Verden

Derfor kan det bli Trump

Mot alle odds har Donald Trump nærmest vunnet kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. Han kan gjøre det samme i november. Her er noen av grunnene til Trumps suksess.

NEW YORK (Dagsavisen): For få måneder siden avviste så godt som alle mulighetene for at Donald Trump kunne vinne republikanernes presidentnominasjon. I dag har han i praksis vunnet nominasjonskampen, mot all konvensjonell visdom og ekspertuttalelser. Grunnene til at Trump har overrasket alle med sin brede oppslutning hos amerikanske velgere er mange, og de henger sammen. Her er noen av hovedårsakene til Trumps suksess så langt, og hvorfor han kan vinne i november:

Økonomiske bekymringer er kanskje den viktigste grunnen til den store misnøyen blant mange amerikanere. Landet preges fortsatt av finanskrisen i 2008, den verste økonomiske krisen siden depresjonen i 1929. Like viktig er stagnasjonen i lønnsvekst hos store deler av befolkningen.

En rekke studier viser at det var de fattigste valgdistriktene i både Iowa, South Carolina og andre delstater der Trump-oppslutningen var høyest i primærvalgene. Ifølge Pew Research Center, sier 75 prosent av republikanere som støtter Donald Trump at livskvaliteten for folk som dem har gått ned. Tallene for velgere som støtter Hillary Clinton er bare 22 prosent.

Donald J. Trump var TV-kjendis allerede før han annonserte at han ville bli USAs neste president i juni i fjor. Siden da har mediedekningen vært enorm. Han har fått gratis TV-tid verdt 1,9 milliarder dollar, ifølge en utregning gjort av The New York Times. Det er mer enn noen annen kandidat til sammen. I fjor fikk han 38 ganger mer oppmerksomhet enn demokratenes outsiderkandidat, Bernie Sanders. Donald Trump vil trolig få enda mer TV-tid nå. Så langt har de store mediene mer eller mindre latt være å stille ham til veggs. Det kan endre seg fram mot november.

Med den politiske veteranen Hillary Clinton som trolig motstander på demokratenes side, kan den brede forakten for etablissementet og makteliten gi Donald Trump et viktig løft i valgkampen. Han spiller ofte på sin rolle som outsider, og gjør det at han ikke har noe politisk erfaring til en fordel.

– Det jeg liker best med Trump er at han ikke er en politiker, sa førstegangsvelger Cassandra Hall til Dagsavisen i mars.

Det er hun ikke alene om. Hillary Clinton er svært upopulær blant amerikanske velgere, og sliter med lav tillit. «epost-skandalen, Benghazi, Whitewater, Irak, Lewinsky-skandalen (…) Kissinger, Haiti, interessekonflikter i Clinton Foundation, Goldman Sachs. Det er nok materiale her til at Donald Trump kan drive valgkamp seks ganger til», skriver Nathan Robinson i Current Affairs.

Mange velgere føler ikke lenger at de to store partiene representerer dem. Donald Trumps store suksess viser at det republikanske partiet ikke kjenner egen velgermasse særlig godt. Partiets kjerne har lenge vært negativ til Trump, men har enten ikke klart eller har ikke virkelig forsøkt å stoppe ham. Flere av partitoppene, blant andre partisekretær Reince Priebus, ber nå alle republikanere stille seg bak Trump. En av grunnene til at Trump vant, er også det rekordstore antallet republikanske kandidater i år, påpeker John Samples ved Cato Institute. Det kan bli vanskeligere nå, med bare én motstander.

– Donald Trump har spilt stort på fremmedfrykt, og frykten for ekstremistisk islamisme. Trumps politiske retorikk fokuserer på dem som ikke hører til, og han gir disse skylden for en lang rekke av USAs problemer, sier Nichole Bauer ved University of Alabama.

Han har angrepet innvandrere, flyktninger, land USA driver handel med og etniske minoriteter i USA. Det har fungert godt i primærvalgene.

– Trump forteller folk hvem de skal være sinte på, sier Bauer.

Hun påpeker at Trumps strategi er basert på fremmedfrykt og mer eller mindre subtile angrep på ikke-hvite, som har gjort ham populær blant et segment av befolkningen, spesielt hvite menn med lavere utdannelse.

For å vinne i november er han nødt til å overbevise en større andel kvinner og ikke-hvite om at han er deres mann.

Mer fra Dagsavisen