Verden

Frykt og håp i Libya

Veien til forsoning er lang for et land med to regjeringer og to statsministere. Mens de prøver, venter IS i bakgrunnen.

JERUSALEM (Dagsavisen): Fire år etter at NATO hjalp libyere med å velte Moamar Gaddafi, diktatoren som styrte landet i 40 år, hersker kaos i gatene.

I Tripoli gikk styrker tilknyttet IS i helgen til angrep mot den eneste fungerende flyplassen i området. I Benghazi, storbyen i øst, ble militante islamister bombardert gjentatte ganger av regjeringsfly i går.

– Det er klart folk er redde. Vi hører bombeangrep overalt, sier Mohammed Elkis, en 33- åring fra Benghazi.

– Om dagen våger folk seg ut, men om natten er det livsfarlig, sier han på telefonen til Dagsavisen. I desember ble hans eget hjem ødelagt av en granat.

To statsministere

Veien til forsoning er lang. I byen Baida i øst sitter landets internasjonalt anerkjente statsminister, 61-år gamle Abdullah al-Thinni. Han har sine statsråder ved sin side. Men tidligere i år måtte de flykte ut av Tripoli da rivalen Khalifa al-Ghwell, støttet av en rekke militser, inntok byen og utpekte seg selv til ny statsminister.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Spansk hjelp

Den spanske toppdiplomaten Bernardino León forsøker nå å få partene til å snakke sammen. Målet er både å hindre at landet blir delt i to eller tre nye stater, og samtidig redde en ellers oljerik økonomi som er i fritt fall.

Med FNs støtte har León de siste dagene holdt partene samlet i kystbyen Skhirat i Marokko. Planen hans er å opprette en samlingsregjering som skal styre landet i to år, fram til et nytt parlamentsvalg finner sted. Spanjolen ga partene frist til i går på å bli ferdig med en rammeavtale. Selv innrømmer han at samtalene trolig ville ta lengre tid.

– Partene i Libya har en historisk mulighet til å inngå en avtale som vil gjøre slutt på splittelsene og lidelsene, og innlede en ny framtid for Libya, sa León i Marokko.

– For mange er drept

Samtidig som forhandlingene fortsatte i nabolandet, gikk Libyas regjeringsstyrker til angrep mot posisjoner tilknyttet IS i Benghazi. IS, som står sterkt i Irak og Syria, har også baser i Egypt, Jemen og Libya. Men i motsetning til i Irak og Syria, ser verdenssamfunnet ut til å støtte en annen tilnærming til IS i Libya. FN fordømte nemlig i går angrepene på IS-posisjonene, og sa at offensiven bare svekket forsoningsprosessen mot en samlingsregjering.

– Luftangrepene har helt klart som mål å undergrave forsøkene som gjøres for å få en løsning på konflikten, sa den spanske FN-diplomaten.

– Altfor mange sivile er blitt drept eller skadd, og mer enn 100.000 har måttet flykte fra sine hjem i Benghazi, sa León.

– Kampene må stanse

33 år gamle Mohammed Elkis er blant dem som har måttet flykte. Han er bekymret.

– Jeg tror ikke vi vil få forsoning før vi stanser kampene på bakken. Det er ikke mulig å forhandle mens fraksjonene kriger, sier Elkis.

Han forteller Dagsavisen at mange i Libya i dag føler sinne mot Vesten etter at NATO i 2011 innledet en intens bombardering av Libya, for deretter å forsvinne raskt fra scenen.

– Vesten skulle blitt værende og hjulpet til i overgangsfasen, mener han.

Som følge av kaoset i Libya måtte den italienske marinen i helgen redde 4.500 mennesker som hadde forlatt landet i dårlige båter. I dag kan man også høre stemmer som mener alt var så mye bedre under Gaddafi, at de gjerne skulle ha sett ham komme tilbake. Diktatoren ble imidlertid brutalt drept under revolusjonsdagene da han flyktet fra NATO-bombene og ble innhentet av opposisjonssoldater og sivile.

IS rykker fram

– Det er imidlertid ikke riktig å legge all skyld på Vesten. Gaddafi var en forferdelig mann, og det er bra at han ikke lenger styrer. Kaoset som hersker i dag er et direkte resultat av hans undertrykkelse og brutalisering. Libya var avkuttet fra omverdenen, og vi kjente ikke noe annet. Vi visste ikke hva demokrati var, sier Elkis, som selv våget å håpe på en ny og bedre framtid for sitt land da Gaddafi falt.

Men nettopp mens de to rivaliserende regjeringene forsøker å finne felles grunn i forhandlingene rykker IS stadig framover.

Elkis sender en tekstmelding til Dagsavisen etter telefonsamtalen. Fra skjulestedet han inntok da hjemmet hans ble ødelagt vil han legge til noe på tampen av intervjuet.

– Nå er det viktig at alle parter forener seg mot IS før det er for sent, skriver han.

Mer fra Dagsavisen