Verden

Flyktningene tar beina fatt

Ungarn møter krass kritikk, men ingen sanksjoner for måten de behandler flyktningene på.

– Ungarn hater oss, sier en ung syrer i Ungarn til nettstedet Buzzfeed.

Mannen er en av tusenvis av flyktninger som sitter fast ved sentralstasjonen i Budapest, der ungarske myndigheter nekter dem å ta toget vestover, mot Østerrike og Tyskland.

Etter flere dagers kaos i den ungarske hovedstaden, bestemte over 1.000 flyktninger seg i går for å ta fatt på den 240 kilometer lange veien til Wien til fots. Mange av flyktningene bærer på plakater med bilde av Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Ungarns brutale håndteringen av flyktningene har skapt reaksjoner over hele verden. Landet har satt opp et piggtrådgjerde langs grensa for å holde flyktningene på vei nordover i Europa ute.

– Av og til blir en skamfull på vegne av Viktor Orbán, sier Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn til tysk TV, om Ungarns statsminister.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Krisemøter

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen-området uten at de har de riktige dokumentene, og at de derfor må registreres slik EUs regler tilsier.

Men flyktningene er redde de vil bli sendt tilbake til Ungarn hvis de blir registrert her, og nekter. Så langt har EU-lederne latt være å protestere mot Ungarns behandling av flyktningene.

Det har lenge vært et dårlig forhold mellom Ungarn og Brussel, sier Erik Oddvar Eriksen, professor og leder for ARENA – Senter for europastudier ved Universitetet i Oslo.

Han sier EU har en rekke sanksjonsmuligheter overfor medlemsland som Ungarn, men at de sjelden tar dem i bruk.

Luxemburgs utenriksminister Jean Asselborn sier det ville være katastrofalt å innføre sanksjoner mot et medlemsland.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sier Asselborn.

Oppfordringene om en mer human behandling av flyktningene har falt for døve ører i Ungarn. Statsminister Orbán talte med rak rygg da han besøkte Brussel torsdag, og ga Tyskland skylden og ansvaret for de mange flyktningene i Europa.

Vil kreve penger

Merkel går inn for en obligatorisk flyktningkvote for alle EU-land. Også Sverige ber om felles EU-kvoter. Unionens troverdighet står på spill, mener Sveriges utenriksminister Margot Wallström. Ifølge Der Spiegel, vurderer EU nå at land som ikke vil ta imot flyktninger må betale. Mange land i øst motsetter seg bindende flyktningkvoter, og har tatt imot langt færre flyktninger enn Vest-Europa.

Forventer søksmål

BRUDD: EU varsler en økning i antall søksmål på grunn av dårlig behandling av asyl­søkere
18 av EUs 28 land er allerede under etterforskning for brudd på regler i EUs asylsystem, ifølge EU-kommisjonen. Den forventer flere søksmål i kjølvannet av flyktningkrisen. Denne uka sendte kommisjonen et brev til alle medlemslandene der de krever at flyktningene blir behandlet i henhold til EUs regler for asyl.

FN: EU må ta imot 200.000

FN ber EU åpne armene og ta imot 200.000 flyktninger. 
– Dette er sannhetens øyeblikk for Europa, sier FNs høykommissær for flyktninger António Guterres. 
Han ber EU ta imot og fordele 200.000 flyktninger i medlemslandene.
– Mennesker som oppfyller kravene til beskyttelse, må bli omfattet av et program for masseomfordeling som alle EUs medlemsstater må forplikte seg til å delta i, sier Guterres, ifølge NTB.
Høykommissæren kommer med knallhard kritikk mot måten Europa har håndtert flyktningstrømmen på. Han understreker at de aller fleste menneskene som nå tar seg til Europa via Hellas og Balkan, er fra konfliktområder som Syria, Irak eller Afghanistan, at de flykter for å redde livet.

Mer fra Dagsavisen