Verden

FN glad for mottak av båtflyktningene i Asia

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er glad for at Indonesia og Malaysia vil gi midlertidig opphold til de 7.000 flyktningene som driver rundt i båter i Bengalbukta.

Av Hans Cosson-Eide

– Dette er et viktig første steg mot en løsning på problemet, og helt nødvendig for å redde liv. Nå haster det med å få mennesker til land så fort som mulig, skriver UNHCR i en pressemelding.

Ifølge Malaysia og Indonesia befinner det seg i øyeblikket 7.000 flyktninger på båter som driver rundt i Bengalbukta og Andamanhavet. Mange av dem er rohingya-muslimer fra Myanmar og Bangladesh.

LES OGSÅ: Her går Asias farlige sjørute

Sendt tilbake

Malaysia og Indonesia har til nå nektet å ta imot flyktningbåter. Og senest lørdag tauet Thailands kystvakt en båt med over 400 flyktninger om bord ut i internasjonalt farvann.

Fra lørdag kveld var det umulig å få kontakt med båten, men onsdag ble flyktningene reddet av fiskere utenfor Indonesia.

Mange av de 426 overlevende var syke, sier en av fiskerne til nyhetsbyrået AFP. Flyktninger som har snakket med folk fra Arkan-prosjektet, som bistår flyktninger, sier de ble jaget bort fra land til sammen fem ganger.

– De sa at de verste var malaysierne, som tvang dem ut to ganger. Andre gang sa de at de ville komme med gevær og skyte mot båten dersom de kom tilbake. De fortalte at malaysierne fulgte dem helt til Indonesia, sier Chris Lewa i organisasjonen.

Får opphold i ett år

Malaysia og Indonesia sier de vil slutte å avvise båtene som nå driver rundt på havet. I stedet skal flyktningene få midlertidig opphold i inntil et år.

– Dette forutsetter at verdenssamfunnet vil bidra til at de flyttes og sendes hjem innen ett år, sier Malaysias utenriksminister Anifah Aman, som understreker at tilbudet kun gjelder flyktninger som allerede befinner seg på havet.

– Under ingen omstendigheter kan det forventes at vi skal ta inn hver og en hvis det kommer en ny strøm, sier Anifah.

LES OGSÅ: Utsatt gruppe sendes til sjøs

– De må ta ansvar

Uttalelsen kom etter at Anifah møtte kollegene fra Indonesia og Thailand. Thailand var ikke med på pressekonferansen. Ifølge Anifah måtte utenriksministeren hjem for å sjekke om tiltakene er i samsvar med Thailands lover.

– Det er viktig at disse landene tar ansvar for å løse den akutte humanitære krisen. Krisen kommer i kjølvannet av den største flyktningbølgen i området siden 1970-tallet etter Vietnamkrigen, sier Audun Aagre i Den norske Burmakomité til NTB.

– Å ta imot mennesker på flukt er viktig, men løser naturligvis ikke problemet. De ønsker jo ikke å flykte i utgangspunktet. Man må sørge for å finne politiske løsninger som gjør at de kan vende tilbake til sine områder, og det må lages et lovverk i Myanmar som gjør noe med rotproblemet, mener Aagre.

1,3 millioner rohingyaer

Behandlingen av rohingya-muslimer i Myanmar anses som en av årsakene til økningen i antall flyktninger som forsøker å krysse Bengalbukta, men myndighetene avviser at de har ansvar for flyktningkatastrofen.

Myanmar har ennå ikke bekreftet om de vil delta på det regionale krisemøtet i regi av Thailand i slutten av mai, men onsdag kom et løfte om humanitær bistand.

Det bor anslagsvis 1,3 millioner rohingya-muslimer i Myanmar, men landet insisterer på å omtale dem som utlendinger. De får ikke statsborgerskap og blir underlagt reiserestriksjoner i landet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen