Verden

«Dette er Trumps møte»

Republikanernes landsmøte har blitt Donald Trumps eget show. Det er ikke alle like fornøyde med.

Bilde 1 av 4

Av: Heidi Taksdal Skjeseth

CLEVELAND (Dagsavisen):

– Årets landsmøte har Trumps avtrykk over hele seg. Dette er Trumps landsmøte, sier kampanjesjef Paul Manafort til journalister i Cleveland, Ohio, her republikanerne er samlet for å velge partiets presidentkandidat.

Etter alt å dømme blir vinneren Donald Trump (70), en mann uten noen tidligere politisk erfaring.

Listen av talere som skal snakke på det fire dager lange møtet bærer sterkt preg av hovedpersonen. Talelista er dominert av Donald Trumps familiemedlemmer, venner og næringslivskollegaer, idrettsstjerner, kjendiser og noen republikanske kongressmedlemmer og senatorer.

På krabbefest

Men fraværet av republikanske tungvektere er tydelig. Tidligere presidentkandidat John McCain skal ifølge The Wall Street Journal besøke naturparken Grand Canyon denne uka, mens guvernør i Maryland Larry Hogan sier han prioriterer en krabbefestival i hjemstaten.

Det synligste fraværet er imidlertid Bush-familien: Verken tidligere presidenter George W.H. Bush, hans sønn George W. Bush, eller hans bror Jeb Bush vil delta på landsmøtet. Heller ikke guvernør i Ohio, John Kasich, deltar på landsmøtet i sin egen delstat.

Det betyr ikke at partiet ikke er i ferd med å samle seg bak kjendismilliardær Donald Trump, insisterer kampanjesjef Paul Manafort, som medgir at han gjerne skulle sett Bush-familien i Cleveland.

– Et landsmøte er en tid for helbredelse av partiet. Vi drar herfra som et samlet parti, sier Manafort.

En av dem som ikke skal stemme på Trump er Texas-delegat Laura Grace Koerner. Texas-delegasjonen gir sin stemme til senator Ted Cruz, som var den nest siste av de 16 kandidatene som etter hvert kastet inn håndkleet i kampen mot Trump i primærvalgene.

Koerner sier mange av delegatene er ukomfortable med valget av Trump, og hun er usikker på om hun kommer til å stemme på ham i november.

– Det kommer til å ta tid å bli vant til Trump. Han må endre mye for å overbevise mange av oss om at han kan bli en god president og representere partiet på en god måte, sier Koerner, som gjerne vil ha med at pikenavnet hennes er Omdal, og at faren kommer fra Norge.

Langt til høyre

Det republikanske partiets politiske plattform ble lagt fram i går, også det har tydelige Trump-trekk ved seg, og går langt til høyre i flere spørsmål.

Trumps ønske om å bygge en mur langs grensen til Mexico er nå inkludert i partiets plattform, det samme er en styrket støtte til Israel og en enstatsløsning, og en avvikling av nasjonalparker.

Det bekymrer vikar-delegat Leslie Pierce fra New Mexico, som er i Cleveland med mannen Rick. Ingen av dem er særlig begeistret for Trumps innvandringsretorikk og politikk, og de har ingen tro på at USA vil eller bør bygge en mur mot Mexico.

Hjemstaten New Mexico er delstaten med høyest andel innvandrere fra Latin-Amerika i USA, med nær 50 prosent.

– De gjør jobbene amerikanere ikke vil gjøre. Uten dem, ville vi hatt store problemer, sier mannen om innvandrere.

Frykter Hillary

Leslie Pierce er enig, og Donald Trump var verken hennes «første, andre eller tredje valg», ler hun. Men hun er så redd for å få demokratenes kandidat og tidligere utenriksminister Hillary Clinton som president at hun har bestemt seg for å stille seg fullt og helt bak Donald Trump.

– Hillary er en løgner og en bedrager. Hun vil snu ryggen til folket sitt. Det vil ikke Trump, sier Leslie Pierce til Dagsavisen.

Onsdag kveld er det duket for avstemningen, der Trump etter alt å dømme blir bekreftet som republikanernes presidentkandidat. Torsdag holder han seierstalen. Det var det få som hadde forventet for et år siden, da han først annonserte at han ville stille.

– Ingen trodde det. Men jeg liker han bedre og bedre. Han får min stemme, sier Ohio-delegat Sally Florkiewicz.

I en høyst uvanlig opptreden, kom Trump to dager tidlig til landsmøtet for å introdusere kona Melania Trump i går.

Følg Dagsavisen på

og

!

Mer fra Dagsavisen