Verden

– De er opplært til å hate

Flere år med indoktrinering ligger bak angrep som det i Idlib, der en jagerflypilot slapp kjemiske våpen mot sivile, forteller en desertør fra Assads hær.

Bilde 1 av 2

JAFFA (Dagsavisen): Mange i landsbyen Khan Shaykhun sov da flyet slapp sin dødelige last ned over dem. Kort tid senere lå mennesker livløse rundt omkring i landsbyen. Skum kom ut av munnene på folk. Andre hadde spasmer. Øynenes pupiller ble plutselig bitte små.

Over 100 mennesker ble drept tirsdag morgen i Idlib-provinsen. Det er det største angrepet med kjemiske våpen siden bruken av masseødeleggelsesvåpen mot sivile i Ghouta utenfor Damaskus i 2013, der over 1.000 mennesker ble drept.

Tror barna er farlige

Men det skal mer til enn å trykke på en knapp for å slippe en bombe med saringass over egne syriske brødre, forteller «Tarek», en desertør fra den syriske hæren.

I en samtale med Dagsavisen fra sitt tilholdssted i Berlin, forteller han om den omfattende og mangeårige indoktrineringen som har muliggjort brutaliteten en ser i dag.

– De fleste pilotene i Syria er fra alawitt-minoriteten, det vil si minoriteten som president Bashar Assad også kommer fra. Alle i nøkkelposisjon i Syria er alawitter. Og de er blitt fortalt, gjennom mange år, at de kjemper for sin egen overlevelse. Og at hvis Assad forsvinner, vil de selv bli slaktet, forteller Tarek.

– De tror at den eneste som beskytter dem er Assad. De tror at alle i for eksempel Idlib er farlige, selv barna, som en gang vil bli voksne. Ingen syrisk jagerflypilot kan trykke på knappen uten å ha gått gjennom en slik hjernevask, forteller han.

Hatkultur

Tarek, som er fra Damaskus, deserterte fra hæren for to år siden, etter at borgerkrigen hadde startet. En dag han var hjemme på permisjon, tok han alle pengene sine og satte kursen for grensen til Tyrkia. Alt var planlagt. Ved de mange veisperringene inne i Syria, både til Assads regjeringsstyrker og til islamistiske militsgrupper, betalte han seg gjennom. Og kom seg i sikkerhet til Tyrkia.

Tarek understreker at spirene til det som skjer i Syria i dag ligger mange år tilbake i tid, før det gikk opp for verden at noen var galt i Syria, og før borgerkrigen begynte for seks år siden.

Det var Hafez Assad, Bashars far, som styrte inntil han døde i 2000, som la grunnlaget for det som er blitt hatkulturen som hersker i regimet i dag.

– Hele det syriske regimet er basert på en hatkultur. Vi er blitt hjernevasket og indoktrinert fra tidlig alder. Vi er blitt oppdratt til å hate USA og Israel, nesten fra morsmelken. Det som nå skjer er at denne hatkulturen er blitt snudd, og blir brukt til å drepe egne brødre, sier han.

Basert på frykt

Assad regimets makt har alltid vært basert på frykt, og regimets lojale soldater har en lang erfaring med brutalitet mot egne. De som anses som fienden er blitt umenneskeliggjort, forteller Tarek, og legger til at de som ikke «kjøpte» propagandaen nå enten er døde, i fengsel eller på flukt. Mer enn en halv million mennesker er blitt drept i landet de siste seks årene.

I desember i fjor, da storbyen Aleppo ble gjenerobret av Assads regjeringsstyrker, ble opprørerne gitt fritt leide til nettopp Idlib. Mens verden var opptatt av brutaliteten i Aleppo, kom Tarek med det som nå har vist seg som en tragisk profeti.

– Assads plan er å samle opprørene i Idlib, og når han har gjort det, vil slaktingen begynne, sa han da.

I dag er det ingen steder å flykte i Idlib når jagerflyene slår til.

I 2014 skulle Assad ha overlevert sine lagre av kjemiske våpen til FN. Assads siste bruk av kjemiske våpen er et tegn på at han opplever sin egen posisjon som sikret (se sidesak).

I dagene etter angrepet mot Idlib har da også Russland forsvart Syria mot internasjonal kritikk, noe som igjen svekker det internasjonale forbudet mot bruken av masseødeleggelsesvåpen. USAs president Donald Trump sier angrepet var et resultat av forgjenger Barack Obamas svakhet, som ikke tok affære i 2013, da Assad intensifierte sin bruk av kjemiske våpen.

Beskjed fra Trump?

Men al-Akhbar, en prosyrisk libanesisk avis, forteller en annen historie: I en sak som ble offentliggjort onsdag hevder al-Akhbar at det amerikanske kongressmedlemmet Tulsi Gabbard reiste til Damaskus i februar for et møte med Assad, der hun skal ha overlevert en personlig beskjed fra Trump.

Ifølge al-Akhbar skal Trump ha forpliktet seg til ikke å søke regimeendringer i Syria, samt ha foreslått å etablere direkte kontakt mellom de to statsoverhodene, uten Russland og Iran, Assads allierte. Beskjeden fra Trump skal ha overbevist Assad om at han ikke lenger er i fare.

Kongresskvinnen Gabbard innrømmer at møtet fant sted, men benekter å ha overlevert noen beskjed fra Trump.

Trump har gjentatte ganger de siste årene advart mot amerikansk innblanding i Syria. Onsdag kalte han tirsdagens angrep «en krenkelse av menneskeheten» under en felles pressekonferanse med Jordans kong Abdullah i Det hvite hus. Angrepet var et vendepunkt, sa Trump.

– For meg var dette å gå over streken. Når man dreper uskyldige barn, uskyldige babyer, små babyer, så går man over mange, mange streker, langt over en rød strek, mange, mange, streker, sa Trump.

– Min holdning overfor Syria og Assad er kraftig endret, nå snakker vi om et helt annet nivå, sa han.

Mer fra Dagsavisen