Verden

Demonstrasjoner flere steder i USA

I flere amerikanske byer har demonstranter tatt til gatene etter beslutningen om ikke å tiltale politimannen som drepte tenåringen Michael Brown i sommer.

Storjuryen som har vurdert saken, har besluttet at politimannen Darren Wilson verken skal tiltales for overlagt eller uaktsomt drap på den svarte 18-åringen Michael Brown i august.

Avgjørelsen har skapt reaksjoner over hele USA, og i en rekke storbyer, fra Seattle i vest til New York i øst, har rasende demonstranter tatt til gatene.

Allerede før kunngjøringen av storjuryens beslutning natt til tirsdag norsk tid, samlet demonstranter seg utenfor politistasjonen i Ferguson i delstaten Missouri. Noen av dem begynte å kaste stein og flasker mot politiet da det ble klart at Wilson ikke blir stilt for retten.

– Stinkende mordere, ropte en kvinne med megafon til politifolkene på stedet, som tok i bruk tåregass og sjokkgranater mot demonstrantene.

Flyplass stengt

Minst én politibil ble satt i brann og flere butikker ble plyndret. TV-bilder viste en butikk i Ferguson som sto i full fyr.

Journalister utenfor politistasjonen hørte skudd, men det var uklart hvor det ble skutt fra eller om noen ble skadd. Senere kom det meldinger om at noen hadde avfyrt et automatvåpen.

Amerikanske luftfartsmyndigheter har innført et midlertidig flyforbud over Ferguson, og flyplassen i St. Louis er stengt inntil skytingen opphører, ifølge avisen  St. Louis Post-Dispatch.

Noen av demonstrantene forsøkte å roe ned situasjonen og stanse dem som angrep politiet. Frivillige fra menneskerettsorganisasjonen Amnesty International gjorde også fånyttes forsøk på å stanse opptøyene.

Politiet i St. Louis melder på Twitter at en politimann er skutt og såret, men at det neppe har sammenheng med demonstrasjonene.

Obama ba om ro

President Barack Obama oppfordret demonstrantene i Ferguson om å godta storjuryens avgjørelse kort etter at den ble kjent. Samtidig ba han politiet i byen om å opptre behersket.

– Jeg slutter meg til Michaels foreldre og ber alle som demonstrer mot denne beslutningen, om å gjøre det på fredelig vis, sa Obama i en kort tale i Washington.

Advokatene til Darren Wilson skriver i en pressemelding at politimannen holdt seg innenfor loven og bare fulgte instruksene da han skjøt og drepte 18-åringen i august i år.

– Drepte i selvforsvar

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis, som leste opp storjuryens beslutning, har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere av vitnene har endret forklaringene sine.

Storjuryen, som hadde ni hvite og tre svarte medlemmer, konkluderte med at Wilson drepte den ubevæpnede 18-åringen i selvforsvar. De festet ikke lit til påstandene om at Brown forsøkte å overgi seg da han ble skutt.

Vitneforklaringer og fysiske bevis skal i stedet ha underbygget Wilsons forklaring om at den Brown forsøkte å angripe ham. Til sammen løsnet politimannen tolv skudd mot 18-åringen.

Nasjonalgarden

Browns familie sier de er skuffet over påtalemyndighetens avgjørelse, men oppfordrer samtidig innbyggerne i Ferguson til å forholde seg rolig.

– Vi forstår at det er mange som deler vår smerte, og vi ber om at dere gir uttrykk for frustrasjonen på måter som fører til positive endringer, heter det i en uttalelse fra familien.

Nasjonalgarden er utkommandert for å bistå politiet, som har vært forberedt på uroligheter etter storjuryens beslutning. I helgen ble det satt opp barrikader utenfor rettsbygningen i Clayton utenfor St. Louis hvor avgjørelsen ble kunngjort.

Selv om påtalemyndigheten i St. Louis ikke tar ut tiltale mot Wilson, pågår det fortsatt føderal etterforskning av saken. (NTB)

Mer fra Dagsavisen