Verden

– Det norske våpensalget må ta slutt

FN vil svarteliste den saudi-ledede koalisjonen for overgrep mot barna i Jemen. Stans norsk våpensalg til disse landene, sier jemenittisk nobelprisvinner.

Bilde 1 av 3

– Jeg forstår at folk mener Norge bør slutte å selge ammunisjon til Emiratene og militært utstyr til Saudi-Arabia. Det er dette som skiller demokratiske land fra andre land, sier den jemenittiske vinneren av Nobels fredspris i 2011 Tawakkol Karman til Dagsavisen.

Menneskerettighetsforkjemperen og journalisten var nylig på besøk i Norge. Hun var en av nøkkelpersonene bak den den arabiske våren i Jemen, landet som i dag herjes av verdens verste humanitære katastrofe og borgerkrig.

I dag er det ventet at FN vil ta med den saudiledede koalisjonen, som deltar i krigen i Jemen, på sin årlige «svarteliste» over land som dreper og lemlester barn i krig. Koalisjonen anklages for å rekruttere barnesoldater, bombe skoler og sykehus, samt å drepe og skade barn.

Ber Stortinget gripe inn

Svartelistingen bør få Norge til å stanse våpensalget til Emiratene, som deltar i den saudiledede koalisjonen, sier Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Røde Kors.

Norge gjenopptok nylig salg av norsk ammunisjon til landet.

– Dette er nok et signal om at Norge ikke kan akseptere å selge ammunisjon til land som begår alvorlige overgrep mot de mest sårbare i våre samfunn, nemlig barna våre, sier Harlem.

Astrid Sehl, talsperson i Utenriksdepartementet, sier at de avventer at FN-rapporten blir offentliggjort og de vil vurdere den nøye.

– På generelt grunnlag understrekes at det legges stor vekt på hensynet til menneskerettighetene i vurderinger av søknader om eksportlisens for militært utstyr, sier hun.

Harlem mener at UD feiltolker Stortingets vedtak om eksport av norsk forsvarsmateriell, når eksporten av ammunisjon til Emiratene fortsetter.

– Hvis også FN nå setter Emiratene på svartelisten over land som begår overgrep mot barn forutsetter jeg at Stortinget griper inn mot den eksporten som nå skjer til Emiratene for å påse at regjeringen følger opp vedtaket i Stortinget, sier Harlem.

683 barn ble ofre for koalisjonens krigføring i 2016 i Jemen, og det er 38 rapporter om angrep mot skoler og sykehus, ifølge utkastet til FN-rapporten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ga etter for press

I fjor ga FNs forrige generalsekretær angivelig etter for presset fra Saudi-Arabia, som truet med å trekke pengestøtten til FN dersom landet ikke ble fjernet fra svartelista over overgrep mot barn i krig. Men FNs nye generalsekretær ser ut til å ville sette hardt mot hardt.

Fra mars til juni i år ble det solgt norsk ammunisjon for 38,4 millioner kroner til Emiratene, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå som NTB har innhentet.

Det foreligger ingen informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen, sier Sehl i Utenriksdepartementet.

UD fortsetter å ha et skjerpet blikk på mulig bruk i Jemen i strid med humanitærretten, av forsvarsmateriell som søkes eksportert fra Norge, sier Sehl. Hun viser til at det ikke praktiseres et generelt forbud mot eksport av ammunisjon til De forente arabiske emirater.

– Feiltolker Stortinget

Harlem i Røde Kors peker på at selv om Norge ikke er folkerettslig forpliktet til å nekte salg av ammunisjon til Emiratene, har Stortinget likevel fattet et vedtak om at Norge ikke skal selge våpen til land som er krig eller hvor krig truer. Ifølge Harlem tolker UD tolker i dag dette vedtaket slik at det kun gjelder forbud mot salg til land som deltar i en ulovlig angrepskrig. Dette er årsaken til at det er åpnet for eksport av ammunisjon til Emiratene.

Det er Harlem kritisk til. Utenriksdepartementet tolker ikke Stortingets vedtak riktig, mener han.

Stortingets vedtak forbyr også salg av våpen og ammunisjon til land som deltar i krig hvor det begås krigsforbrytelser. Alle informasjon tilsier at dette er tilfellet i Jemen, sier Harlem.

Stortingets vedtak forutsetter en bred vurdering av en rekke forhold. Utenriksdepartementet fører en streng praktisering av eksportkontrollen overfor landene som deltar i den saudiledede koalisjonen, og med særlig årvåkenhet mot risiko for bruk i Jemen og brudd på humanitærretten, svarer Sehl.

Ut mot saudi-koalisjon

Karman har tidligere kritisert Houthi-militsen for at den arabiske våren feilet i Jemen. De tok kontroll over Jemens hovedstad ved hjelp av styrker som støtter landets ekspresident Ali Abdullah Saleh. Nå går hun derimot hardt ut mot partene i den saudiledede koalisjonen.

– Emiratene har arrestert og torturert personer som har andre syn enn det som passer myndighetene i Abu Dhabi (hovedstaden i Emiratene, journ.anm.). Utrolig nok har Emiratene hemmelige fengsler i Yemen. De har dermed forvandlet seg til å bli en okkupasjonsmakt. Både Houthiene og den saudiledede koalisjonen, er likegyldige overfor det å lette på lidelsene til det jemenittiske folket, sier hun.

Den arabiske koalisjonen, USA og Iran er ansvarlige for det som har skjedd i Jemen, både før og etter krigen, mener Karman. Disse internasjonale aktørene opptrer kun med tanke på sine egne mål i Jemen, noe som gjør situasjonen enda mer sammensatt og forferdelig, ifølge journalisten.

– Den saudi-ledede koalisjonen kom under påskudd av å bringe tilbake de legitime myndighetene og bringe dem til makten. Men den legitime presidenten er fortsatt i eksil i Riyadh, som i husarrest, og områder som er frigjort fortsatt er under kontroll fra Emiratene og Saudi-Arabia, som nekter å overlevere dem tilbake til president Hadi. De må forlate landet umiddelbart, sier Karman.

Vesten må også bære sin del av ansvaret for at den arabiske våren feilet i Jemen, mener journalisten.

– Vesten har snudd det blinde øyet til, eller konspirert med, de blodtørstige motrevolusjonene mot den arabiske våren. De har vist at de ikke mener alvor når det gjelder å støtte demokrati og menneskerettigheter i Midtøsten.

Mer fra Dagsavisen