Verden

Et nytt liv for Suu Kyi

Etter 23 år i husarrest og opposisjon, har Aung San Suu Kyi nå begynt livet som politiker i Myanmars parlament.

Gårsdagen var en historisk dag i Myanmar (Burma). Men hovedpersonen selv forsøkte som best hun kunne å gjøre det til en dag som alle andre.

- Jeg har vært i politikken i 23 år. Dette er en fortsettelse av det, sa Aung San Suu Kyi til pressekorpset som stimlet sammen rundt henne i den storslagne nasjonalforsamlingen i hovedstaden Naypyidaw - et hus og en by landets generaler bygde for bare få år siden for å ha et tilfluktssted mot folkets vrede i det som da var et militærdiktatur.

Krevende oppgave

Rett nok har Suu Kyi vært politisk aktiv i 23 år. Men i 15 av de årene har hun sittet i husarrest. Og bare det siste året har hun kunnet drive noenlunde fri politisk virksomhet. Så da Suu Kyi omsider avla eden og sluttet seg til nasjonalforsamlingen sammen med sine 42 andre nyvalgte partifeller fra National League for Democracy (NLD), var det et historisk øyeblikk for folk i Myanmar.

Men for Suu Kyi er det begynnelsen på en krevende oppgave som del av regimet hun i 23 år har kjempet for å reformere.

NLD gjorde rent bord i suppleringsvalget 1. april, det første valget siden 1990 hvor partiet har deltatt. Generalene godtok resultatet, men Suu Kyi og NLD møtte ikke opp da den nye nasjonalforsamlingen kom sammen sist uke. De protesterte mot ordlyden i eden de må avlegge, der de lover å «forsvare» landets grunnlov - en grunnlov partiet har som hovedmål å endre.

- Enorm godvilje

Etter en drøy ukes stillingskrig, ga partileder Suu Kyi etter. I går gikk hun fram for å avlegge eden, mens offiserene som utgjør 25 prosent av nasjonalforsamlingen fulgte oppmerksomt med.

- Jeg har enorm godvilje overfor de militære. Så det plager meg ikke i det hele tatt å sitte her sammen med dem, sa Suu Kyi til journalistene i salen i går. Da hun ble spurt om de militæres rolle i framtidas Myanmar, var hun ikke like klar.

- Vi vil at parlamentet vårt skal være i tråd med genuine demokratiske verdier. Vi ønsker ikke å fjerne noen i seg selv, sa hun.

Suu Kyi møtes med enorme forventninger fra Myanmars fattige befolkning, som ser på henne som det store symbolet for håpet om en bedre framtid. Men partiet hennes har bare åtte prosent av setene i nasjonalforsamlingen, og grunnloven gir militæret avgjørende innflytelse over hvordan landet styres. Militærets parti USDP har også flertall i nasjonalforsamlingen.

Blir hun gissel?

- Bare tida vil vise, sa Suu Kyi da hun ble spurt om hva hennes inntreden i nasjonalforsamlingen vil bety for landets utvikling. Flere har uttrykt frykt for at Suu Kyi risikerer å bli et gissel for et styresett som fortsatt har langt igjen før det er genuint demokratisk. Suu Kyi uttrykte det slik i går:

- Jeg har alltid vært forsiktig optimist. Nøkkelen er fleksibilitet og pragmatisme.

I løpet av den 40 minutter lange sesjonen i går, avla Suu Kyi eden og hilste på lederne for partiet hun er nødt til å samarbeide med for å skape forandring, militærets USDP.

- Parlamentet vil bli sterkere på grunn av hennes gode forbindelser til det internasjonale samfunnet, sa Khin Maung Yi fra USDP til Reuters.

ivar.iversen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen