Verden

Egyptere har mistet håpet

Mange egyptere har mistet håpet etter revolusjonen.

Av Roger Hercz

JAFFA (Dagsavisen): Mange egyptere mener det ikke er mye å feire at det snart er fire år siden revolusjonen mot president Husni Mubaraks regime. President Abdel Fattah al-Sisi innskrenker ytringsfriheten, arresterer opposisjonelle og sprer frykt i gatene.

De første indikasjonene på at president Abdel Fattah al-Sisi ikke var stort bedre enn diktator Mubarak kom allerede i august i fjor. Mer enn 1.000 egyptere ble drept da sikkerhetsstyrker ble beordret til å bryte opp to pro-islamistiske demonstrasjoner.

 

Tapt drøm

Forventningene til framtida var store i dagene etter Mubaraks fall. I Kairo våget folk å drømme om et demokrati. Nå svinner den drømmen hen. Sakte, men sikkert har regimet gjenerobret alle lommene av frihet som ble skapt under revolusjonen i januar 2011.

I dag er styret til al-Sisi langt mer undertrykkende enn selv Mubaraks, regimet folket reiste seg imot.

Det toppet seg 26. oktober da sjefredaktører i 17 statlige og private aviser offentliggjorde en felles erklæring der de lovte ikke å kritisere regjeringen slik at «kampen mot militante ekstremister» kunne vedvare. Da overrasket det ikke lenger noen at Mubarak, mannen som hadde undertrykket egyptere i tre tiår, kunne bli frikjent fra alle anklager bare dager senere.

 

Sjelden stemme

Opposisjonelle stemmer er i dag stadig vanskeligere å høre. Men en som ikke gir seg er Hani Atalla, som skriver i det uavhengige nettstedet Mada Masr.

- Mubarak skulle vært stilt for retten for korrupsjon. For det ubrukelige skolesystemet. Fordi sykehusene var så dårlige at de ble til gravlunder. Og fordi 40 prosent av egypterne lever på under to dollar dagen, skrev han nylig.

I dag gjør den nye egyptiske regjeringen under al-Sisi nesten som den vil. Innskrenkningene av friheter skjer på alle felt. Det siste er at egyptere plutselig må ha visum for å reise til Tyrkia. Antatte homoseksuelle blir også hengt ut, selv på TV. Fjernsynskameraer fulgte politiet da de nylig raidet offentlige badstuer og arresterte mennene som var der.

Men trolig er det palestinere i Egypt som har betalt den høyeste prisen. For få uker siden fikk innbyggerne på den egyptiske siden av grensebyen Rafah like ved Gaza-stripen, beskjed om å evakuere hjemmene sine. Husene skulle ødelegges. Målet var å skape en 500-meters bred buffersone til Gaza. Om lag 1.100 hus ble jevnet med jorden, uten protester, og nå står over 6.000 mennesker uten tak over hodet.

Den egyptiske staten hevdet at masseødeleggelsene var nødvendige for å beskytte innbyggerne mot trusselen fra Gaza og smuglertunellene som går under grensen.

Det skapte større sjokkbølger da den kjente unge aktivisten Zainab al-Mahdi fra Kairo, nylig tok sitt eget liv i frustrasjon over utviklingen i sitt eget land. Al-Mahdi hadde tidligere vært medlem av Det muslimske brorskapet, men var kritisk til den nå avsatte presidenten Mohammad Mursi. Gradvis mistet hun troen på at demokratiet kan finne fotfeste i Egypt.

- Det finnes ikke noe rettferdighet. Vi lyver til oss selv for å leve, skrev hun på Twitter. Så ville hun ikke lyve lenger.

 

 

BRUTALT: Styret til president al-Sisi langt mer undertrykkende enn det Mubaraks var. FOTO: NTB SCANPIX

 

 

 

 

Mer fra Dagsavisen