Verden

De laget atomvåpen – fikk kreft

Vanlige amerikanere vil betale prisen for at Donald Trump vil ruste opp USAs atomvåpenindustri. Det er advarselen fra en forfatter som selv vokste opp et steinkast fra et av landets atomanlegg.

Bilde 1 av 3

Kristen Iversens barndom var fylt opp av det både hun og foreldrene så på som pur idyll. I småbyen Arvada i Colorado var de så tett på naturen at barna kunne være utendørs hele dagen: svømme i innsjøene, leke i skogene, klatre i trærne.

– Det var bare én ting vi ikke visste, sier Iversen.

– Vannet og jorda var forgiftet av radioaktivt avfall.

Forgiftes

Hun frykter at flere amerikanere snart kan oppleve det samme som hun og familien gjorde i tiårene som ofte kalles den kalde krigen. Landets nye president, Donald Trump, har begynt å hisse mot atomvåpen-opprustning.

– Men du kan ikke lage og produsere atomvåpen uten å forgifte området og innbyggerne som bor der, sier forfatteren til Dagsavisen.

På sitt første Norgesbesøk bruker amerikaneren med røtter i Vik i Sogn tida til blant annet å advare mot konsekvensene av USAs mulige, nye politikk.

Selv har hun vokst opp med folk som har kjent det på kroppen. Iversen vokste opp tett på det de trodde var en svær vaskemiddelfabrikk, i realiteten var en atomvåpenfabrikk som håndterte svært farlige, radioaktive stoffer.

Foreldrene hadde venner som jobbet på fabrikken, men:

– Alt var hemmelig. De fikk ikke snakke om hva de holdt på med. Da kunne de bli sparket.

Les også: Både Trump og Putin lover atomopprustning

Fikk kreft

Det var først i voksen alder Iversen og naboene ble klar over hva de hadde vært med på.

Da hadde både arbeidere ved fabrikken Rocky Flats og innbyggere i lang tid bekymret seg over at uvanlig mange mennesker og dyr ble syke med svulster og kreft.

Etter hvert stilte flere spørsmål ved hva som ble produsert ved Rocky Flats. Det ble organisert protester, og FBI og Environmental Protection Agency raidet fabrikken. Til slutt kom den avgjørende kroken på døra: Den kalde krigen med sitt atomvåpenkappløp tok slutt.

Tilbake står tidligere arbeidere og innbyggere som må leve med konsekvensene. De har jobbet eller levd tett på radioaktive, helsefarlige stoffer som aldri forsvinner fra kroppen når de først har kommet inn.

Stoffene plutonium og uran, som brukes til å skape den eksplosive kraften i atomvåpen, kan skade organer som nyre, lunge, hjerte og hjerne. I hvor stor grad det er skadelig er fortsatt omdiskutert, men:

– Det er en stor kostnad vi må bære. På helse og miljø, men også i psykologisk forstand. Alle disse menneskene som ble syke eller døde, og ikke visste hva de ble syke for, sier Iversen.

Hun synes radioaktive stoffer er spesielt skumle fordi de er så vanskelige å få øye på. Samtidig spres de lett gjennom jord, luft og vann. Stoffet kan komme inn i kroppen gjennom både inhalering og direkte berøring. Ifølge Iversen er ett milligram i kroppen nok til å få kreft.

Iversen og familien ble sannsynligvis kontinuerlig eksponert for plutonium i lave doser gjennom luften i flere tiår – og risikerte direkte eksponering gjennom å være i området rundt.

– Du kan ikke lukte plutonium, ikke smake det, ikke se det. Men vi vet at det forårsaker kreft, eller gjør folk syke på andre måter, sier Iversen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lagres i tusener av år

Iversen tror vi i framtida vil sammenligne atomvåpenproduksjon med tobakksprodusenter:

– Tidligere kunne folk også få lungekreft etter å ha røyket og få svaret: Du kan ikke bevise det, sier Iversen.

Selv om ikke alle koblinger kan bevises enda, har rapporter og undersøkelser har også begynt å komme. Arbeidere ved Rocky Flats har fått rett til å søke kompensasjon for skader gjennom et eget program. Nylig startet også en ny helseundersøkelse av innbyggere i området. Den ser ut til å vise at sykdomsutbrudd følger tidspunktene til to store branner ved fabrikken – der plutonium ble spredd gjennom lufta.

– Foreløpige resultater viser sykdomsmønstre av hjernekreft, leukemi og veldig sjeldne blodsykdommer, forteller Iversen.

Også for det naturskjønne området rundt fabrikken har atomvåpenproduksjonen fått konsekvenser. Fra utsiden ser alt normalt ut. Men på det 6.000 mål store området der fabrikken lå, ligger det så store mengder plutonium at det er kalt USAs «mest forgiftede område». Plutonium lagres i naturen gjennom flere tusen år, og det ble opprinnelig sagt at det ville ta flere tiår å rydde opp.

I dag er imidlertid området igjen på vei til å bli friskmeldt og det skal opprettes et naturreservat der. Kritiske stemmer mener likevel området fortsatt er farlig, og at oppryddingen har vært for dårlig.

Les også: USA åpner for forhandlinger om Nord-Korea

Frykter Trump-kappløp

For Iversens del endte oppdagelsen med ti år med research på atomvåpenfabrikken Rocky Flats og andre anlegg i USA – og en bok, «Full body burden», som er oversatt til flere språk.

Hun tror informasjonen trengs. Selv om hun ikke tror det i dag vil være mulig å underlegge fabrikkanlegg samme hemmelighold, vil konsekvensene av produksjonen forblir de samme, påpeker hun.

– Vi kan ikke bare snakke om de moralske og globale aspektene av atomvåpen. Men også prisen vi betaler med miljø og lokal helse.

Nå er budskapet hennes at amerikanere og andre gjør det de kan for å hindre at en ny opptrapping av atomvåpenproduksjon finner sted.

– Trump sier det er viktig at USA ligger i tet på atomvåpenproduksjon, hisser opp krigs-scenarioer og bruker kaldkrigs-retorikk. Det er dypt uheldig, sier Iversen.

Les også: "Ikke sikkert Trump blir sittende perioden ut"

Mer fra Dagsavisen