Verden

Flere med usbekisk bakgrunn

Det siste året har usbekiske terrorister med IS-sympatier utført fire terrorangrep i Vesten. Usbekistan-kjenner tror usbekere i eksil havner i en skvis mellom hjemlandet og Vesten.

2017: Istanbul, St. Petersburg, Stockholm og New York: Fire terrorangrep der den mistenkte gjerningsmannen har bakgrunn fra Usbekistan.

Gjerningsmannen bak angrepet i New York tirsdag, Sayfullo Saipov (29), kom fra Usbekistan til USA i 2010.

Total overvåking

Usbekistan-kjenner Joakim Brattvoll mener det ikke er en sterk radikalisering i Usbekistan nå.

– Etter oppløsningen av Sovjetunionen oppsto det noen radikale islamistiske grupper i landet. I 1999 erklærte gruppen «Islamic Movement of Uzbekistan» jihad mot staten Usbekistan, men landets myndigheter slo ekstremt hardt ned på dette, sier Brattvoll, som tidligere har jobbet med terrorforskning ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

– Det er så å si umulig å drive med radikal islamisme i Usbekistan i dag, det er tilnærmet total overvåking. Moskeer må rapportere til myndighetene om alle aktiviteter og om medlemmene sine, sier han.

På slutten av 90-tallet dro en del fra Usbekistan til Afghanistan, senere til Syria og Irak. Brattvoll forteller at de som forlater Usbekistan havner i en skvis mellom hjemlandet og Vesten.

– De blir sett på som landsforrædere. Fra Usbekistan fremstår Russland som liberalt, forteller Brattvoll.

Han kaller Usbekistan et overvåkings- og fryktregime, og tror situasjonen til de som reiser til Vesten kan fremstå som håpløs.

– De kan ha vanskelig med å tilpasse seg i Vesten. Men de fleste fra Usbekistan i USA er vanlige folk med vanlige jobber, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Gud er stor

I angrepet ved West Side Highway på Manhattan tirsdag ble åtte mennesker drept og minst 11 skadet. Sayfullo Saipov kjørte en varebil inn på en sykkelsti, der den traff flere personer.

Saipov ble skutt i magen av politiet etter å ha hoppet ut av bilen med to falske pistoler. Han skal ha ropt «Allahu Akbar!», arabisk for «Gud er stor». Tilstanden hans skal være kritisk. Saipov har vært bosatt i USA siden 2010, og har jobbet for taxiselskapet Uber.

På Twitter skriver den amerikanske presidenten Donald Trump at dette er «enda et angrep fra en veldig syk og sinnsforvirret person».

– Knyttet til IS

Gjerningsmannen bak angrepet på Manhattan ble radikalisert i USA, men har forbindelser til IS, ifølge guvernøren i delstaten New York.

– En fordervet feiging, det er hva han er. Han hadde forbindelser til ISIS, sa guvernør Andrew Cuomo i et intervju med CNN i går, ifølge NTB.

ISIS er en av flere forkortelser som brukes om den ytterliggående islamistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS).

IS har mange ganger oppfordret sine tilhengere til å gjennomføre angrep i landene som deltar i kampen mot ekstremistgruppa i Irak og Syria.

Tilbyr hjelp

Usbekistans president tilbyr nå å hjelpe amerikanske myndigheter i etterforskningen av angrepet i New York, skriver NTB.

– Usbekistan er klar til å bruke alle krefter og ressurser for å hjelpe til i etterforskningen av denne terrorhandlingen, sier president Sjavkat Mirzijojev i en uttalelse på det usbekiske utenriksdepartementets nettside.

Usbekistan og terror

* International Crisis Group anslår at mellom 2.000 og 4.000 personer fra de tidligere sovjetiske republikkene i Sentral-Asia har sluttet seg til IS. Fattigdom, korrupsjon og autoritære regimer har preget landene siden selvstendigheten.

* Usbekistan, som grenser mot Afghanistan i sør, har aldri oppgitt noe tall for hvor mange personer de mistenker har sluttet seg til terrorgruppen. ICG mener at usbekere er den største enkeltgruppen av IS-krigere fra regionen, men det inkluderer etniske usbekere fra nabolandene.

* Islam Karimov, som styrte Usbekistan fra selvstendigheten og fram til sin død i 2016, slo hardt ned på all islamistisk opposisjon. En amerikansk militærbase i landet ble stengt i 2012 etter at USA ba om en granskning av regimets bruk av vold mot demonstranter i 2005.

* Gruppen Usbekistans islamske bevegelse (IMU) erklærte sin tilslutning til IS i 2015. Gruppen har stått på USAs liste over terrorgrupper siden 1990-tallet og var tidligere tilknyttet al-Qaida. Den sto bak flere terrorangrep i Usbekistans hovedstad Tasjkent i perioden 1999–2004.

* En etnisk usbeker fra Kirgisistan sto bak et terrorangrep i St. Petersburg i april, og en annen usbeker utførte et angrep i Stockholm, også det i april. (NTB)

Mer fra Dagsavisen