Verden

Endrer rute, ser til Spania

Både vannski og oppblåsbare småbåter tas i bruk av migranter over sjøen til Spania. Stadig flere velger denne ruten, siden Italia-ruten er blitt vanskeligere.

Bilde 1 av 3

Spania har allerede tatt imot flere i år enn til sammen i fjor, ifølge ferske tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) denne uka. Mye tyder på at migranter og flyktninger i stadig større grad velger sjøveien fra Marokko til Spania, etter hvert som den sentrale ruten over Middelhavet, fra Libya til Italia, blir stadig vanskeligere og farligere.

– Vi ser en klar bevegelse mot Marokko og videre til Spania. Det er en billigere rute enn den fra Libya, men den er likevel farlig, forteller fungerende generalsekretær Knut Andreas Lid i det katolske humanitære organisasjonen Caritas.

Farlig

Caritas hjelper flyktninger og migranter som har ankommet en rekke steder langs sørkysten i Spania. Sjøveien fra Marokko er svært kort i forhold til strekningen fra Libya til Italia, og derfor velger mange små og skjøre oppblåsbare båter – til og med vannski – som framkomstmidler.

– Fartøyene de bruker er av enda dårligere kvalitet enn dem som brukes fra Libya, fordi distansen er kortere. Mange sitter i overfylte oppblåsbare båter. Enkelte som har skaffet seg noe mer penger, kjører vannski etter motorbåter over til Spania, sier Lid.

Så langt i år har Spania trolig tatt imot rundt 9.000 flyktninger og migranter: IOM rapporterte denne uka at landet hadde tatt imot 8.385 personer så langt i år, men at tallene var fra 9. august, og inkluderte ikke de rundt 600 migrantene som denne uka ble reddet opp av havet. Om lag to tredeler har kommet bare siden juni.

Spania mottar langt færre enn Italia, som snart har mottatt 100.000 personer i år. Italia har likevel sett en drastisk nedgang helt i det siste.

Ankomstene til Italia fra Nord-Afrika var femti prosent lavere i juli i år enn juli i fjor, og tallene for august ser ut til å bli enda lavere, skriver Reuters.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Væpnet gruppe

Nedgangen forklares blant annet med at en væpnet gruppe som kaller seg Brigade 48 har hindret flyktninger og migranter i å legge ut i båter fra kystbyen Sabratha i Libya. Militsgruppen består ifølge nyhetsbyrået Reuters av flere hundre sivile, politifolk og militære, og ledes av en tidligere mafiaboss. Det er ikke kjent hvem dette er.

EUs grensekontrollorgan, Frontex, sier årsakene til reduksjonen over til Italia også er variabelt vær og økt kontroll fra den libyske kystvakten. Også Lid i Caritas sier utviklingen i Libya er en årsak.

– Mønsteret til migrantene er i endring, og det er flere grunner til at flere unngår Libya. Libyske myndigheter patruljerer farvannene utenfor Libya. I Libya har også jihadistiske grupper slått seg fram i kaoet som har oppstått, sier Lid.

FNs flyktiningorgan UNHCR har også varslet tendensen.

– Det er alltid slik at når man gjør forsøk på å slå ned på én rute, åpner en annen seg opp, sa William Spindler, talsmann for UNHCR i Genève, nylig.

Forbi Hellas

Fortsetter det slik, kan Spania gå forbi Hellas i antall migranter og flyktninger som kommer sjøveien, meldte IOM nylig. Antall flyktninger som tar sjøveien fra Tyrkia til Hellas gikk betraktelig ned etter at EU inngikk en returavtale med Tyrkia som skulle begrense pågangen til de greske øyene. Men mens en betydelig del av dem som kom til Hellas var fra Syria, Irak og Afghanistan, er de fleste som kommer over til Spania afrikanere. Flertallet kommer fra Senegal, Gambia, Guinea og Elfenbenskysten, ifølge IOM. Lid i Caritas sier at mange også kommer fra Nigeria.

Den spanske byen Tarifa, som ligger ved Gibraltarstredet og er det sørligste punktet på fastlandet i Europa, tar imot mange av dem som kommer. Det var utenfor Tarifa at nesten 600 mennesker ble reddet fra minst 15 uklike båter denne uka. En av dem var marokkaneren Abdou på 29 år, som brukte en oppblåsbar båt.

– Vi vil heller dø enn å bli der, sier han til The Guardian. Han er fra folkegruppen amazigh (berbere), og sier han ikke har verken rettigheter eller penger i Marokko.

FNs flyktningorgan, UNHCR, advarer om at Spania ikke har kapasitet til å ta imot et stort antall migranter og flyktninger. De lokale mottakssentrene i Spania er overfylte, og det kan ta alt fra seks måneder til to år å få behandlet asylsøknaden der. Mange prøver å komme seg videre nordover fra Spania.

– Spanske myndigheter har begrenset kapasitet, så Caritas bidrar med mat, overnatting, klær og juridisk hjelp til dem som kommer, forteller Lid i Caritas.

Mer fra Dagsavisen