Verden

Fredsprisvinner Liu Xiaobo er død

Den kinesiske fredsprisvinneren og menneskerettighetsaktivisten Liu Xiaobo er død. Dermed er et sårt punkt i forholdet mellom Kina og omverdenen borte

Av Tove Bøe

Liu Xiaobo sovnet inn på sykehus torsdag, opplyser kinesiske myndigheter. 61 år gamle Liu led av uhelbredelig kreft. Han fikk diagnosen 23. mai 2017.

På grunn av diagnosen ble han prøveløslatt fra fengselet der han hadde sittet siden 2009, og overflyttet til et sykehus i byen Shenyang. Aktivister mente at prøveløslatelsen ikke ble gjort på humanitært grunnlag, men skyldtes at Kina ønsket å unngå reaksjoner dersom den kjente dissidenten skulle dø i fengsel.

Kina med sanksjoner mot Norge

Liu ble i 2010 tildelt Nobels fredspris for sin "lange og ikkevoldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina".

Men tildelingen utløste rasende reaksjoner i Kina og førte til at forholdet til Norge ble frosset i årevis etterpå. Liu fikk ikke reise ut av landet for å motta prisen, og stolen hans sto tom under seremonien i Oslo rådhus. Kona Liu Xia ble da også satt i husarrest.

Kina kalte tildelingen «uanstendig» og beskyldte Norge for å belønne en dømt «kriminell.» Kineserne ville ikke akseptere at Nobelkomiteen er politisk uavhengig. og mente at den norske regjeringens håndtering av saken viste at den støttet tildelingen.

Først i 2016 ble forholdet normalisert da de to landenes regjeringer ble enige om en felles uttalelse der det ble fastslått at Norge ikke skal støtte handlinger som undergraver Kinas såkalte kjerneinteresser. I april 2017 reiste statsminister Erna Solberg (H) på besøk til Kina.

Nobels fredspris

Liu var en av Kinas mest kjente dissidenter. Han jobbet i flere tiår for mer demokrati og mer respekt for menneskerettighetene i landet.

I begrunnelsen for fredsprisen la Nobelkomiteen vekt på hans deltakelse i Tiananmen-protestene i 1989 på Den himmelske freds plass, og de trakk fram at han var medforfatter av oppropet Charter 08 til støtte for politisk demokrati i Kina.

Det var på grunn av Charter 08 at den da 54-årige Liu i 2009 ble dømt til elleve års fengsel.

"Gjennom den strenge straff han har fått, har Liu blitt det fremste symbol på denne brede kampen for menneskerettigheter i Kina", het det i Nobelkomiteens begrunnelse fra 2010.

Fredsprisvinneren har konsekvent fastholdt at dommen bryter både med Kinas egen grunnlov og med sentrale menneskerettigheter.

Press på Kina

Vestlige land og menneskerettighetsorganisasjoner verden over har gjentatte ganger bedt Kina om å løslate Liu fra fengsel. Tildelingen av Nobels fredspris sparket i gang ytterligere arbeid for å få Kina til å løslate Liu, med USAs daværende president Barack Obama og en gruppe Nobels fredsprisvinnere i spissen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Men alt til ingen nytte. Tvert imot forble Liu isolert, og den eneste kontakten med omverdenen skjedde via hans kone, som bare sjelden fikk besøke ham.

Liu ble født 28. desember 1955 i Changchun i Jilin-provinsen i Kina. Han var litteraturviter og forfatter, og tok i 1988 en doktorgrad i litteratur ved Bejiings pedagogiske universitet, der han også ble professor.

Men etter protestene på Den himmelske freds plass ble han fengslet i to år og mistet professorstillingen. Senere ble han flere ganger pågrepet av politiet for sitt engasjement i demokratibevegelsen før han til slutt endte opp i fengsel for det som viste seg å bli resten av livet hans. (NTB)

Mer fra Dagsavisen