Verden

Et skjørt håp om våpenhvile

Etter måneder med vestlig bombing av IS, er det nå syriske tropper som nærmer seg islamistenes hovedstad. Målet om en våpenhvile vakler.

Bilde 1 av 3

JAFFA (Dagsavisen): Bare fire dager gjenstår før partene ifølge en russisk-amerikansk avtale skal legge ned våpnene. Enn så lenge er de syriske troppene på offensiven. I helgen rullet styrkene inn i provinsen til Raqqa, der de ekstreme islamistene har sitt hovedkvarter. Bakkestyrkene er støttet av russiske jagerfly, samt sjiamuslimske militser fra Iran og Afghanistan.

– Det vi nå ser er en klar indikasjon på at de neste operasjonene blir rettet mot Raqqa, sa en syrisk militærkilde til nyhetsbyrået Reuters i helgen.

Hvis syriske styrker skulle klare å gjenerobre Raqqa, vil det være skjebnens ironi i den tragiske krigen: I så fall vil Vesten ha hjulpet den langt mer brutale parten, Assad-regimet, med å ta ut en mindre, om enn en pervers, militant gruppe.

LES OGSÅ: Her skal han sprenge seg i lufta

Snakket sammen

Ifølge russiske media skal president Vladimir Putin og hans amerikanske motpart Barack Obama ha snakket sammen i helgen. Men ytterst få er optimistiske. Selv ikke russerne selv.

President Bashar Assad, hvis regime var i fare for å falle før Russland grep inn i september, snakker nå om å «gjenerobre hele Syria».

At Russland med sitt militære engasjement i stor grad nå dominerer Syria-konflikten, er kjent. Men ifølge enkelte Syria-kjennere dreier Moskvas inngrep seg om noe langt mer enn kun å redde Assad.

– Gjennom historien, og helt fram til Putin, har Russland ønsket å påvirke Midtøsten, samt være en motvekt til USA. Det Moskva har gjort nå, er nærmest å spille Washington ut på sidelinjen, sier Israels ledene Syria-ekspert, professor Moshe Maoz ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Opp til 470.000 mennesker kan ha blitt drept i løpet av fem årer med borgerkrig, ifølge oppdaterte tall fra det Beirut-baserte Syriske senteret for politisk forskning. Rundt halvparten av landets befolkning har måttet flykte fra sine hjem, fire millioner ut av landet.

– Med slike høye tall kan man jo forestille seg en situasjon hvor USA for eksempel bomber en vinge i Assads presidentpalass på Mezzeh-høyden i Damaskus, eller sender en rakett inn i regimets forsvarsdepartement ved Omayyad-plassen i byen, bare for å sende et klart signal. Men det vil ikke nytte lenger. For russerne har kontrollen, sier professor Maoz til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Retrett

USAs Midtøsten-rolle har vært på retrett helt siden 2011, da president Barack Obama ba sin allierte, Egypts president Husni Mubarak, om å trekke seg. Dette sendte et signal til Washingtons andre allierte, fra Riyadh til Rabat, om at USA ikke lenger var til å stole på. I Syria kom vendepunktet i august 2013. Ett år tidligere hadde president Barack Obama advart at skulle Assad bruke kjemiske våpen, ville det være en «rød linje».

Da Assad, som også støttes av Iran, så brukte kjemiske våpen mot sivile året etter uten å utløse noen reaksjon fra USA, så Russland sitt snitt til å gå inn i det maktpolitiske tomrommet som hadde oppstått.

Nå, derimot, nyter Russland også en klar militær overlegenhet, sier Israel.

– Raketter

– Dette er knyttet til et våpensystem som Russland introduserte i Midtøsten, S-400-rakettene. Dette har forandret spillereglene i regionen, sier en høytstående israelsk militær kilde, som krever anonymitet, til Dagsavisen.

– USA våger ikke lenger å sende bemannede fly inn i Syria. Russland kan skyte dem ned med S-400-systemet. Nå bruker USA bare droner. Russerne kan, hvis de vil, skyte ned ethvert fly på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv, sier militærkilden.

S-400-rakettene ble i fjor uplassert ved en militærbase i Latakia, langs den syriske Middelhavskysten. Våpensystemet består av en avansert radar og anti-flyraketter. Systemet var så kraftig at Israel tidligere truet med å gå til krig mot Iran og Syria hvis det stemte at Russland hadde utplassert våpensystemet der. Nå har Moskva selv satt det opp i Syria.

– Russland kontrollerer i dag luftrommet over Syria, store deler av Tyrkia, Jordan, Israel og Kypros. Dette har forandret hele konflikten. Da skjønner man at Moskva ikke lenger egentlig ønsker en politisk løsning på konflikten. De har overtaket, sier kilden.

– Og jeg tror USA skal vente lenge, veldig lenge, før Moskva fjerner disse rakettene fra Midtøsten, legger han til.

Men til tross for Russlands overtak, gir ikke de regionale rivalene seg. Sjansene for en våpenhvile i Syria er blitt ytterligere komplisert av at både Saudi-Arabia og Tyrkia vurderer å sende bakkestyrker inn i krigen.

– Tyrkia og Saudi-Arabia kan komme til å gå sammen om en bakkeinvasjon, sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu til avisen Yeni Safak.

LES OGSÅ: – Russland sitter i førersetet i Syria

Mer fra Dagsavisen