Verden

Forsiktig håp tross terror

Gruppen al-Shabaab er fortsatt en trussel. Men terrorangrepet på en strand i Mogadishu rammer et land som sakte, men sikkert prøver å reise seg.

Bilde 1 av 4

Terrorangrepet på Lido-stranden ved Somalias hovedstad Mogadishu natt til i går rammet nettopp der man de siste årene i stadig større grad har sett at et normalt liv har vendt tilbake. Nye strandrestauranter har åpnet opp, og folk kommer dit for rekreasjon og hygge.

Angrepet viser at terrorgruppen al-Shabaab i høyeste grad fortsatt er en trussel i Somalia. 20 mennesker ble drept i angrepet der bilbomber ble brukt og væpnende menn skjøt mot restaurantgjester.

Flere angrep

Senest i forrige sto den militante gruppen bak et angrep på en base der Amisom-styrken fra Den afrikanske union (AU) er utplassert. Angrepet skjedde i Gedo-regionen nær grensen til Kenya, og al-Shabaab sier selv at minst 100 kenyanske soldater ble drept. Kenya har ikke bekreftet antallet. Det var det tredje angrepet mot Amisom-styrken på sju måneder.

Men utviklingen i Somalia har på flere områder gått i riktig retning de siste årene, etter to tiår med lovløshet og kaos. Landet kollapset og falt hen til anarki etter at militærregimet til Siad Barre ble kastet i 1991.

Al-Shabaab kontrollerte i flere år fra 2006 store deler av Somalia, men har nå mistet svært mange områder, og ble drevet ut av Mogadishu i 2011 av somaliske regjeringsstyrker støttet av AU. I 2012 ble en regjering med internasjonal støtte installert.

At landet nyter noe mer stabilitet har ført til at flere somaliere har vendt tilbake til hjemlandet, og investeringene i landet har økt. Flere land har åpnet ambassader i landet igjen.

– Det er udiskutabelt at Somalia er på et riktigere spor enn for fire-fem år siden. Det er områder av Somalia hvor man har sett en form for retur til en slags normaltilstand, hva nå det betyr i et land som ikke har fungert som stat på over to tiår. Men al-Shabaab er ikke nedkjempet, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

LES OGSÅ: Her er verdens lyspunkter

Utvider nedslagsfelt

– Med terrorangrep som dette vil gruppen vise folk hva den er i stand til, sier han.

Det finnes likhetstrekk med de andre store terrorgruppene i Afrika, Boko Haram og Al-Qaida i det islamske Mahgreb (AQIM): I Nigeria har Boko Haram nylig tapt terreng, og i Mali ble AQIM drevet bort fra territorier den tok for få år siden. Likevel er gruppene i stand til å slå til med terrorangrep.

– Det er lettere å drive en gruppe vekk fra territorier enn å bekjempe denne type terrorangrep. Den delen av kampen mot al-Shabaab man er inne i nå er vanskeligere, sier Bøås.

Samtidig har gruppene utvidet det geografiske området de opererer i, og er til stede i flere land.

Al-Shabaab har som mål å danne et kalifat i Øst-Afrika, og har siden 2013 dramatisk økt rekrutteringen i Kenya, ifølge eksperter. Gruppen ønsker også å destabilisere Kenya og ta kontroll over områder den mener er muslimsk jord.

Nye boliger

Men troen på en ny stabilitet har likevel ført til at det nå bygges nye boliger i Mogadishu. En av dem som har kommet tilbake er Abdiqadar Jimale Roble (34), som har bodd i Sverige siden han var 12.

– Jeg kom tilbake fordi alle tenger dette landet, og landet gjør framskritt, sier Roble til nyhetsbyrået AFP.

Men også på dette området gjør al-Shabaab seg fortsatt gjeldende, påpeker Bøås.

– Brorparten av dem som investerer i Mogadishu, må fortsatt betale skatt til al-Shabaab. Man har en situasjon der staten er konkurranseutsatt, det konkurreres om hvem som skal ha makten, sier Bøås.

Mer fra Dagsavisen