Verden

Etterlater seg fred og korrupsjon

Hun var Afrikas første kvinne som ble president da hun tok over et land herjet av blodig krig. Nå er det slutt for Ellen Johnson Sirleaf i Liberia.

Bilde 1 av 3

Befolkningen i Liberia gjør seg klare for ny president etter første runde av valget, som ble holdt i går. Hvem som tar over etter Ellen Johnson Sirleaf har vært åpent gjennom hele valgkampen.

Det som er klart er at Afrikas første kvinnelige president takker for seg etter 12 år ved makten.

Den 78 årige kvinnen er hyllet internasjonalt, og kan vise til å ha bevart freden i det tidligere så krigsherjede vestafrikanske landet – men er langt ifra ukontroversiell i eget land:

– Hadde hun stilt til en tredje periode, hadde hun neppe vunnet, sier freds- og konfliktforsker Anders Themnér ved Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala til Dagsavisen.

Beholdt freden

Da Ellen Johnson Sirleaf ble president i 2005, var landet preget av to borgerkriger over flere år, der 250.000 mennesker var blitt drept – den siste fra 1999 til 2003. Den mest positive arven Sirleaf etterlater seg, er nettopp at freden er bevart, mener Anders Themnér.

– Hun gjorde en god jobb med å opprettholde freden i Liberia. Mye av grunnen var at hun hadde gode relasjoner i det internasjonale samfunnet etter sin tid i Verdensbanken. Hun bygget opp tillit internasjonalt, slik at mange investerte i landet, sier Themnér.

Themnér trekker også fram Sirleafs politiske alliansebygging.

– Hun er en fremragende alliansebygger, som har gjort at hun har greid å gjøre avtaler med andre politikere og lage gode allianser. Men hun anklages også for «splitt og hersk», og er blitt svært kontroversiell fordi hun leder et regime som anses som meget korrupt. Det er derfor hun blant mange er blitt svært upopulær. Det er ingen bevis for korrupsjon knyttet direkte til henne personlig, men hun har plassert sine egne sønner i viktige posisjoner, og inntrykket mange sitter igjen med er at hun kjenner godt til korrupsjonen, sier Themnér.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brøt glasstak

Sirleaf fikk Nobels fredspris i 2011 sammen med Leymah Gbowee, også fra Liberia, og Tawakkol Karman fra Jemen, for deres ikkevoldelige kamp for kvinners sikkerhet og kvinners rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid. Nobelkomiteen mente Ellen Johnson Sirleaf hadde bidratt til å sikre freden, fremme økonomisk og sosial utvikling og styrke kvinners stilling i Liberia.

Sirleaf brøt et glasstak, og har vist at afrikanske kvinner kan gå helt til topps i politikken. Men det har ikke nødvendigvis ført til sterk kvinnelige deltakelse i politikken i Liberia, påpeker feministaktivist Korto Reeves Williams overfor Quartz Africa. Hun mener systemet ikke er endret.

I valget i år er det kun én av 20 presidentkandidater som er kvinne, MacDella Cooper. Hun sier Sirleaf ikke er grunnen til at hun stiller, men at hun har vist at det nytter.

– Hun startet en prosess. Roma ble ikke bygget på en dag, Liberia kom fra ingenting, sier Cooper, ifølge Quartz.

Anders Themnér mener bildet er delt.

– Hennes innvirkning som Afrikas første kvinnelige president har vært større utenfor Liberia. Enkelte aktivister i Liberia mener også at det at hun er kvinne, har gitt et slags godkjentstempel, et inntrykk av at ting er på rett spor, selv om det ikke er det, sier han.

Økonomien i Liberia er fire ganger så sterk i dag som i 2005, da hun tok over. Men det er likevel et av verdens fattigste land. Ebolakrisen i landet var et sterkt tilbakeslag, både for nasjonens økonomi og for de fattigste.

– Ebola-krisen etterlot seg også et traume. Folk hadde lav tillit til staten fra før av, og dette ble forsterket under ebolakrisen, sier Themnér.

Les også: Banebrytende kvinner

Åpent valg

Da første runde av valget ble gjennomført i går, var det usikkert hva utfallet ble. Samtidig med presidentvalget holdes valg til parlamentet.

Det har vært et valg med mange kandidater og ingen klar favoritt. Om ingen får rent flertall i første runde, blir det en andre runde.

Disse anses likevel som noen av de sterkeste kandidatene:

George Weah, også tidligere presidentkandidat, og tidligere fotballstjerne blant annet i Paris Saint Germain og AC Milan på 1990-tallet.

Joseph Boakai, visepresident under Ellen Johnson Sirleaf.

Opposisjonslederen Charles Brumskine.

George Weah tapte valget mot Sirleaf i 2005. Som visepresidentkandidat har han valgt Jewel Howard-Taylor, som er ekskona til den tidligere krigsherren Charles Taylor. Han ble senere president, og soner nå en dom på 50 års fengsel i et britisk fengsel for krigsforbrytelser begått i nabolandet Sierra Leone, men er fremdeles innflytelsesrik i liberisk politikk.

Anders Themnér sier Ellen Johnson Sirleaf neppe støtter sin egen visepresident, Joseph Boakai, fordi hun trolig er redd for å bli gransket for korrupsjon.

– Som så mange andre afrikanske presidenter som går av, bør hun være redd for hva som skjer i etterkant, sier han.

Mer fra Dagsavisen