Verden

Elleville jubel-scener i Paris

Det var jubel, champagne og tårer i Paris da en ny internasjonal klimaavtale ble vedtatt i helgen. Nesten 200 land signerte dokumentet som skal gjøre slutt på den fossile tidsalder.

PARIS (Dagsavisen): Paris-avtalen er et resultat av et fire år langt maraton av internasjonalt diplomati.

– En stor seier for alle mennesker, ikke for en blokk eller et land. Men en seier for hele planeten og for framtidens generasjoner, sa USAs utenriksminister John Kerry.

I korridorene gikk forhandlere og statsråder med tårer i øyne. Kinas mektige forhandlingsleder Xie Zenhua fikk en god klem av EUs forhandlingsleder Caeole Dieschbourg.

– Du har gjort en fantastisk jobb, sa Dieschbourg.

DAGENS LEDER: Det nye 1,5-gradersmålet er et luftslott

Nervepirrende minutter

Avtalen skal begrense den globale oppvarmingen til et sted mellom 1,5 og 2 grader og lover å fase ut fossil energi innen utgangen av århundret. Men selv om avtalen ble vedtatt til slutt, var det spenning til siste minutt.

– Da var det et øyeblikk vi trodde avtalen kunne bli blokkert, sier Norges forhandlingsleder Aslak Brun.

Det var USA som ville endre ett ord i avtalen.

– Når et land ønsker å ender noe, er det alltid fare for at mange andre land også vil gjøre det, og da har man det gående, sier Norges klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft.

Inne i plenumssalen møttes forhandlerne i grupper. Utenfor satt tusenvis av pressefolk og observatører og ventet. Ville noen legge ned veto? Så, brått startet det igjen. Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, som har fungert som leder for forhandlingene, banket igjennom avtalen på få minutter. Bare ett land protesterte. Men lille Nicaragua ble pent oversett.

– Dette er virkelig et vendepunkt, sa Fabius da teksten ble lagt fram tidligere på dagen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kapittel av håp

– Dette er en universell, ambisiøs, rettferdig og juridisk bindende avtale, sa han.

– Jeg vil si at denne avtalen er nødvendig for hele verden og for hvert enkelt land. Den vil hjelpe land i Stillehavet og Karibien til å beskytte seg mot havnivåstigning som allerede er i gang. Den vil støtte Latin-Amerika i å ta vare på skogen, og den vil hjelpe afrikanske land i å få fornybar energi, sa Fabius.

– Vårt ansvar til historien er unik. Vi må ikke miste denne sjansen, sa han.

Da avtalen endelig ble banken igjennom, fikk den universell ros. Kina, India, Afrika-gruppen, USA, EU og de små øystatene tok alle ordet og hyllet den nye avtalen.

– Det vi har vedtatt er ikke bare en avtale. Vi har skrevet et nytt kapittel av håp, sa Indias forhandlingsleder.

Temperaturen på jorden ligger allerede 0,85 grader over førindustrielt nivå. Å begrense temperaturstigningen til 1,5-2 grader vil bli svært krevende. For å nå målet har alle land forpliktet seg til å lage planer for kutt. Klimaplanene skal oppjusteres hvert femte år og FN får i oppgave å sjekke om planene er i tråd med temperaturmålet.

LES OGSÅ: – Klimaflyktningene kommer

– Full olje-stopp

Debatten går nå om hva avtalen betyr for Norge. Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund (NNV) er ikke i tvil.

– For Norge betyr dette full stopp i all ny oljeproduksjon. Regjeringen kan avlyse 23. konsesjonsrunde, sier han.

– Dette vil ha store konsekvenser for norsk olje- og gassindustri, sier Ola Elvestuen i Venstre Dagsavisen.

LES OGSÅ: Går mot svakt klimamål

Utslitt med lykkelig

– 1,5-gradersmålet er bra. Men alt i alt er det som er positivt i avtalen ganske vagt, og det som er negativet ganske sterkt, sier leder i Greenpeace International Kumi Naidoo.

– Vi er fortsatt i et dypt hull. Mye handler nå om raskt å revidere landenes utslippsmål, sier han til Dagsavisen.

Han har fulgt prosessen helt fra den startet i Cancún i 2011.

Tine Sundtoft, som hadde en viktig rolle i forhandlingene, var åpenbart glad. Sammen med forhandlingsleder Aslak Brun spratt hun champagne i den norske paviljongen.

– At vi nå er i havn er stort, sier Sundtoft.

Norges forhandlingsleder Aslak Brun, var rørt.

– Det var sterkt. Vi trodde det skulle gå bra, så viste det seg at veldig mange likevel ikke hadde bestemt seg. Når vi endelig kom i havn, var det både tårer og smil, sier han.

Et skår i gleden var at de nasjonale utslippsplanene som så langt er levert inn, ikke bringer verden i nærheten av to graders oppvarming.

Steffen Kallbekken i Cicero Senter for klimaforskning sier revideringen nå blir viktig.

– Men at alle land nå må levere inn planer og rapportere på disse er et klart framskritt i forholde til hvordan det har vært de siste 20 år, sier han. Avtalen trer i kraft fra 2020.

LES OGSÅ: Hva skjer med skogen?

Mer fra Dagsavisen