Innenriks

Etterlyser bredt opprør

Moskeene må lede an i et oppgjør mot reaksjonær islam som ikke tillater ytringsfrihet, mener Minotenks leder Linda Alzaghari.

- At det skal bli så mye styr ut av noe skarve tegninger, sukker Linda Alzaghari.

Hun er leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, og har engasjert seg i kampen mot ekstremisme. For kort tid siden fortalte NRK at PST og Minotenk sammen hadde forhindret radikalisert ungdom i å reise til Syria for å bli fremmedkriger.

Alzaghari fordømmer terrorangrepet i Paris på det sterkeste. Nå etterlyser hun et bredere oppgjør fra muslimer mot utbredt tolkninger av islam som ikke respekterer ytringsfrihet, religionsfrihet for minoriteter og kvinners rettigheter.

Hun mener dette er et viktig i kampen mot ekstremisme.

 

Les også: Den dagen latteren døde

Les også: Paris i sorg etter terrorangrep

 

Blasfemi

- Det et oppgjør som må tas i de muslimske miljøene hvor man er opptatt av å følge tradisjonell lovskole-islam og salafisme, sier lederen av tenketanken.

- Der finner man gjemmel til for eksempel ikke ha full ytringsfrihet og det er mye blasfemi-tenkning. Det er et problem som er mye, mye større. Vi ser at det ble mobilisert voldsomt i demonstrasjonen Sammen mot krenkelse hos Islamsk Råd Norge, og at man fikk store demonstrasjoner mot karikaturene. Oslos gater var fylt, sier Alzaghari.

Hun oppfordrer nå flere til å ta et oppgjør med tankesettet som forsvarer vold og hat.'

 

Les også: Dansk ekspert frykter flere terrorangrep

Les også: Fordømmer angrepet på sivile

 

Går ut mot hatet

- Det i seg selv viser at vi har et problem som går ut over voldelig ekstremisme, det finnes tanker og ideer som gjør at så ekstreme holdninger faktisk kan få rotfeste. Det må det tas et oppgjør med i et mye, mye bredere lag, sier hun og legger til:

- Det gjøres litt og litt, men det må en større mobilisering til, ikke bare sporadisk fra enkeltpersoner. Moskeene må ta tak i det, for de er jo ofte fanebærere av sånne tolkninger som er problematiske både for religionsfrihet til minoriteter, kvinners rettigheter og mye annet.

 

Les også: - Et angrep på ytringsfriheten

Les også: Over 100.000 markerer støtte for Charlie Hebdo

Les også: Frankrikes mest kjente tegnere drept

 

Frykter polarisering

Alzaghari forteller at angrepet mot Charlie Hebdo er akkurat slik hun fryktet.

- Det er sånne angrep vi frykter mest, fordi de nesten er umulige å forebygge: lavterskelangrep mot forsvarsløse sivile, sier hun.

- Dette er et angrep på ytringsfriheten, hele det franske samfunnet og hele den vestlige tenkningen rundt ytringsfrihet og frihet generelt. Dette får en veldig sterk symbolsk effekt, som vil påvirke hvordan folk tenker om muslimer og alt som nå er så betent i Europa.

 

Spent Europa

Hun påpeker at når ISIS-sympatiserende grupperinger rundt omkring i Europa også gjør mye ut av seg om dagen er det en vanskelig tid.

- Jeg er redd vi går skumle tider framover.

- Hva tenker du på da?

- Det vil bli en økt polarisering, at det vil føre til mer hat på begge sider. Det vil bli en ond sirkel: Folk blir redde for muslimer og det vil bli mer muslimhets og skepsis mot muslimer, som ikkevoldelige muslimer vil føre som urettferdig. Hvis de opplever mer urettferdighet er flere sårbare for å trekkes mot en mer antivestlig ekstrem ideologi som det ser ut som står bak dette.

Mer fra Dagsavisen