Arabia i Human Rights Watch.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Støtter ekstremister

Den nyopprettede muslimske koalisjonen skal kjempe i Irak, Syria og Afghanistan, og ikke bare mot IS.

– Vi skal kjempe mot alle terrororganisasjoner, ikke bare islamsk stat (IS), sa forsvarsminister Salman ifølge statlige medier på pressekonferansen i Riyadh.

Når den muslimske verden skal ta et oppgjør med ekstremistene og deres ideer, er det fare for å havne i et dilemma: De fleste muslimske land i Midtøsten er ledet av autokratiske eller diktatoriske ledere, og sivilsamfunnene er begrenset og undertrykte. Så hvem er det som skal ta opp denne kampen om Islams sjel?

– Ja, hvis det er Saudi-Arabia, blir det jo litt ironisk, sier Coogle fra Human Rights Watch, og peker på landets rulleblad som en kronisk menneskerettighetsovergriper. I Saudi-Arabia blir straffanger halshugget, akkurat slik som IS gjør.

– Saudi-Arabia er selv med på å spre hatbudskap. Landet styres av en ideologi som oppfordrer til hat mot andre, og dette budskapet sprer de over hele verden, sier Coogle til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Jemen: I skyggen av Syria

Frykter økt splittelse

Det er i tillegg problematisk, ifølge Coogle, at nettopp undertrykkingen av sivilsamfunnet og ytringsfriheten disse diktatoriske regimene er basert på, selv har vært med på å skape en ekstrem motreaksjon i form av de islamistiske grupperingene.

– Før noe annet, bør Saudi-Arabia heller feie for egen dør. Ideologien som forkynner et hat mot andre må forandres, da vil mye bli bedre. Saudi-Arabia leder jo selv ekstremismen, sier Coogle.

Menneskerettighetsaktivisten er bekymret for at den nye militæralliansen vil kunne skjerpe de religiøse og etniske motsetningene innad i de muslimske landene.

– Midtøsten er i dag preget av en dragkamp mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer. I Saudi-Arabia blir sjiamuslimene diskriminert, undertrykket og umenneskeliggjort av regimet, sier Coogle.

I Saudi-Arabia er mellom 10 og 15 prosent av befolkningen andreklasses borgere som sjiamuslimer.

– Jeg er redd denne koalisjonen bare vil forsterke disse konfliktene, sier Coogle.

LES OGSÅ: Kvinner får delta for første gang

Mer fra Dagsavisen