Verden

Fidel Castro er død

Cubas tidligere president Fidel Castro er død. Det kan gi bror og nåværende president Raul Castro friere hender, tror Cuba-ekspert. I Miami feiret cubanske utvandrere.

Av Inga Sverdrup og Gerd Elin Stava Sandve

Cubas tidligere president Fidel Castro er død i en alder av 90 år. Det bekrefter hans bror, president Raul Castro.

– Øverstkommanderende for den cubanske revolusjonen døde klokken 22.29 i kveld, kunngjorde president Raul Castro på statlig fjernsyn.

Fidel Castro skal begraves 4. desember.

Det er erklært ni dagers landesorg, og fra 26. november til 4. desember skal «all offentlig virksomhet og tilstelninger opphøre, og flagget skal fires på halv stang på offentlige bygninger og militæranlegg», heter det i en uttalelse fra myndighetene.
Castros aske skal begraves i Santiago 4. desember, etter en fire dagers prosesjon gjennom landet, melder nyhetsbyrået AFP.

Les mer om Fidel Castros lange liv her. 

Castro var president på Cuba fram til 2006, da han av helsegrunner overlot makten til sin bror. Han feiret sin 90-årsdag i Cubas hovedstad Havanna i august, og han gjorde da en sjelden offentlig opptreden. 90-åringen ble feiret med en TV-sendt gallaforestilling i Karl Marx-teateret i den cubanske hovedstaden.

Sist Castro ble sett i en offisiell sammenheng, var for knappe to uker siden. Den 15. november tok han imot Vietnams president Tran Dai Quang i sin residens.

Fidel Castro er den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Castro sto i spissen for revolusjonen på slutten av 1950-tallet, som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land. Han hadde vervene som statsminister (1959-1976), president (1976-2008) og førstesekretær for Cubas kommunistiske parti (1965-2011).

Friere bror

Fidel Castros død kan bety at sittende president Raul Castro står friere til å gjennomføre de reformene han har satt igang, tror forfatter og statsviter Vegard Bye.

– Slik jeg ser det, har Fidel Castro, spesielt det siste året, vært en viktig kilde til antireformkreftene på Cuba. Jeg tror dette først kom til uttrykk da han kommenterte Barack Obamas historiske tale i Havanna i mars, med en veldig kynisk kommentar om at Obama ikke hadde noe å lære Cuba, sier forfatter og statsviter Vegard Bye til NTB.

– Mens Raul forsøkte å se framover og forandre det cubanske samfunnet, så var Fidel, spesielt på sine eldre dager, mer opptatt av å se bakover, fortsetter Bye

Bye, som er en av to forfattere bak boka «Dette er Cuba – alt annet er løgn», tror Raul Castro nå har langt friere hender til å gjennomføre de reformene han lovet da han overtok presidentjobben i 2006.

Fidelister

På Cuba ble budskapet mottatt med sjokk.

– Det vil aldri være noen andre som han. Vi kommer til å merke hans fysiske fravær, sier 45 år gamle Mariela Alonso i Havanna.

– For de eldre cubanerne, som selv har opplevd Fidel som leder, er dette en tragisk dag. Det er en dag hvor de kommer til å føle mye nostalgi, sier Bye.

Han tror imidlertid at yngre cubanere har et litt mer likegyldig forhold til Fidel og ideologi enn hva foreldrene har. Likevel sier han at det ikke er tvil om at Fidel Castro har en enorm posisjon i hele det cubanske samfunnet.

– Mange cubanere, som selv ikke er kommunister, er fortsatt fidelister, sier Bye.

Fra Obama til Trump

Samtidig danset eksilcubanere i gatene i Miami i Florida, staten som har flest cubanske innvandrere.

Forholdet mellom Cuba og USA har vært problematisk i mange år, og Fidel Castro la seg tidlig ut med stormakten da han nasjonaliserte USA-eide forretninger og eiendommer.
USA innførte i 1962 en blokade på nesten alt av eksport og import til og fra øynasjonen.

USAs president Barack Obama og Raul Castro kunngjorde i desember 2014 at de diplomatiske forbindelsene mellom landene skulle gjenopptas. Siden da har Obama besøkt Cuba og begrenset deler av embargoen som ble innført.

Bye sier det er helt åpent hva som kommer til å skje når påtroppende president Donald Trump overtar makta i USA.

– Trump har i denne saken, som i flere andre saker, skiftet standpunkt flere ganger. Han kommer nok til å være under press fra næringslivet i USA som vil opprettholde det nye forholdet mellom de to landene, sier Bye.

Bakgrunn:

  • Etter revolusjonen som førte til Batista-regimes fall i 1959, nasjonaliserte Castro de fleste store og mellomstore bedrifter, han ledet en populær jordreform og gikk i spissen for en nasjonal alfabetiseringskampanje.
  • Cuba hadde økonomisk framgang til midten av 1980-årene. Samfunnet ble mer egalitært, men også mye mer politisk og kulturelt ensrettet. Bare i 1980 forlot rundt 120.000 personer Cuba. I 1989 kunngjorde Fidel Castro at Cuba ville forbli sosialistisk samme hva som skjedde i Øst-Europa og Sovjetunionen.
  • Da østblokken falt utover 1990-tallet, havnet Cubai en økonomisk krise. Sovjetunionen hadde stått for 85 prosent av landets handel, og USA utvidet sin handelsblokade mot Cuba. Fidel Castro prøvde å spre revolusjonen på andre kontinenter, blant annet gjennom støtte til geriljabevegelsen i Angola i Afrika.
  • Han møtte en lang rekke politiske og religiøse ledere, inkludert President Obama og pave Frans.
  • Fidel Castro var kjent for sine timelange taler, ofte svært følelsesladde, oftest uten manuskript. Han var kjent for å verne om familielivet, men har ifølge utenlandske medier vært gift to ganger og har til sammen seks barn innenfor ekteskap.
  • Kilde: Store Norske Leksikon

Mer fra Dagsavisen