Verden

Frykter humanitær katastrofe

Den planlagte militæroffensiven for å vinne tilbake storbyen Mosul fra IS, kan føre til en flyktningkatastrofe for opptil 1 million mennesker, frykter Redd Barna.

Mosul er Iraks nest største by. Terrorgruppa IS (Den islamske staten) erobret byen sommeren 2014 og store deler av befolkningen flyktet. De som er igjen går farligere tider i møte.

Den irakiske offensiven for å ta tilbake byen fra har allerede startet i byen Hawija, sør for Mosul. Flere tusen er blitt drept i kampene, eller er på flukt, ifølge Redd Barna. Barn har dødd av tørst eller de er blitt drept av å tråkke på landminer.

– Barna som nå kommer hit fra Hawija svever mellom liv og død. Det er lite eller ingen mat i området, de er sulte, tørste og helt utmattede, forteller Aram Shakaram, landdirektør for Redd Barna på et hjelpesenter i Irak, i en pressemelding.

Også andre hjelpeorganisasjoner advarer mot en ny, stor flyktningkrise i Irak når storoffensiven mot Mosul setter i gang for fullt. Offensiven har vært varslet lenge og det kan nå handle om dager, toppen uker.

Frykter kaos

FNs høykommissær for flyktninger (UNCHR) anslår at rundt 700.000 mennesker vil bli nødt til å flykte og trenge humanitær hjelp.

Talsperson for Flyktninghjelpen, Karl Schembri, sier til nyhetsbyrået NTB det er 51.000 ledige plasser i eksisterende flyktningleirer, men at noen av dem er uegnet fordi de ligger for nære Mosul. I tillegg er beredskapsleirer for 230.000 mennesker under planlegging, men det er trolig heller ikke nok.

– I det øyeblikket tilstrømningen av så mange mennesker kommer, vil situasjonen bli kaotisk, sier Schembri til NTB.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktig by for IS

De irakiske styrkene får støtte av USA som har trappet opp antallet soldater i Irak, totalt om lag 5.000 soldater. Obama-administrasjonen beskriver angrepet på Mosul som den siste store kampen før seieren over IS er et faktum i Irak, ifølge avisen New York Times. Kampene er ventet å ta måneder, men flere er allerede nå urolige for hva som i så fall vil skje etterpå.

– Det gjøres en innsats for å kunne slå fast at oppdraget er fullført, og selvsagt, å ta tilbake Mosul vil være et betydningsfullt og symbolsk nederlag for ISIS, sier Vali Nasr, en tidligere ansatt i Obama-administrasjonen til New York Times. Men om det ikke finnes en detaljert plan for hvordan byen og områdene rundt skal styres så «vil ekstremistene komme tilbake.»

Anslag hevder at IS har mellom 5.000 og 8.000 soldater klare til å kjempe for Mosul, ifølge The Guardian.

Det var her IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte et kalifat og ham selv som leder for det, sommeren 2014. Sammen med Raqqa i Syria, IS’ hovedsete, har Mosul vært den mest sentrale byen for IS’ terrorkamp.

Mer fra Dagsavisen