Verden

– Forhandlinger nytter ikke

Tross våpenhvilen øker volden i Syria. I Damaskus har befolkningen ingen tro på fredsforhandlingene.

Bilde 1 av 2

JERUSALEM (Dagsavisen): Bassem og Tarek bor bare noen kilometer fra hverandre i krigsherjede Damaskus, men de har lite annet til felles enn at ingen av dem tror på fredsforhandlinger.

Onsdag bombet syriske krigshelikoptre et sykehus i Aleppo og drepte 14 pasienter og sykehusansatte, ifølge Leger Uten Grenser (MSF). Tarek fra gamlebyen i Damaskus er rasende.

– Forhandlingene i Genève er kun et latterlig spill for galleriet. Bare se hva som skjer i Aleppo. Hva er meningen med forhandlingene? Å gi morderne nye muligheter til å drepe oss, sier han til Dagsavisen.

Angrepet mot al Quds sykehuset i Aleppo drepte også en av de siste barnelegene i området, Wasem Maaz. Hjelpemannskapet brukte flere timer på å grave fram de døde fra ruinene. Men sykehuset er ikke det eneste som kollapser. Samtidig som regimet og opposisjonen skal forhandle fred i Genève, ser våpenhvilen ut til å bli skutt i filler.

Les også: Her risikerer barna og lærerne livet hver eneste dag

– Truet

Volden er en trussel mot forhandlingene, ifølge FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

– De siste 48 timene har det gjennomsnittlig blitt drept en syrer hvert 25. minutt. Våpenhvilen er der fortsatt, men den er alvorlig truet, sier han.

De Mistura håper forhandlingene fortsetter i mai, selv om opposisjonsdelegasjonen forlot Sveits i protest mot regimets økte voldsbruk i midten av måneden.

Slik Tarek ser det, finnes det bare en løsning.

– Verden må tvinge Assad på flukt. Det er han, sammen med iranerne og russerne, som skaper denne tragedien. Hvis verden bare hadde bombet palasset hans for tre år siden kunne hundretusener av menneskeliv blitt reddet, sier Tarek, som nå har flyktet fra Damaskus og har søkt asyl i Tyskland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vendepunktet

Noen kilometer unna hjemmet til Tarek bor Bassem. Han er fra Mezzeh nabolaget i den sørvestlige delen av byen. Fra de pene gatene kan en se presidentpalasset til Assad som ligger på en høyde over dem.

– Verden forstår ikke Syria, sier Bassem, en regimesympatisør, til Dagsavisen.

– Men jeg er ikke optimistisk når det gjelder forhandlingene i Genève. Volden blir bare verre fra dag til dag. Det som er nødvendig nå er å stoppe IS (Den islamske staten), og de andre ekstremistgruppene som al-Nusra og Den frie syriske hær, sier han.

Men på spørsmål om det også er behov for politiske reformer i Syria, svarer han først uforstående. Så forklarer han at politiske reformer vil komme når «USA, Saudi-Arabia, Tyrkia, Qatar og Israel slutter å støtte IS og de andre opprørerne i Syria». Mens Assad for Tarek er en massemorder, er han for Bassem en siste skanse før islamistiske ekstremister overtar.

– Blodigere under samtalene

Av Åsne Gullikstad

– Hver gang det er samtaler i Genève, betaler syrerne prisen med blod.

– Folk stoler ikke på den politiske prosessen. Det er alltid flere dødsfall når de forhandler om en løsning, så folk hater det, sier Marcell Shehwaro i opposisjonsgruppen Kesh Malek.

Paradokset er stort: På bakken i Syria blir det verre hver gang det gjøres forsøk på politisk dialog for Syria. Shehwaro er selv fra Aleppo, og driver skoler i den utsatte byen.

– Angrepene brukes til utpressing: hvis opposisjonen ikke går med på noe, vil Assad og russerne bombe, slik at de går med på det i neste runde. Det syriske folket brukes til utpressing i den politiske prosessen, sier hun.

Mer fra Dagsavisen