Verden

Flere vil bli statsborgere

Etter 24 år i USA kan Jose Barerra fra Ecuador endelig delta i et presidentvalg. Han skal bruke sin stemme mot Donald Trump.

Bilde 1 av 2

NEW YORK (Dagsavisen): – Jeg skal stemme på vegne av alle innvandrerne som blir skjelt ut av Donald Trump, jeg skal gjøre det jeg kan for at han ikke blir president, sier Jose Oswaldo Barerra (44).
Han har akkurat fått amerikansk statsborgerskap, og holder beviset, et slags diplom med navn og bilde i hånden. I den andre holder han datteren Shirine (15).

Barerra kom fra Ecuador for 24 år siden, og har amerikanskfødte barn og kone fra hjemlandet. Donald Trump, som leder republikanernes nominasjonsvalg, er hovedgrunnen til at Barerra søkte om å bli amerikansk statsborger akkurat i år. Trump leder republikanernes nominasjonsvalg, og har kommet med en rekke stygge angrep på innvandrere i USA.

– Jeg skal stemme for alle innvandrere. Jeg skal stemme mot Trump, sier Barrera til Dagsavisen.

Sammen med diplomet, har han fått et lite amerikansk flagg. Han føler seg tryggere nå, med et sikkert statsborgerskap.

Barrera var en av 61 mennesker fra 38 land som fikk amerikansk statsborgerskap under en seremoni på Ellis Island sør for Manhattan sist fredag. Smilene og jubelen satt løst etter at alle ble erklært for gode amerikanere, med nasjonalsang, lojalitetsed og hyllest til flagget.

– Se rundt dere, folkens. Dette er De forente amerikanske stater, jublet seremonileder Susan Curda.

Les også: Clinton og Trump. Hauk og due.

Øker i valgår

De siste årene har USA gitt statsborgerskap til rundt 770.000 mennesker årlig, de aller fleste har bodd og jobbet i USA i lang tid. I valgår, og når det er en høy grad av fremmedfrykt i den offentlige debatten, øker antall søknader om statsborgerskap, sier professor Robin Harper ved York College.

– Vi ser en økning også i år, sier Harper til Dagsavisen.

Flere av de nye statsborgerne er enig med Barerra om å stemme mot Trumps fremmedfiendtlige agenda.

– Jeg gleder meg til å stemme demokratisk og til å delta på lik linje som alle andre. Jeg vil vise Mr. Trump at innvandrere ikke er dårlige folk, sier Felicia Aidoo fra Ghana, som jobber som rengjører i Bronx.

Les også: Byen der Trump er siste håp

Avlegge ed

Hun har tatt på seg finstasen, og er glad og lettet over endelig å få statsborgerskap etter over 20 år i USA.

– USA har gitt meg muligheter jeg aldri hadde hatt i Ghana, sier Aidoo, og forteller om to barn på college.

Her på Ellis Island har millioner av innvandrere kommet til USA før Jose Barerra, Felicia Aidoo, Zara Mohammed (23) fra Trinidad og Amadou Barry (21) fra Guinea, som alle nå har fått amerikanske statsborgerskap. De må avlegge ed på at deres lojalitet nå ligger hos USA, og ikke lenger hjemlandet, og at de er villige til å ta til våpen for å forsvare USA, hvis nødvendig.

Amadou Barry (21) og Rasmus Ulberg (21) fra Samoa har allerede sverget troskap til USA: De er begge med i nasjonalgarden, en del av den amerikanske hæren. En måte å bli amerikansk statsborger på er å tjene i militæret, noe seks av de nye statsborgerne her har gjort. Rasmus Ulberg har alltid drømt å være soldat. Hun har vært aktiv i nasjonalgarden i 14 måneder, og stråler mens hun vifter med et lite amerikansk flagg. Hun håper å bli sendt til Kuwait i løpet av neste år.

Amadou Barry skal til Afghanistan i september, og gleder seg.

– Vi har trent og lært så mye, det blir en ny erfaring. Jeg vil bruke det jeg har lært, sier Barry, som også gleder seg til å stemme i november.

Han vil aller helst at Bernie Sanders blir neste USAs president, men vil uansett stemme demokratisk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Færre flyktninger

«Gi meg dine slitne, dine fattige, dine kuede folkemasser som lengter etter å puste fritt», står det inngravert under Frihetsgudinnen, nær Ellis Island, inngangsporten for over 12 millioner av innvandrere, fra 1892 til 1954.

USAs minister for sikkerhet, Jeh Johnson, som deltok på seremonien, fortalte stolt om USAs tradisjon for å åpne dørene for folk på flukt. Men tallene viser noe annet. I den pågående flyktningkrisen fra Syria har USA tatt imot svært få syriske flyktninger sammenlignet med europeiske land. I løpet av dette budsjettåret har Barack Obama sagt USA skal ta imot 10.000 syriske flyktninger. Så langt har rundt 4.000 syrere kommet til USA, som har svært strenge regler for å gi flyktningene opphold. Til sammenligning har nabolandet Canada tatt imot over 27.000 syriske flyktninger siden november i fjor til nå.

Jeh Johnson sier USA vil nå målet om 10.000 innen september.

Les også: Derfor kan det bli Trump

Mer fra Dagsavisen