Verden

Enorme ødeleggelser

De økonomiske ødeleggelsene i Syria minner om andre verdenskrig i Europa, sier Midtøsten-ekspert.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Krigen i Syria er inne i sitt femte år, uten noen løsning er ikke i sikte. Det vil ta mange tiår å gjenoppbygge Syria, sier Jihad Yazigi, ved Carnegiesenterets Midtøsten-avdeling.

– Dimensjonene på de økonomiske ødeleggelsene er som i landene etter andre verdenskrig. Det kan komme til å ta opp til 40-50 år å gjenoppbygge Syria, sier Yazigi til Syria Deeply, en lokal organisasjon som søker å bringe pålitelige nyheter fra innsiden av kampsonen.

Yazigi har lenge fokusert på nettopp den økonomiske siden av krigen. – Over halvparten av landets befolkning har flyktet fra sine hjem. Store deler av produksjonskapasiteten er ødelagt. Regimet er i alvorlig trøbbel. For bare noen dager siden sa de at månedslønnen til en krigende soldat vil bli satt ned til 53 dollar, og de vil kun love ett varmt måltid om dagen. Områdene kontrollert av ekstremistgruppen Den islamske stat (IS) er derimot relativt godt styrt, sier Yazigi.

– Bra styrt

– IS har begynt å innkreve skatter, de organiserer forretningslivet, og mens de påtvinger folk lover og regler som utvilsomt er usedvanlig strenge, kan du leve et tilnærmet normalt liv hvis du bare respekterer disse reglene, sier han.

Det er ikke sikkert at Syria noensinne igjen vil bli samlet under et felles sentralstyre, slik det var under president Bashar Assad før opprøret mot ham startet i 2011. Til det er landet i dag for delt opp, og fiendtligheten og mistenksomheten mellom de etniske og religiøse gruppene for stor.

En kan ikke utelukke at kurderne i nordøst ikke vil la seg innlemmes i en stat som styres fra fjerne Damaskus. Inntil opprøret startet var Syria dominert av en minoritet, alawittene, som har sitt hovedsete nordvest i landet. Hvis Assad, som selv er alawitt, mister makten, kan denne minoriteten forskanse seg i sitt område.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Minoriteter taper

Syrias mange minoriteter frykter for framtida. De kristne i Syria, som har utgjort rundt 15 prosent av befolkningen, frykter for dagen skulle islamistene kan overta makten i Damaskus. Også druserne, en minoritet på rundt 700.000 i Syria, frykter at de kan bli mishandlet og massakrert hvis islamistene tar over.

Faren for at druserne kan bli de neste ofrene kom etter at al-Nusra fronten, al-Qaidas lokale avdeling, drepte minst 20 drusere utenfor Idlib i forrige uke. Mange av druserne i Syria bor nær de israelskokkuperte Golanhøydene. Israel sier de har sendt advarsler til IS om ikke å nærme seg de drusiske landsbyene nær grensen til Israel.

Israel har stort sett holdt seg unna krigen i Syria. Situasjonen nå kan begynne å minne om 1978 da Israel blandet seg inn i borgerkrigen i Libanon på den kristne falangist-siden. Men Israel har lite å vinne på en dypere innblanding i Syria i dag, og ønsker trolig bare å holde IS unna egen grense. Druserne lever også i Libanon, Israel og selv på den israelskokkuperte Golanhøydene.

LES OGSÅ: Kjemiske våpen tilbake i Syria

Mer fra Dagsavisen